måndag 25 juli 2022

Uppgång och fall

Det går allt fortare

I alla tider har imperier uppstått och fallit. Du tror väl inte att vår tid är något undantag? Det är den inte, tvärt om, cyklerna mellan imperiebyggarnas byggande och imperiers fall går mycket snabbare än någonsin tidigare. Allt går fortare. Den som inte gillar det höga tempot mår allt sämre. De som hittar metoder för att klara av tempot kan också dra fördelar av det. Inte minst den artificiella intelligensen som implementeras i allt fler datasystem skruvar kraftigt upp utvecklingstempot på vår jord. USA, olika länder i Europa, Japan och Kina öser in miljarders miljarder i kampen om de smartaste systemen som utnyttjar artificiell intelligens. Vinner något av dagens samhällen i nationell form? Eller blir det som i MATRIX, en vitklädd programmerare?

Nedan avsnitt av Vetenskapens värld är intressant och sprider ljus över en 400-tal där Europa upplevde en samhällskollaps. Bara drygt 1000 år senare reste sig Europa "ur askan" och blev åter ett stormaktsområde. Än idag är européerna en stark kraft på vår jord, om än på dekis när andra makter flyttar fram sina positioner. Berättelserna om uppgång och fall är många genom vår mänskliga historia.

https://www.svtplay.se/video/35623161/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-massakern-i-romarrikets-skugga?info=visa

Även om förändringarna idag går fortare än någonsin är det viktigt med perspektiv. Varför inte evolutionära perspektiv. Darwins överlevnadsläror gäller. Vissa dinosaurerna överlevde under en period av kyla för att de varianter som levt i kyliga klimat var anpassade för klara av kylan. Hur går det för oss människor? Om värmen fortsätter att stiga på jorden borde väl afrikaner och araber vara bäst anpassade för att klara värmeutvecklingen? Tillbaka till människans start med andra ord. Nedan ett SVT reportage om de kyltåliga dinosaurierna. Intressanta historiska fakta. Trots att de kyltåliga dinosaurierna först överlevde är fakta att de ändå till slut dog ut…

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kylan-hjalpte-dinosaurier-att-ta-over-varlden

I en snabbt föränderlig värld måste de samhällen som vill klara den globala konkurrensen byggas klokt för att klara snabba omställningar. De som lyckas bygga det mest robusta systemet för flexibilitet vinner. De som inte klarar av systemtänkandet förlorar. Talesättet "Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk" blir allt mer tydligt även inom våra unika samhällsbyggen runt om på vår jord.

Den tyska regeringen varnar för en vinter där folk får frysa och industrier stänga ner samtidigt som Tyskland just upplevt sitt första handelsunderskott på 31 år.”

Från italienare, greker och spanjorer kommer spydigheter om att tyskarna kunde ju ha tänkt efter före, innan de satte sig fast i beroende av Ryssland. I Sydeuropa har ingen glömt den sarkasm och de extra pålagor som Tyskland lade på dem, när de behövde solidaritet för några år sedan. Men till syvende och sist gäller, då som nu, att vi rätt mycket står och faller med varandra. Europa behöver tyskt näringsliv, tyskt näringsliv behöver Europa. Putin kan vi bara besegra tillsammans. Fast det kan nog hända att andra EU-länder kommer utnyttja chansen till att ställa krav på Tyskland, till exempel att först städa upp i sitt ryska beroende. Nu när det är Europas mäktigaste land som måste skrapa med foten.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/omvanda-roller-nar-duktiga-tyskland-satt-foten-i-pottan/

Även de styrande i Sverige har ”satt foten i pottan” som Ylva Nilsson ovan uttrycker det. Svenska bidragssystem har inte tillräckligt snabbt anpassats till en ny verklighet med många utan lojalitet till det svenska som gladeligen utnyttjar hårt arbetande svenskar som ”bankomater” för ett bra liv i det land där de föddes. Widar Andersson, Folkbladet, skriver läsvärt om det nedan. För dem som lever i Sverige är det ohållbart att försvara en hög generell välfärd om över 700.000 invånare lever helt på bidrag och om många invandrare, som aldrig jobbat i Sverige, lyfter garantipensioner i det land de kom till Sverige ifrån. Naiviteten i det svenska politiska systemet är omfattande. Det generella välfärdssystemet i Sverige är omöjligt om vi styrs av så många naiva politiker utan förmåga att tänka utanför sin egen priviligierade ”bubbla”.

Beslutet att stoppa utbetalning av garantipension härrör från en dom i EU-domstolen 2017. Domstolen slog fast att förmåner som garantipension är en "minimiförmån" (socialbidrag på vanlig svenska) som inte ska vara flyttbar inom EU. Vid utgången av 2022 är det stopp för garantipensioner till utlandet. Vilket naturligtvis är helt riktigt. Frågan är bara om Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och alla andra inblandade myndigheter har vad som krävs för att se till att reglerna efterlevs?”

Garantipension är en förmån som helt bekostas av de svenska skattebetalarna och är - likt alla andra bosättningsrelaterade bidrag som till exempel barnbidrag, tandvårdsstöd och assistansersättning - avsedda att underlätta och förstärka människors sociala och ekonomiska situation i Sverige. Ersättningarna är således inga universella bidrag utan är knutna till boendet i Sverige.”

När en växande del av befolkningen däremot inte försörjer sig genom arbete och dessutom till dels står utanför den svenskpräglade sociala kontrollen så förändras emellertid saker och ting. När bidrag/ersättningar blir den viktigaste hushållsinkomsten och banden till Sverige samtidigt är svaga så behövs reformer på såväl utbuds- och kontrollsidan av de bosättningsrelaterade bidragen.”

https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/garantipension-ar-ett-bidrag-for-manniskor-i-sverige/r43v0e5j?fbclid=IwAR0UiIzIZJBcrQyi-zXYs7QeSF0esIMibej_WkYB86o_VN7KbqpKaqcijcw

P.S Den imponerande Armand Duplantis har både blivit världsmästare och slagit världsrekord. Det var ett klokt drag av honom att bli med i Uppsalaklubben UIF. Och på Uppsala universitet är de världsledande på materialteknik 😉. Bravo Duplantis och veckans första guld är säkrat ✊🏻💛💙. Kan det ha varit den höga kommunalskatten i Uppsala som fick honom att flytta till Stockholm? Inte osannolikt när man tjänar så mycket som han gör. 

https://www.svt.se/sport/friidrott/mondo-4



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar