söndag 30 december 2018

Armlängds avstånd

Arbetsmarknadens parter
Under min tid som del av valberedningen till arbetsgivarorganisationen KFS ökade min respekt för grundtänkandet på svensk arbetsmarknad. Grundplattan är att det är arbetsmarknadens parter och inga andra som ska göra upp om villkoren för arbetskraften i Sverige. Arbetsgivare och deras företrädare i form av fackrepresentanter. Det är onekligen en god ordning som tjänat svenskarna väl under många år. Politiken ska inte in och kladda på annat sätt än att möjligen besluta om en ytterligare ledig dag tillägnad egna företagardrömmar.....

Om Socialdemokraterna får regeringsmakten av Centerpartiet är det framförallt ett stort svek mot många väljare. Om det är arbetsrättsförändringar som avgör hur Centerpartiet kommer att ställa sig om stöd till Löfvén eller ej är det också besvärande. Partierna ska inte lägga sig i det som arbetsmarknadsparterna ska sköta. Det blir till exempel helt galet om "tomtelekande" politiker ska sätta lönerna i Sverige. Det som borde vara en självklarhet är att istället reglera det som det offentliga styr över, Socialtjänstlagen. Staten är "utmärkt" på att tvinga på kommunen en massa uppgifter. Mer eller mindre finansierade. Det är klokt av staten att uppdatera SoL så att de lägsta jobbersättningarna i Sverige helt är kopplade till arbetsföra med försörjningsstöd. Det kommer garanterat leda till många positiva effekter.

"För Löfvens egna väljare måste det hela framstå som högst förvirrande. Ena dagen är alltså S garanten mot högerns farliga reformiver, nästa dag är samma reformer inte så farliga, eller rentav nödvändiga, ändå. Men mest pikant är ändå det faktum att de krav som Centerpartiet ställt ifråga om arbetsrätten ansågs så högerinriktade att de inte drevs igenom ens av den alliansregering som hade makten i Sverige i åtta år."

"Centern har länge lyft en reformerad arbetsrätt som ett medel för att förbättra integrationen. Just utrikes födda utan utbildning eller arbetslivserfarenhet är en växande grupp bland de arbetslösa.
Dessvärre tyder lite på att dessa grupper skulle bli attraktivare att anställa enkom på basis av en uppluckring av LAS. Dessa grupper har reda visat sig svåra att anställa också när staten tagit en större del av lönekostnaden. En reformerad arbetsrätt skulle däremot kunna öka rörligheten på arbetsmarknaden, vilket också det vore av godo."

"Dessutom är det farligt att göra ett så stort ingrepp i en central del av den svenska modellen med hänvisning till att man vill få in migranter på arbetsmarknaden. Förändringen blir särskilt känsligt då ett argument för den stora migrationen, inte minst från centerpartistiskt håll, varit att svensk arbetsmarknad och välfärd är i behov av migranter för sin fortlevnad."
http://www.gp.se/ledare/hur-l%C3%A5ngt-%C3%A4r-l%C3%B6fven-beredd-att-g%C3%A5-f%C3%B6r-makten-1.12015788

Det är dags för ett extraval i Sverige. Det kostar mycket pengar och det blir två val inom en kort tidsrymd. När rikspolitikerna är så dåliga på att förvalta väljarnas röster är det ändå den mest hedersamma vägen framåt. Den här gången får vi kräva att de är tydliga med hur de ser på olika samarbeten och vilka deras villkor är för olika möjliga kombinationer. Förhoppningsvis gungar det till ordentligt i Sveriges riksdag så att minst två partier försvinner. Då har vi med automatik ett nytt läge att förhålla oss till.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/fyra-mojliga-scenarier-for-dagens-talmansbesked/
Den snart pensionerade politiska reportern K-G Bergström har rätt, det är pinsamt hur illa riksdagens partier hanterat regeringsfrågan. De har tydligt för det svenska folket visat att de inte är tillräckligt vuxna för det ansvarsfulla uppdrag de har.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/det-mest-osannolika-ar-jag-upplevt-som-politisk-journalist/

Dagens besvikelse
De som inte tagit utanförskapsproblemen och problemen med IS-anhängare på största allvar. Naivister helt enkelt. "Det är allvar nu...." som en partiledare uttryckte det med småländsk dialekt i valrörelsen. Det är mycket besvärande att vi har så många IS sympatisörer som kommit tillbaka till Sverige och som inte kan ställas till svars för sitt deltagande i extrema mänskliga övergrepp. Under en längre tids fängelsetid vet vi både var de är och har en chans att försöka avprogrammera dem.

"Omkring 300 personer reste från Sverige till fronten i Syrien. Drygt 150 har återvänt. Den jihadistiska miljön har under tiden växt till att omfatta ungefär 2000 personer.
Det är för många för att Säkerhetspolisen ska kunna ha kontroll. Kommunalt är situationen ännu värre. När det nya moderatledda styret tillträdde i Stockholm i höstas utredde man genast vad Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ hade uträttat. Man kunde tro att en mandatperiod med ett terrordåd mitt på Drottninggatan skulle ha följts av initiativ från de rödgrönrosa."
https://www.svd.se/fyra-ar-av-jihad-i-jarva/av/per-gudmundson

"Färre personer faller offer för terror i dagens Europa. Säkerhetstänkandet är mycket mer utbrett. Men den islamistiska terrorn framstår på ett helt annat sätt som ett existentiellt hot, något urskillningslöst som kan drabba vem som helst. Samtidigt är vi mer främmande inför våld generellt. Vi har blivit säkrare. Men knappast tryggare."
http://www.gp.se/ledare/s%C3%A4krare-men-otryggare-1.12019675

Vem och vilka ställs personligen ansvariga om många svenskar inom kort drabbas av ett terrordåd? "Vi har varit naiva" är redan uttömt som ursäkt. Att Sverige inte har någon maktpotent regering är inte heller en ursäkt eftersom oförmågan att tillräckligt bra jobba med riskminimering har pågått länge.

"Den extrema islamismen lever inte bara i Sverige – den frodas. Sedan 2010 har antalet personer i den jihadistiska miljön tiodubblats från 200 till 2 000, enligt Säpo. Men trots att forskning och erfarenhet visar att återfallsrisken är hög, och att de som återvänt från en krigszon eller ett fängelsestraff kan få rockstjärnestatus bland lättpåverkade unga, står det svenska samhället handfallet. Kommunerna har inte koll på vilka som har återvänt från IS i Syrien och Irak – trots att det är deras ansvar. Ett trettiotal har återvänt till Stockholm, men strax före jul kunde SVT visa att kommunen inte har haft kontakt med en enda av dem. Sajten Doku har kartlagt några av IS-återvändarna – och funnit att flera av dem är involverade i missions- och föreläsningsverksamhet.
För ett år sedan föreslog regeringens utredare att deltagande i terrororganisationer ska kriminaliseras. Men sedan dess har inte mycket hänt. Samma senfärdighet har drabbat förslagen om att ge Säpo möjlighet att ta del av uppgifter från signalspaning under pågående förundersökning, att skärpa regelverket kring datalagring och att använda hemlig dataavläsning."
https://www.expressen.se/ledare/i-helgen-ar-terroristerna-fria-och-sverige-ar-inte-redo/
Dagens stjärna
Ann-Charlotte Martéus. Ja, som nästan alltid handlar goda resultat om ledarskapets förmåga och möjligheterna att rimligt bra matcha efterfrågan mot utbud.

"Nå, lagen är inte den bästa försäkringen mot missförhållanden. Den bästa försäkringen är gott ledarskap och erfaren personal med god arbetsmoral. Ett svagt ledarskap, hög personalomsättning och/eller personalbrist som leder till stress och missar - det är där farorna ligger.
Standarden i välfärden kommer inte att öka som hittills, under åren framöver. Vi kanske rentav måste omförhandla definitionen av "missförhållande"."
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/vardgivare-borde-skryta-med-lex-sarah-anmalningar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar