söndag 23 december 2018

När känslorna får styra

Olämpliga på ledande poster
Det är intressant hur ett tidigare pragmatiskt, företagarvänligt, miljöansvarigt och landsbygdsfokuserat parti snabbt nationellt blivit en blandning av känslorus och nyliberalism. Hur kunde det gå så snett? Frågar du mig tror jag främst det beror på:
1) Många ledande företrädare som saknar omfattande riktig arbetserfarenhet och som kokar av känslor
2) En oförmåga att hitta en politik som hållbart både attraherar landsbygdsbor och stadsbor.
3) Nyliberalism som får för mycket genomslag
4) Osund personkult kopplad till partiledaren
5) Ett känslomässigt förhållningssätt till SD, istället för ett demokratiskt och logiskt förhållningssätt.

Att Sverige länge fört en misslyckad migrations- och integrationspolitik är ingen nyhet. Alla våra växande utanförskapsområden, demografin kopplad till långtidsarbetslösheten och brottsutvecklingen talar sitt entydiga språk. Det är en mycket misslyckad politik. Enskilda människor ska aldrig klandras. Otidsenliga systemlösningar ska ändras och ansvariga politiker ska kraftfullare än idag få stå till svars för förmåga eller oförmåga att ta ansvar. Om inte vi svenskar bättre undviker att få in mycket olämpliga personer på platser som kräver ansvarsfullhet och pragmatism går landet en mörk framtid till mötes.

Centerpartiets riksdagsledamot Johanna Jönsson är ett utmärkt exempel på förändringen inom Centerpartiet efter Maud Olofssons ledarskap. Ut med en klassisk, erfaren och förnuftig centerpartist som den tidigare riksdagsledamoten Staffan Danielsson och in med Jönssontyper. Jag kommer aldrig glömma hennes 100% känslostyrda agerande när till sist den Socialdemokratiska regeringen fattade det nödvändiga stopp-beslutet. Och hennes helt känslostyrda kamp för det som till sist slutade i den mycket dåliga så kallade gymnasielagen. Nu går hon ut och ”saluför” att Centerpartiet ska säga nej till en Alliansväg och ja till en vänsterväg i regeringsfrågan. Jag är inte förvånad eftersom flera av de nya C-aktivisterna är någon konstig blandning av starka känslor, Onyanserade röda ”SD-skynken” och en märklig blandning av nyliberalism och vänstertänk. Sverige är i ett mycket besvärligt läge där polariseringen, redan innan lågkonjunkturen med kraft slagit in, växer. Dagens Socialdemokrater bär inte trovärdigt på några av alla nödvändiga reformer. Med reformer menar jag inte mer resurser till Försvar och rättssystemet. Det handlar ”enbart” om att de myndigheterna ska klara av sina uppdrag. För våra barns skull hoppas jag att något av Kristerssons önskemål om 4-3-2-1 blir verklighet.

”Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson har tryckt ”gilla” på Johanna Jönssons inlägg. Han skriver i ett sms till Aftonbladet att det inte innebär att han delar hennes ståndpunkt i regeringsfrågan.”

https://www.dn.se/nyheter/politik/c-topp-tar-officiell-stallning-mot-m/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1kA87e/c-toppen-tar-stallning-bor-valja-lofven

Uppsalakraften Ebba Busch-Thor reflekterar klokt om både regeringsfrågan, förhållningssättet till SD och till centerpartisten Johanna Jönsson. På många sätt är det lätt att förstå varför C tappat mycket stöd bland Sveriges invånare.
https://www.expressen.se/nyheter/ebba-busch-thors-kritik-ar-befangt-/
Dagens besvikelse
Centerpartiets regeringsspel, i Sveriges riksdag, är oansvarigt och vittnar tydligt om regeringsoförmåga. Inte så förvånande när känslor och narsecism tagit över som det övergripande viktigaste.
http://www.gp.se/ledare/boström-centern-bränner-sitt-förtroende-1.9404706
https://www.dn.se/nyheter/politik/centerpartiet-sager-nej-till-m-regering/
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/tufft-lage-for-annie-loof-med-regeringsbildningen/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/6nGjKo/annie-loof-resultaten-haller-inte-for-ett-samarbete-med-s/promo
http://www.barometern.se/article/centern-vill-vara-bade-regering-och-opposition/
https://www.google.se/amp/s/nyheter24.se/amp/maktkamp24/918240-jonas-sjostedt-attack-mot-annie-loof-oforskamt-inkonsekvent-och-ohederligt

Dagens stjärna
Peter Hjörne. Ja, särskilt Centerpartiets partiledning har kraftigt ”kört i diket” efter den 9/9 2018. ”Inga träd växer till himmelen”. Om Centerpartiet stöttar en Socialdemokratisk regering är det ett stort svek mot många väljare. Jag hoppas verkligen att de inte går en sådan väg framåt, en väg som för oss bakåt.

”GV konstaterar att alla partier varit ense om behovet av ordning och reda inom alla samhällsområden. "Dessvärre fingo vi, sedan krutöken s.a.s. lagt sig att efter valet, erfara att partierna icke hade helt överensstämmande åsikter om vad som utgjorde ordning och reda, och att de i allmänhet voro inställda å att rösta å sin egen form av densamma, med påföljden att betydande svårigheter uppstodo att enas om en statsminister med vidhängande regering", skriver tidningen.”
”Men Grönköpings Veckoblad ser inte bara negativt på den politiska utvecklingen och fortsätter:
"En paus i partipolitiken torde utan tvivel vara välgörande å längre sikt, i det att de folkvalda i framtiden icke lära s.d.h. måla in sig i ett hörn, och i vart fall använda en mer snabbtorkande kulör, å vilken man snart kan gå utan att lämna alltför iögonenfallande fotspår efter sig." ”
”Det är numera trängsel i hörnet. Att lämna det utan att lämna spår efter sig är sedan länge omöjligt. Opinionsundersökningarnas färg har inte torkat och spåren borde förskräcka. Ännu en undersökning, denna gång från Novus, visar att Liberalernas och Centerns strategi (om det nu går att tala om en sådan) inte fungerar.”
”Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vinner terräng, Liberalerna tappar oroväckande och Centern skördar inga framgångar och har av väljarna fått skulden för den politiska röran.”
”Det finns en rättvisa i det. Politikerna, och allra mest Annie Lööf och Jan Björklund, har med stor effektivitet själva målat in sig i hörnet. Nu får de använda den närmsta tiden för att ta sig ur det och till att frigöra sig från de egna motsägelsernas bojor.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar