söndag 16 december 2018

Träna, träna och träna

Balans
Många är mänsklighetens filosofer som insett att strävan mot balans, jämnvikt, är klokt i samhällsbygget. Det samma gäller oss enskilda människor om vi vill öka chanserna till ett hälsosamt liv. Det är till exempel bra om intaget av energi matchas med rimlig energiförbrukning. Eftersom de allra flesta av oss människor, i dagens Sverige, får i oss på tok för mycket energi i förhållande till vår vardagliga energiförbrukning behöver vi kompensera det med fysisk träning. Träning, träning och åter träning leder mot ett betydligt friskare liv. Orkar du att regelbundet träna? Gör det! Ditt liv får garanterat mer livskvalitet och du ökar chanserna till att livet också blir friskare. Ofta räcker det med att fylla dagarna med vardagsmotion. Promenader och att ta trapporna istället för hiss. Övervikt och fetma fortsätter att äventyra många svenskars välmående. Jag hoppas att vi snart har mognaden att ta denna verklighet på större allvar. Förbrukningen av socker och sockertillsatser behöver kraftigt minska.

I takt med att vi har förmånen att åldras blir det också allt viktigare att träna upp balansen, den tenderar att med åldern bli allt sämre. Dålig balans ökar riskerna för fallskador som kan få allvarliga konsekvenser. Det finns många och enkla balansträningar som vi kan öva på. Balans, balans och balans är eftersträvansvärt i de flesta sammanhang. Inom till exempel Uppdala kommuns vokabulär är en synonym hållbarhet. Social-, ekonomisk- och ekologisk hållbarhet handlar om rimlig balans mellan olika intressen.
https://iform.se/traning/darfor-ska-du-trana-din-balansformaga
Sex bidrar till välmående och en viss form av balans för många. Inte så konstigt eftersom det är en naturlig drift hos människan. Men lite orättvist är det väl om sexlusten har en stark socioekonomisk koppling. Visst kan man tycka att socioekonomiskt svaga borde kunna kompensera för sämre ekonomi genom att ha ett bättre sexliv än de mer välbeställda? Men det är tydligen tvärt om. Vem tror att det finns ordentlig rättvisa på vår jord? Allt fler reportage görs nu också om riskerna med stora mansöverskott inom ett samhälle. Vare sig vi vill eller inte kommer samhällen som fått ett stort mansöverskott vara tvungna att förhålla sig det. Effekterna av denna obalans är inte positiva.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-enkla-tips-sa-far-du-ett-battre-sexliv
https://www.expressen.se/halsoliv/sex--relationer/4-saker-som-maste-fungera-for-ett-bra-sexliv/

Övervikt och fetma fortsätter att vara ett stort folkhälsoproblem i Sverige. Mer sex, efter samtycke, är kanske något som Folkhälsorådet kan rekommendera? Kan det vara en metod som kan bryta utvecklingen med mer övervikt och fetma? Många tycker sannolikt att sex är skönare än ett tufft gympass... Vad tror du? Nästa gång man besöker doktorn kanske hen ordinerar ”mycket mindre sockerintag per vecka och sex minst en gång per dag”?
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/17424/LKT1149s2566_2568.pdf
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/levnadsvanor/overvikt-och-fetma/
http://www.gp.se/nyheter/sverige/fetma-explosion-bland-sveriges-barn-1.4721122

Men ett ”rikare” sexliv kan säkert bränna överskottsenergin. Nu finns också moderna och teknologiskt avancerade sexdockor för både kvinnor och män som säljer som ”smör i solsken”. Ett läkarråd om aktivare sexliv kanske kan kompletteras med en receptbelagd docka.... Och ”frikortssamtalen” kan upphöra i en värld där man kan beställa hem sin favoritkändis via E-handel... Det är lätt att raljera över dessa sexdockor men de kanske får en stor och viktigt balanserande samhällsroll i många länder med stort mansöverskott. Jenny Nordberg skriver i dagens SvD en gripande artikel om att priset på riktiga kvinnor ökar, samtidigt som kontrollen av många kvinnor förstärks, som en konsekvens av mansöverskottet. Vi pratar om kvinnor som lever i mycket mansdominerade samhällen. Det ska bli intressant om vi får någon vettig debatt i Sverige om konsekvenserna av denna skeva demografiska utveckling.
https://nyheter24.se/nyheter/trender/866164-provar-sexdocka-kanns-akta
https://www.expressen.se/omtalat/sex-och-relationer/nu-kan-du-fa-ligga-med-din-favoritkandis--har-ar-nya-sexrobotarna/
https://www.svd.se/miljontals-soner-vaxer-upp-i-en-varld-med-for-manga-man/av/jenny-nordberg

Dagens besvikelser
De globala miljö- och klimatförhandlarna i Katowice, Polen. Bland annat USA, Ryssland och Saudi-Arabien tar inte människans negativa påverkan på vår miljö- och vårt klimat på tillräckligt stort allvar.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatmote-drar-ut-pa-tiden-skulle-ha-varit-fardigt-i-gar
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/A21pRz/beslut-pa-klimatmotet--efter-maratonforhandlingar
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3345&grupp=8069

Politiker och myndigheter som inte kan ge våra barn och unga en trygg och jämlik skolgång. Religiösa skolor kan tveklöst erbjuda bra kunskapsinlärning. Men de bidrar inte till att minska segregationen. Håll till exempel med om att vissa religiösa skolor knappast lever upp till Skolverkets värdegrund. Flickor och pojkar ska till exempel lära sig att umgås och samarbeta även i unga år.

”Men just den skola som då hamnade i blåsväder, Al-Azharskolan, hade av Skolinspektionen fått tillåtelse att könsseparera eleverna i undervisningen. Skolan, med elever från sex års ålder, var öppen med sin starkt konservativa uppfattning om att flickor och pojkar inte ska ha fysisk närhet. Det motiverades med kultur och religion. Och ansvarig myndighet gick alltså dessa krav till mötes.”
”Frågan makthavare därför ska ställa sig är: vad ska gälla i svensk skola? Ska alla elever få en mångfald av perspektiv och möjligheter, oavsett vad deras föräldrar tror på? När frågan har ett svar behövs en röd tråd, det vill säga att även myndigheter som Skolinspektionen tar hänsyn till läroplanens riktlinjer om exempelvis jämställdhet.”
”Nu skickas det dubbla signaler.”
”Priset betalas av barn som i stället för att få en frizon i skolan får lära sig att det är syndigt med pardans och homosexualitet, och att fina flickor täcker sig.”

Dagens stjärna
Sanna Rayman. Svenskar som arbetar betalar för mycket i skatt. Nu tycker också Skattemyndigheten, under Socialdemokratisk ledning, att arbetstagare ska beskattas om arbetsgivaren i personalens namn skänker julpengar till välgörenhetsorganisationer....

”På många andra arbetsplatser ersätts julgåvorna med en större insättning till ett välgörande ändamål, ”från alla”. Nä, det är nog rätt sällan som ”alla” varit med och röstat fram förändringen. Den är bara omöjlig att invända mot. Vem vill vara jobbets inverterade Karl-Bertil? Den som hojtar ”Men hallå!? Skit i Röda korset! Jag vill ha min flaska olivolja!”.”

”Om arbetsgivaren på begäran av den anställda i stället för julgåva, skänker pengar till en ideell verksamhet ska den anställda beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.” Det är nån sorts fulländning, ändå. Givandet har gått varvet runt. Från uppskattning till beskattning.”
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/ho-ho-finns-det-nagra-snalla-loneslavar-har/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar