onsdag 6 juli 2022

Värderingskartan

Tydliga livsstilskompass

I min bok ”En stund på jorden” finns självklart berättelser om vad kulturella skillnader är och varför de har stor betydelse när vi människor möts. Olika kulturer bygger upp olika värdegrunder. World Values Survey, WVS, har en självklar del av min bok eftersom värderingarna har en stor påverkan på våra liv. Ofta finns också berättelser om varför dessa värdegrunder utvecklats inom en religion eller ett företag. Berättelserna är ofta efterhandskonstruktioner eller religiöst ”PR-trixande” eftersom det till exempel är av hälsoskäl som till exempel griskött anses fel eller att män blir omskurna. 

https://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp

En nyckelperson kopplad till World Value Survey och därtill kopplade forskare är Bi Puranen. Hon var en av de senaste vinterpratare. Lyssna gärna på nedan avsnitt med henne. Jag är helt säker på att du kommer att lära dig mycket viktigt av henne. Inte minst om värdet av kritiskt tänkande, omdöme och att lära av de stora filosoferna.

https://sverigesradio.se/avsnitt/bi-puranen-vinterprat-2021

Vid flera tillfällen inom Uppsalas politik har jag lyft integrationsbehovet att beskriva de stora kulturella skillnaderna mellan den generellt svenska och de större invandringsgruppernas generella kulturella bakgrund. Tyvärr har de flesta inblandade politikerna inte fattat varför detta är viktigt.

Inte minst lyfter Puranen hur illa svenskarna behandlar sina äldsta. Lyssna på henne! Hon reflekterar över ålderism på ett viktigt sätt! I Utvecklingspartiet demokraterna har vi många fantastiska medlemmar som kämpar för ett bättre närsamhälle, ett bättre Uppsala för oss Uppsalabor idag och för dem som lever här i framtiden. En av UPs kraftfullaste och mest nyfikna kraft är 85 år. 

Detta blogginlägg tänker jag följa upp med några geopolitiska reflektioner som jag hoppas att du finner intressanta. De största förändringar som äger rum, för oss människor, under vår livstid är nu snabba geopolitiska skiften. Förändringar som kan få stora konsekvenser för oss i västvärlden eftersom våra delar av världen ändå lyckades få fram former av demokratiska styren. Eftersom vår del av världen i mycket större grad än resten av världen accepterar stora individuella olikheter mot ”genomsnittet”.  De flesta människor på vår jord lever inte i vad vi definierar som demokratier med konkurrensutsatta partisystem. Vill du förstå grunderna i olikheterna mellan kulturer? Läs på om deras historia och dominerande värdegrunder. 

Och nu är en tuff tid för många av jordens människor. Inte minst i Ukraina, Myamar (Burma), Sri Lanka, Yemen och i många delar av Afrika. Tänk att mänskligheten inte lyckats skapa en bättre global rättvisa och medmänsklighet. Kanske är det inte möjligt. Vi drivs av olika värderingar och bär på olika historiska berättelser beroende av var på jorden vi föds och lever. Och livsvillkoren är fortfarande mycket tuffa för miljarder människor på vår gemensamma jord. Det kan vara bra att komma ihåg när människor i Sverige klagar. Ett Sverige där alla fortfarande har gratis tillgång till utbildning, gratis sjukvård, gratis tak över huvudet, gratis mat på bordet och så vidare. Ja, gratis för alla som inte betalat eller betalar skatt men ändå får detta överflöd av rättigheter och möjligheter få förunnat på vår jord utan stora motprestationer. Det är en omöjlig ordning om inte alla som kan bidrar till finansieringen av denna inkluderande samhällsordning. Den nordiska samhällsordningen. Den anser jag är värd att försvara.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar