torsdag 13 december 2018

Borgerlig riktning

Röran fortsätter
Mycket bra att en borgerligt inriktad budget fick stöd i Sveriges riksfag för sin budget. Självklart ska partier rösta på den budget som bäst matchar deras sakpolitik och önskade reformer. Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen svårt....
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7110272
https://www.di.se/nyheter/sa-mycket-sanks-din-skatt-efter-nyar/
https://www.expressen.se/dinapengar/riksdagens-utmaning-med-nya-budgeten/

Jag säger bara en sak till personer som via sina partier blivit valda att företräda dem i riksdagen, leverera på er sakpolitik! Jag, och många med mig, har tröttnat på det ungdomsförbundande beteendet i Sveriges riksdag! Främst förväntar +80% av oss svenskar att folkvalda agerar sakpolitiskt pragmatiskt. Det är inte längre intressant att följa spelet i riksdagen. Det är som med en dålig Netflix serie, man slutar titta och ägnar tiden åt något mer givande istället. När maktboxningen trovärdigt har fokus på sakpolitiken och reformförmåga kan matcherna bli intressanta igen. I en eller annan form hoppas jag på en borgerlig knock-out.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-fyra-år-till-med-löfven-är-att-ge-sd-inflytande-1.11185605
Faran finns dock kvar att Centerpartiet på riksnivå släpper fram en reformtom Socialdemokrati till regeringsmakten. Centerpartiets partiledning har nu snurrat in sig i så många motsägelsefulla situationer att missnöjet blir omfattande oavsett slutgiltigt val. I det okloka läge man själv försatt sig i är frågan vad som minst påverkar väljarstödet. Att man tydligt spräckte det framgångsrika Allianssamarbetet eller att gav makten till Socialdemokraterna med stöd från Vänsterpartiet. Vad tror du? Många inom den politiska världen anser att folk fort glömmer. Det tror inte jag. Jag är helt övertygad om att Centerpartiets partiledning för sitt parti mot ett betydligt lägre invånarstöd framöver. Trovärdigheten är starkt ifrågasatt. Sverige behöver ett nytt ledarskap. Kommer ett nytt parti att erbjuda de ministrar som krävs för den svåra uppgift som väntar oavsett vilka som tar över Rosenbad.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/loofs-forhandling-med-lofven-nog-inte-over-25287

Varje dag en möjlighet för nya vägval

Vi får se hur framtiden utvecklas. Helt klart är att vi själva varje dag kan påverka vår morgondag genom vägval varje dag. De intrigerande krafterna inom C fick mig utesluten på orimliga grunder och efter en helt orimlig uteslutningsprocess. Mycket positivt att allt fler som verkligen vet hur bra vi arbetat i det operativa politiska arbetet kliver fram och ger mig sitt stöd men också tydligt kritiserar den uteslutningsprocess som Centerpartiets partistyrelse ställt sig bakom. I ett parti som hävdar att de är för att beslut ska fattas så nära dem som berörs som möjligt ska inte bete sig på detta sätt. Den med moget omdöme borde inse det eftersom en liknande uteslutning och dess oacceptabla process får stora demokratiska yttrandefrihetseffekter bland aktiva medlemmar.
https://www.unt.se/asikt/debatt/upphav-uteslutningen-av-hanna-5162208.aspx

Dagens besvikelse
De som inte ser till sakpolitiken och reformbehoven när de väljer vilka de stöttar som regeringsbildare.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/talmannen-tvingas-lagga-fram-chanslosa-forslag/

Dagens stjärna
Anosh Ghasri. En fantastiskt klok person som konkluderar:

”Liberalismen kommer inte att sakteligen tyna bort mot sin undergång. Men, den förmår idag inte att formulera svar på många av nutidens problem. Marknadsliberalismen kan lösa många problem, sett till typ av verksamhet förstås, men där dess tillkortakommanden ger sig till känna måste vi, både som individer och partier, mer pragmatiskt öppna upp för andra synsätt och ideologiska lösningar.”

 Ja, vad händer när det enbart är kloka liberala ledarskribenter på GP, Expressen och numera UNT som driver på för en klok och ansvarsfull liberal väg framåt? Maktliberalism och nyliberalism försvagar de viktiga liberala grundvärdena.

”Vare sig vi blickar utåt, mot Orbán eller Putin, eller inåt mot C och L, ser det tyvärr något dystert ut. Det ljus en del liberaler, som Macron eller Lööf, ser i tunneln är ett tåg och inte nödvändigsvis räddningen.”


”Men är liberalismen verkligen under attack, eller har den bäddat för sin nuvarande situation? De universella liberala idéerna, såsom individuella fri- och rättigheter, är grundstenar i vår demokrati. I den mån dessa idéer hotas, är det naturligtvis allvarligt. Men frågan är om skon inte klämmer på fler ställen?”
”På ett politiskt plan har liberala idéer, i vissa fall omfamnade även av icke-liberaler, som i migrationspolitiken, skapat en situation som liberaler idag saknar lämpliga lösningar för. Vare sig vi talar om EU eller migration, växer skepsisen mot de liberala idéerna.”
”Att kunna söka sin egen väg, forma sitt eget liv och styra sitt eget öde har varit en viktig liberal princip. På en personlig plan har liberalismen tagit för lätt på vårt behov av fasta hållpunkter i tillvaron som tillgodoser de existentiella behoven hos oss. Du kan söka din egen väg i livet, men vad händer när de vägar som har sökts och svaren som hittats, inte kan stilla känslan av att något ändå saknas? Självförverkligande är en av liberalismens mindre direkt uttalade, men högst närvarande premisser, och förmåner, som vi levt med.”
”Vad händer när liberalismen står naken inför politiska och existentiella frågor?”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar