måndag 10 december 2018

Utan energi ingen kraft

Igen och igen och igen
Hur är det möjligt att vi har en nationell och lokal regering som gång efter gång efter gång inte tar i allvarliga problem och löser dem? Polisen är föredömligt tydlig med att de inte tillräckligt klarar sina viktiga uppdrag. Försvaret är nästan lika tydliga med samma situation. Socialförvaltningarna, särskilt i storstadsområden, vet att vi redan har en allvarlig situation. Klyvningen mellan ”stad och land” förstärks. Tillgången till bostäder som människor har råd med är istort obefintlig. Studieresultaten i våra skolor är inte konkurrenskraftiga och stöttar inte många elevers möjligheter att nå sin bildningspotential. Sjukvården har brister som leder till att människor dör i onödan eller får en bristande vård. Och den nödvändiga energiförsörjningen har ett kraftigt kapacitetsproblem.

Alla samhällen som vill tillhöra de mest konkurrenskraftiga samhällena på vår jord måste kunna säkerställa god energiförsörjning till alla samhällets verksamheter. I en värld där allt fler inser att en omställning till det mer elektrifierade samhället är bättre än det fossildrivna krävs ett väl fungerande elförsörjningssystem. Nu har vi redan stora problem med elförsörjningen i Uppsala och i Sverige som helhet. Problemet är långt ifrån enbart kopplat till förmågan att producera el. Elen måste också kunna distribueras hållbart. Med hållbart menas bland annat förmågan att säkerställa nödvändig och kontinuerlig balanskraft i det så kallade stamnätet. Det är mycket anmärkningsvärt att situationen blir allt mer akut för förmågan att tillhandahålla nödvändig elförsörjning. Denna situation är ett ytterligare tecken på att Sveriges riksdag inte klarar av att förvalta sitt ansvar för Sveriges välbefinnande på ett acceptabelt sätt. Det brådskar att få till en nödvändig förnyelse av den svenska demokratin. Jag vill i vart fall lämna något bra till kommande generationer som lever här uppe i norr där det både är mörkt och kallt stora delar av året.
https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/miljo-energi-klimat/jacke-elkrisen-stoppar-nya-investeringar_725315.html?fbclid=IwAR0rvko3YntOXjQyh2bX3zLPmpRfDDyy6gBF9nJVK5WuyBUsuKxPmVIRbro
http://www.skgs.org/om-energin/
https://www.nyteknik.se/opinion/professorer-missuppfattningar-om-baskraft-6399812
Fossila eller förnyelsebara energikällor representerar båda komplexa system. Olja eller sol räcker inte för att verksamhetshjulen runt om på vår jord ska snurra. Varje energilösning kräver sitt mer eller mindre komplexa system från råvaran olja eller sol till att det blir energikraft som nyttjas inom till exempel Uppsalas näringsliv. Jag undrar hur fort det svaga elförsörjningssystemet i Sverige kan stärkas....

Dagens besvikelse
De centerpartister som inte ställde upp för demokratin och för det partisammarbete man ingått i. Det kan aldrig vara ett problem att andra partier väljer att rösta på det man själv anser vara rätt. Och en av många dåliga konsekvenser av Cs splittade beteende blev att C förlorade ett mycket bra förslag som ledamot i en viktig nämnd. Dagens kommunfullmäktige i Uppsala är det i särklass rörigaste mötet jag har upplevt. Inte imponerande. Uppsala och Sverige behöver en betydligt bättre demokratisk ordning. Det är hög tid för Demokrati 2.0!

Dagens stjärna
Centerpartiet som nationellt sagt nej till att stödja en Socialdemokratisk nationell regering. Tveklöst agerar C riks väldigt rörigt i regeringsfrågan men det är ändå bra att vi än så länge slipper reformlöst ledarskap i ett land i stort behov av konkurrensfrämjande reformer. Nu kan jag enbart se en ensam M-regering eller ett extraval som kvarvarande alternativ. Hur tror du att det går?
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/k-g-bergstrom-efter-annie-loofs-besked/

2 kommentarer:

  1. Du har helt rätt. Då det gäller regeringsbildningem ser jag ett extraval som det bästa. Troligtvis kommer Sd och S att gå framåt i övrigt är det ovisst. Dagens situation är ohållbar, ett land måste styras och utvecklas. Inte som nu i någon sorts törnrosasömn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är pinsamt att bevittna oförmågan att förhålla sig till valresultatet. När pragmatism slutat få råda hos partier som har viktiga roller blir det inte bra. Ja, det blir nog inte extraval då det enbart tycks vara S och SD som vinner på det.

      Radera