Bara samhällen som kan skapa en stark ”vi-känsla” klarar av att bygga ett attraktivt närsamhälle. Förutom värdegrundsarbete krävs fokus på kvalitet inom tjänster som berör alla invånare, oavsett socioekonomisk status. Kvalitativ utbildning till våra barn är ett exempel. Fungerande vård, rättssystem och infrastruktur är andra. Tillsammans parallellt med att vi låter individuella livsdrömmar och livsstilar få en god chans att ”blomstra”. Språkets betydelse för vi-känslan är dumt att underskatta.
Även om vårt svenska språk är ett mycket litet språk, jämfört med många andra, är det viktigt i Sverige. Inte minst inom omsorg och vård, där många nysvenskar gör stor nytta, är språket viktigt för att klara sina uppdrag på ett kvalitativt rimligt sätt. Vi måste kraftigt förbättra metoderna för att alla som lever i Sverige också lär sig en grundläggande svenska. Idag har vi omfattande språkproblem inom omsorgen och vården. Språket i sig har också stor betydelse för att vi kraftigt ska förbättra integrationen och inkluderingen av nya krafter runt om i vårt avlånga land. Även många perspektiv kopplade till arbetsmiljölagen kräver en ordentlig språkuppryckning. Nedan en värdefull artikel som tydliggör att integrationsarbetet kraftigt måste förbättras. Tillsammans kan vi utveckla vårt närsamhälle positivt. Ett flertal parallellsamhällen leder inte mot något attraktivt. Vi behöver ett politiskt ledarskap som på riktigt förstår hur vi bygger framtidens Uppsala tillsammans. Vänsterstyret representerar inte det ledarskapet.
"För de övriga – två tredjedelar av flyktingarna – har vägen till ett jobb varit snårigare. Ungefär hälften av dessa fick arbete, men det tog längre tid än för den första gruppen och många varvade perioder i jobb med perioder med a-kassa eller försörjningsstöd.
20 procent av flyktingarna har levt på bidrag under en majoritet av sina 15 första år i Sverige. I den kategorin är de som har nedsatt arbetsförmåga, och därför lever på sjukpenning eller sjukersättning, inte inräknade. Det visar på svårigheterna att integrera flyktingar. Få länder lyckas, men Sverige ligger ändå bra till: Efter 9-14 år i landet är flyktingars sysselsättning hela 20 procentenheter högre i Sverige än i Europagenomsnittet, har nationalekonomen Joakim Ruist visat.
Samtidigt är sysselsättningsgapet mellan infödda och utrikesfödda stort, betydligt större än genomsnittet i OECD. Det är ett problem, eftersom den svenska välfärdsmodellen bygger på att hela den vuxna befolkningen jobbar. Se bara på svenska kvinnors förvärvsfrekvens jämfört med hemmafrutäta Medelhavsländer."
"Om fler flyktingar ska kunna försörja sig själva måste fler klara SFI. Att erbjuda svenskundervisning räcker inte – krav på att lära sig svenska måste kopplas till försörjningsstöd, medborgarskap och möjligheten att få permanent uppehållstillstånd."
"Nästa regering måste ta ett helhetsgrepp om integrationen, med förslag från både höger och vänster: Språkkrav, en fungerande utbildningsplikt, inträdesjobb, bidragstak. Vi har inte råd att tappa mer tid."
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-brattom-att-forbattra-integrationen/
Och i dagens UNT kan vi, i de dyra bostadskostnadernas tid, parallellt med brist på prisvärda bostäder, läsa att runt 500 nya kvotflyktingar ska stöttas i Uppsala de kommande två åren. Vänsterstyret vet inte hur de ska lösa utmaningen men talar om behov av lägenhetsanpassningar och insatser för att motverka segregation. Parallellt med detta har vi allt fler hundratals invånare som fått utvisningsbeslut men som inte accepteras tillbaka till sina hemländer. Parallellt med många andra stora Samhällsutmaningar. Parallellt med att vi går in i lågkonjunktur. Det duger inte att bara prata om social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. En klokt balanserad hållbarhetspolitik kräver en mer pragmatisk politik.
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Vart-uppdrag/Sveriges-flyktingkvot.html
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Vart-uppdrag/Sveriges-flyktingkvot/Sa-har-gar-vidarebosattning-till.html
Dagens besvikelse
De som konstant och under drygt ett år trakasserat mig. Efter det bästa lokala valresultatet har de även kampanjat externt i media utan interna respektfulla samtal först. Och det så kallade konflikthanteringsarbetet under två dagar var ett skämt. Förra veckan gick de verkligen över en gräns i sitt kampanjande mot mig. På måndag har jag kallat till en presskonferens.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/fortroendeomrostning-om-stefan-hanna-vantar-5150840.aspx
Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Det är provocerande hur riksdagen inte kan förhålla sig till valresultatet och pröva en regering. Alliansen var vad som såldes in till folket. Även om det gjordes mycket sämre än någonsin tidigare och migrationsfrågan aldrig löstes ut. Men Alliansen, om den fortfarande finns nationellt, är det största samarbetsblocket. I en värld där sakpolitiken får råda och där inte profileringen av att vara SDs ”bästa” motståndare är viktigast finns möjlighet att ta ett regeringsansvar med en viktig reformagenda. Och för att pröva ett sådant alternativ krävs inga förhandlingar med SD eller V. Om man kan spela regeringsspelet som hittills borde man kunna pröva en Alliansregering och om det blir så hemskt som vissa tror får man kasta in handduken. Vi som inte vill ha vänster- eller naivitets-politik börjar tröttna. Om det blir nyval kommer folket ge ett ännu större uttryck för sitt stora missnöje. I min värld erbjuds alla människor i ett samhälle en bättre framtid om politiken är verklighetsförankrad och i huvudsak pragmatisk.
”De segdragna turerna efter riksdagsvalet, som alltså pågått i snart tre månader, lär oss något trivialt: alla som engagerar sig politiskt gör det för att öka sin egen makt, ibland på lång men allt oftare på kort sikt. Det är därför som S och M inte bildar regering eller släpper fram varandra till statsministerposten, därför som C och L försöker spela ut blocken mot varandra (i förhoppning om att Lööf ska kunna bli statsminister), därför som SD tar varje tillfälle i akt att tala om ett nytt konservativt block, därför som MP meddelar att de kommer att rösta nej till varje regering som de själva inte ingår i, därför som Jonas Sjöstedt (V) inte kommer att släppa igenom en Löfven-regering som genomför den högersväng som C och L kräver.”
”Slutsatsen är enkel: Snacket om att SD skulle vara det största hotet mot den svenska demokratin är just bara snack - annars hade vi haft en regering i dag. Men makten har visat sig vara viktigare, kanske för att makten har den påverkan på människor, kanske för att ingen av de berörda politikerna riktigt tror på de skräckscenarier som de själva målat upp.”
”Det är bra att dessa fakta kommer på bordet så att det blir uppenbart att de politiska konflikterna i svensk politik i grunden ändå handlar om höger och vänster, om synen på ekonomi, individen och staten och deras inbördes förhållande.”http://www.gp.se/ledare/nyval-trots-allt-1.11350685
Karin Pihl. Liberalismen ska inte kidnappas av människor som gärna maktkoncentrerar och som verkar för orimliga frihetsinskränkningar. "Walk the talk" måste gälla även när det inte passar en egoistisk agenda. I min värld erbjuds alla människor den bästa jordmånen för individuella ambitioner i ett liberalt inriktat samhälle.
”Liberalismen är en tom ideologi. Det är både dess styrka och dess svaghet. Den liberala ideologin fungerar utmärkt för att kritisera maktcentrering, förtryck och frihetsinskränkningar. Men den säger inget om vad som är gott i livet. Inte heller om man ska prioritera karriären, familjen eller sina fritidsintressen, eller om det är ett moraliskt påbud att sajna upp sig när man blir stoppad av Rädda Barnen mitt i shoppingrundan.”
”Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal varnar för den “charmiga” konservatism Halldorf står för. Ölmedal ser också människans behov av små gemenskaper, men uppmanar liberaler att se upp för Halldorfs mysiga anti-individualism. I stället måste liberaler formulera egna svar. Hon menar att liberalismen inte alls är tom på moralisk vägledning. Ta bara 1800-talsfilosofen John Stuart Mills berömda princip, som säger att det är tillåtet att göra vad man vill, så länge ingen annan tar skada. Den idén är i allra högsta grad en moralisk uppfattning om hur man bör handla.”
”Problemet är att liberalismen lätt biter sig själv i svansen. Många liberala strider är vunna. Vi har lika rösträtt, skolgång för alla, lagar om jämställda löner och så vidare. Det har lett till att liberaler inte riktigt kan få nog.”
”Det finns andra auktoriteter som kan rädda oss från vår självupptagna ensamhet genom att förespråka annat än “satsa på dig själv”. Kyrkan, universiteten, facket, kulturskapare, idrottsrörelsen, idédebatterna i tidningen - alla dessa institutioner formar vår kultur minst lika mycket som staten.”
http://www.gp.se/ledare/liberalismen-är-inget-livsstilsprojekt-1.11305045
Som jag bland annat skriver om i boken ”En stund på jorden” är vår demokrati idag dysfunktionell och den behöver reformeras. Och det viktigaste för oss människor är att känna mening. Den som känner mening kopplat till ett eller flera uppdrag presterar också på topp av sin förmåga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar