onsdag 19 december 2018

Tillväxt i utanförskap

Allt fler socioekonomiskt svaga
När jag läste gårdagens Uppsala Nya Tidning blev jag nästan chockad över hur många reportage som beskrev konsekvenserna av en misslyckad migrations- och integrationspolitik. Helt plötsligt var den tidigare politiskt ”korrekta” beskrivningen av verkligheten som bortblåst. Invandrings- och integrationspolitikens resultat kopplad till kriminalitet, försörjningsförmåga och tiggeri beskrevs i artikel efter artikel.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/nu-racker-det-med-skjutningar-i-uppsala-5156856.aspx
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/polisen-de-ligger-bakom-stor-del-av-brotten-i-uppsala-5152950.aspx

Som vanligt är det nästan aldrig enskilda människors fel att de söker chanser mot ett bättre liv. Källan till problemen går främst att finna i misslyckad politik och oförmåga att i tid anpassa samhällssystem till en ny verklighet. Nedan ledarartiklar ger kriminella perspektiv på den negativa utveckling vi defacto har i Uppsala och i många kommuner med större städer.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/rikta-inte-ilskan-mot-polisen-svensson/
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-inte-snallt-att-lata-unga-bega-brott/

Att blunda för sociala problem, och dess negativa konsekvenser, är alltid fel. Och fegt. Redan i mars 2013 deltog jag i en SVT-debatt om tiggeriet och framförde bland annat att förhållningssättet redan då inte hjälpte människor på ett ansvarsfullt sätt. Tänk dig en debatt med Sven Wolter, Camilla Henemark och Stefan Hanna! Det är sant, och den ligger bifogad i youtubelänken nedan.


Kommunerna har enligt lag långtgående befogenheter att reglera gatulivet i lokala ordningsföreskrifter. De kan exempelvis införa tillståndskrav för att sätta upp markiser och juldekorationer eller ha detaljerade regler för hur lastning av varor får gå till. Tillståndsplikt krävs dessutom ofta för att få samla in pengar till välgörande ändamål.”

”Varför skulle just tiggeriet särbehandlas? Vi vet i dag att tiggeriet ofta är organiserat och att platserna där människor sitter på många håll är till salu. Varför ska den som skramlar med bössan för Syriens flyktingar avkrävas tillstånd medan exempelvis en bulgarisk liga fritt ska kunna göra anspråk på offentlig plats, dag ut och dag in?”
https://www.expressen.se/ledare/tiggeriforbudet-i-vellinge-ar-ett-steg-i-ratt-riktning/
https://m.youtube.com/watch?v=Ae8JUatUaCs&t=915s

Dagens besvikelser
Nyliberala och libertarianer som tycks sträva efter välfärdssamhällets sammanbrott i Sverige. Metoden med helt öppna gränser och misslyckad integration skulle leda alla i vår del av världen mot en mycket oattraktiv livsmiljö. I min värld kan det bara representera en destruktiv politik.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/tro-inte-pa-centerns-rosa-integrationsdrommar/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR3HQjLCORv0crPdPKs9CD1wy3EFA7tEoWPomBvR3Nt54rIH3vn2AlOq1MU

De som sitter på höga hästar och tappar markkontakten. Människor som blir fulla av sig själva. Efter all röra under försök till regeringsbildningen och demokratiskt vidriga uteslutningar är det inte konstigt att förtroendet för partiledaren kraschar och partiet kraftigt tappar opinionsstöd. Så kan det gå. Vi får se om ordspråket ”upp som en sol och ner som en pannkaka” har ett nytt tydligt exempel. Det tar tid att bygga förtroende, det går fort att rasera.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/dnipsos-c-tappar-var-tredje-valjare/
https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-stort-tapp-for-centerpartiet/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLKpjK/fortroendet-for-loof-rasar--busch-thor-rusar

Dagens stjärna
Marika Lindgren Åsbrink. Klimatutmaningen är abstrakt om än mycket allvarlig för 100-tals miljoner människor. Kortsiktigt är dock vardagsproblemen mer påtagliga. Den bästa metoden för att ha en bra demokratisk jordmån för ett brett stöd för klimatförbättrande åtgärder är bekämpning av fattigdom. När allt fler västerlänningar får en allt sämre ekonomi väljer de att prioritera mer köpkraft här och nu före mer klimatsmarta levnadssätt.

”Och motståndet mot förändring är stort. Inte bara bland de starka ekonomiska intressen som förvisso är högst bidragande till att inte mer händer.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tunn-planbok-gar-fore-smaltande-glaciarer-25165

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar