söndag 10 juli 2022

Svart historia

Varför frihet är viktigt

Bara den som kan relevant och faktabaserad historia kan balanserat och ödmjukt förhålla sig till vår nutid. Och bäst prognostisera om framtiden. Historia har jag alltid varit intresserad av. Människans historia är kort men fylld av massor av intressanta berättelser och en makalös utvecklingskurva de senaste 250 åren. I min bok ”En stund på jorden” bjuder jag inte bara på människans utvecklingsresa på jorden utan också perspektiv på universum. Oavsett tid är kampen för frihet återkommande och begriplig. I olika tider har ofriheten gestaltats på olika sätt. Förr var många, bland relativt få människor på jorden, slavar och livegna. Formellt ägda av andra människor. Idag gestaltat bland människor och grupper av människor som är extremt ekonomiskt skuldtyngda. ”Den som är satt i skuld är icke fri”. Forskningen är fortsatt överens om att människans ursprung är ifrån Afrika. Vi är med andra ord alla afrikaner i vårt ursprung. Det skadar inte att inse när vi värderar varandra ur grupperspektiv. Det gör vi alla, mer eller mindre.

Amat Levins sommarprat var tveklöst värt att lyssna på. Han ger ett stort antal värdefulla perspektiv på hur västländer i modern tid kolonialiserat och berikat sig på andra folks bekostnad runt om i världen. Särskilt kopplat till Afrika. Kom ihåg att det inte är länge sedan som kolonialmakterna avvecklades i sin gamla form! Oavsett vilken politisk tro du har, försök lyssna på vad Levin berättar. Berättelserna är värdefulla att lyssna på om du vill försöka förstå vår historia och vår nutid bättre. Han lyfter även att han anser att Kina idag kolonialiserar andra delar av världen på moderna sätt. 

Människan är evolutionärt i stort sätt de samma som när vi levde i grottor. Antalet människor är enormt många fler, tekniken vi använder för olika egennyttor extremt mycket mer avancerad och FN har ändå formulerat så kallade mänskliga rättigheter. I vår start i Afrika, och när vi bodde i grottor, fanns inga mänskliga rättigheter. Då gällde djungelns lag och den fysiskt starke och bäst samarbetande överlevde och styrde. Levin ger nedan värdefulla perspektiv på hur människor ser på varandra beroende av vilken etnisk tillhörighet, eller bara vilken maktställning, vi har.

https://sverigesradio.se/avsnitt/amat-levin-sommarprat-2022

Den som vill vara rimligt fri ska inte skuldsätta sig för kraftigt. Det gäller enskilda individer, kommuner och företag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar