söndag 17 juli 2022

Erfarna politiska ledare

Det ungdomsförbundliga politiska spelet

Det är hög tid för oss invånare att ta vårt personliga ansvar för att vi bättre företräds genom det politiska systemet. Politiska ideologiska inriktningar har självklart betydelse för vilket parti man ser som intressant att rösta på. Samtidigt kan alla partier, som Utvecklingspartiet demokraterna, säkerställa att alla kandidater till förtroendeuppdrag också har erfarenheter och meriter som gör att de är lämpliga att företräda oss på ett bra sätt. För mig är det självklart att våra politiska företrädare ska ha en omfattande arbetslivserfarenhet med sig i bagaget innan de får ledande politiska uppdrag. Det har garanterat stor praktisk betydelse för hur väl de kan företräda sina invånare. Det är ett stort demokratiskt misslyckande att vi tillåtit politiken att bli ett yrke för många som går från skolan, in i ungdomsförbund och direkt vidare till en fullt arvoderad politisk karriär. 

Ann-Sofie Hermansson skriver en läsvärd krönika i GP nedan. Hon blev sparkad som kommunalråd i Göteborg efter interna strider inom Socialdemokratin. Hon hade praktisk arbetslivserfarenhet innan hon blev heltidsarvoderad politiker. Hon saknade dock praktisk ledarerfarenhet innan hon fick ett stort förtroendeuppdrag att axla. Broilifieringen av svensk politik, och avsaknaden av praktisk ledarerfarenhet bland våra ledande politiska företrädare, leder våra unika samhällen mot allt mer tappad konkurrenskraft. Mycket av det hon skriver nedan är dock klokt. Det är inte fult att göra politisk karriär men det är återigen en dålig ordning att många av dem som gör det aldrig haft ett riktigt jobb. Det faktumet påverkar hur dessa människor som fostrats i ungdomsförbund agerar. Det blir bättre när människor som har omfattande arbetslivserfarenhet tar med sig den erfarenheten in i politikens värld och pragmatiskt och klokt bidra till ett bättre samhälle. Hur återskapar vi en sådan demokratisk ordning? Bland annat genom att rösta på partier som tillämpar en sådan ordning bland sina medlemmar.

"Det är inte fult att göra politisk karriär. Tvärtom, är man hängiven uppgiften är det positivt att man får möjlighet att utvecklas i demokratins tjänst. Men något har radikalt förändrats de senaste åren. Vi har fått en generation politiker som gått så långt i sitt politiska spelande att de helt glömmer bort samhällets och landets bästa. Något har gått förlorat i vår representativa demokrati. Respekten för ämbetet."

"Att inneha en maktposition, oavsett om det är i majoritet eller opposition, kräver att man visar respekt för det demokratiska uppdrag man är satt att förvalta. Även om det tar emot måste man ibland göra avkall på sina käpphästar för att göra upp brett politiskt. Och kom ihåg. Du är inte där för din egen skull utan för medborgarnas bästa. Politik handlar om att ta ansvar, även när det gör ont. Kompromisser svider, men utan dem kommer man inte framåt."

"Man kan betrakta politiska vinster som en framgång när motståndaren förnedras i nederlaget. Men det är kortsiktigt. Ska kriminaliteten slås tillbaka behöver vi ett nytt politiskt ledarskap. Där man inte tar heder och ära av den politiska motparten. Där man visar respekt för ämbetet."

https://www.gp.se/ledare/g%C3%A4ngens-v%C3%A5ld-kr%C3%A4ver-ett-slut-p%C3%A5-det-politiska-spelet-1.76749880 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar