En jämställd och rättvis chans i livet
Rättvisa, känslan av rättvisa, sitter djupt rotad bland människor runt om i världen. Vad som uppfattas som orättvist varierar runt om i världen beroende av i vilken kultur man växer upp. Den som rubbar känslan av rättvisa på till exempel en arbetsplats möter snabbt motstånd. Ett ofattbart exempel är inom sjukvården där nyutexaminerade sjuksköterskor nästan kan tjäna lika mycket som en som arbetat på berörd arbetsplats i över 10 år. För mig handlar jämställdhet om rättvisa. Ingen av oss människor bestämmer var eller i vilket sammanhang vi föds in i. Samtidigt har samhället vi föds in i och vår familjs socioekonomiska samt värderingsgrund stor betydelse för hur våra liv utformas. Ur det perspektivet är inte livet rättvist. Ett klokt samhälle försöker därför att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att alla invånare ska få en chans att utvecklas väl och nå sin fulla potential, oavsett i vilken familj man föds in i. Därför är de nordiska samhällen i en särställning i världen. Vår allmänna skola och vårt föreningsliv spelar en avgörande roll för att vi som inte fötts in i högt välstånd och med någon känd förälder ändå ska ha mycket stora möjligheter att få ett bra liv. Även 2022 är det miljarder människor som föds in i livet utan att ha dessa möjligheter. Att kämpa för rättvisa är också att kämpa för ett framgångsrikt samhällsbygge där de flesta trivs att leva. Den Nordiska framgångssagan vittnar om den logiken.
Rättvisa kommer sällan av sig själv. Ofta har generationer fått kämpa hårt för att på olika sätt uppnå en rimlig rättvisa mellan oss människor. En rimlig rättvisa är att vi alla får goda och jämlika möjligheter inom skola, vård, omsorg och föreningsliv fram till att vi blir myndiga. Därefter är det rimligt att studieresultat, arbetsvillighet, prestationsförmåga, utvecklingsintresse och nyfikenhet påverkar våra vuxna liv. Tur är alltid en underskattad faktor i ekvationen om hur livet blir.
Jämlikhet handlar om rättvisa. Varför ska till exempel en man få sämre levnadsförutsättningar än en kvinna bara för att han är en man? Varför ska till exempel en vit medelålders man få sämre levnadsförutsättningar än en motsvarande kvinna? Varför ska en meriterad, hårt arbetande åldersrik som är beredd att anpassa sin lönenivå vara i princip chanslös på arbetsmarknaden jämfört med en 30-åring? Åldersdiskrimineringen är sannolikt vårt samhälles största problem.
Var du föds och lever har stor betydelse i våra liv. Uppsalas invånare har på många sätt bidragit till att kvinnor blivit mycket mer jämställda med männen.
Drottning Kristina är vår mest kända kvinnliga regent i en tid där makten över nationen ärvdes. För snart 360 år sedan abdikerade hon på Uppsala slott. På flera sätt hann hon kultivera det svenska hovet innan hon abdikerade och bland annat var hon som jag filosofiskt intresserad. Om jag förstått rätt besöktes hennes hov flera gånger av filosofen Descartes.
Blenda Ljungberg blev 1959 Sveriges första kvinnliga ordförande för en kommunfullmäktigeförsamling. I Uppsala kommunfullmäktige. Hon bidrog till att slå sönder tidigare "glastak".
Brigitta Dahl blev Sveriges första kvinnliga talman i Sveriges riksdag. Även hon bidrog till att slå sönder tidigare "glastak". Självklart boende i Uppsala.
Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister. Självklart uppväxt i Uppsala. Även det bidrar till att "glastak" slagits sönder. Vi får se om hon på allvar lyckas bli statsminister efter ett val där hon är partiets företrädare.
I kampen om rättvisan har förebilder stor betydelse. Det är framförallt förebilderna inom ledarskap, företagande, vetenskapen, kulturen och idrotten som ger många människor framtidstro oavsett vem man är. I kampen om rättvisan är det klokt att i mycket större utsträckning inte vara så janteorienterade utan alltid lyfta fram de stjärnor vi har inom alla typer av "grenar". Stjärnorna kommer från mycket varierande bakgrunder, det inspirerar många. Om du läser min bok "En stund på jorden" får du veta att jag har en tidigare släkting som tidigt var en förebild inom Sveriges kvinnorörelse för jämställdhet. Det är jag stolt över. Varför ska min dotter eller sondotter få sämre levnadsförutsättningar än pojkar?
Jag är också stolt över att min fru är domare. Ett yrke som handlar om att inom vårt rättssystem säkerställa att vi alla får rättvisa rättegångar och där det måste vara ställt utom rimligt tvivel att en person är skyldig för att dömas. Nyligen blev hon utsedd till hovrättsråd i Svea hovrätt. Det är stort. Hon är säkerligen en förebild för många. P.S Hon bor i Uppsala.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar