torsdag 7 juli 2022

Psykisk ohälsa

Otryggheten sprider sig

Det hemska brottet i Almedalen gör att jag innan fortsättningen på geopolitiska perspektiv reflekterar lite över knivdådet som fick fruktansvärda effekter. I Almedalen mördades en kvinna nyligen under ”politikerveckan” på Gotland. Ett fruktansvärt brott oavsett när och var det äger rum. 

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/knivhuggna-kvinnan-i-visby-dod

Den psykiska ohälsan ökar kraftigt bland våra unga invånare. Det finns också många bland våra äldre invånare som mår psykiskt dåligt. Samtidigt är tillgängligheten till Barn och ungdomspsykiatrin sedan länge ett stort problem. Även möjligheterna att snabbt och ordentligt ge omsorg och vård till äldre med psykiska problem brister. Dessa problem har varit kända länge och ändå växer problemen i omfattning. Förutom att det är illa att människor i behov av vård inte får det skyndsamt bidrar detta faktum till mer otrygghet i vårt samhälle. Bland människor med psykiska problem finns också personer som är våldsbenägna och oberäkneliga. Även om medierna varit snabba att koppla den sannolika mördaren till extremistföreningen NMR kan ett perspektiv kopplat till extremister, oavsett form, vara att de är i behov av psykiatrisk hjälp. Min åsikt är att alla som i fredstid är beredda att döda andra människor är psykiskt sjuka eller fostrade i en sjuk kultur. Min åsikt är också att personer som sympatiserar med nazistiska filosofier är både obildade och har någon form av psykisk störning. Med det sagt är det samtidigt svårt att tvångsvårda sannolikt psykiskt sjuka människor innan de går över acceptabla gränser. Att sympatisera med idiotiska idéer är i en demokrati inte grund för tvångsomhändertaganden.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5G18Xe/nazist-i-30-arsaldern-gripen-for-knivdadet-i-almedalen

https://www.expressen.se/nyheter/ing-marie-wieselgren-64-dodades-i-almedalen/

I ett samhälle med växande utanförskap parallellt med en växande organiserad brottslighet, samt en psykiatri som inte klarar av att stötta tillräckligt många tillräckligt bra, blir samhället allt otryggare. Därför är en förbättrad psykiatri en viktig del av Utvecklingspartiet demokraternas politiska program. Särskilt viktigt är det att våra barn och unga får ett mycket bättre stöd än idag för att de skyndsamt ska få den hjälp som kan göra att de mår bättre och att de i bästa fall kan få väl fungerande vuxna liv. Riksförbundet Attention skriver läsvärt om behovet att kraftigt förstärka psykiatrins möjligheter att hjälpa våra barn och unga nedan. Jag vet självklart inte om mördaren också har en känd psykisk ohälsa i bagaget. För mig är det dock sannolikt att hatiskt orienterade personer sannolikt bär på sådana problem. Genom en bättre förmåga kopplat till psykiatrin drabbas färre människor för sjuka människors dåd.

"Köerna till BUP är ett gammalt problem som trots statliga satsningar och ambitioner från regeringen består. Regionerna menar att köerna bland annat beror på ett ökat söktryck. Inte heller detta är något nytt och nu kritiseras de återigen."

"Många reagerar mot den bristande tillgängligheten till BUP och anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har duggat tätt. Över fyrtio gånger de fem senaste åren har barn- och ungdomspsykiatrin kritiserats för att barn och unga fått vänta för länge på vård. Våra medlemmar vittnar också om att man inte får några insatser under väntetiden. Köerna försämrar för alla, både personal och patienter. De ökar på den psykiska ohälsan och bryter ned barnen och deras föräldrar." 

https://attention.se/2022/02/28/koerna-till-bup-maste-bort/

Ett färskt varnande exempel på att bristande förmåga inom psykiatrin uttrycktes nyligen i Norrbotten.

– Det är väldigt svårt att bedriva en god vård under de här förutsättningarna. Vi bedriver akutsjukvård. Det är hela tiden en fråga om liv och död för de flesta av våra patienter, säger överläkaren Alexander Vucins till SVT.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2022/06/lulealakare-varnar-for-katastroflage-inom-psykiatrin/

Mina beklagande tankar går till den mördade kvinnans nära och kära som mördades. Hemskt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar