torsdag 6 december 2018

Kraftigt sjunkande popularitet

Förändringsovilja
Inte ens i ett demokratiskt land som Frankrike kan president med Macrons parlamentariska stöd klara av det han önskar. Eller är det just på grund av att det är demokratiskt som uppgiften är väldigt svår? Personligen tror jag allt mer på flera av mina franska vänner som säger att makten redan stigit Macron åt huvudet. Det är aldrig klokt att få en självbild att man är annat än ”orkesterledare” med uppgiften att dirigera orkesterns alla instrument och personligheter mot gemensamma framgångar. Visst kan man veta att man är både mer erfaren, mer kunnig och mer påläst än andra. Det rättfärdigar dock inte en diktatorisk inställning till hur beslut ska fattas. Ledarskap är komplext. Politiskt ledarskap det mest komplexa. Macron kommer ifrån en ”guldskeds”-bakgrund. Om han ska kunna genomföra de reformer han önskar måste han betydligt bättre försöka se de svagastes och medelklassens verklighet. Betydligt bättre få dem att inse att Frankrike, precis som Sverige, är i desperat behov av konkurrensskapande reformer. Jag är övertygad om att det går om de pedagogiskt får sannolika scenarier beskrivna för sig om status quo råder. Jag är också övertygad om att försämringar för de ekonomiskt svagaste också måste matchas med kloka försämringar för samhällets rikaste. Försämringar för de rikaste är okloka om man gör redan hög skatt på arbete ännu högre. Hur tror du det går för Macron? Macrons gloria har exploderat. Precis som Annie Lööf har han kraftigt tappat i popularitet.

”De värsta franska kravallerna på flera decennier. Så beskrivs upploppen i Paris den gångna helgen av initierade bedömare. 133 personer skadades under helgens protester. Sedan de landsomfattande demonstrationerna startade för ett par veckor sedan har fyra personer mist livet.”

”Kärnan i protesterna består av vad som i brist på bättre begrepp måste beskrivas som ”vanligt folk”, spontant organiserade via sociala medier. De gula västarna, som enligt fransk lag måste finnas i varje bil, har blivit rörelsens enande symbol. Bara på söndagen deltog 136 000 människor i olika demonstrationer mot president Emmanuel Macrons politik.”


Det är kraftiga höjningar på bensin- och dieselskatterna som triggat igång protesterna. Frågan har, utöver sin direkta inverkan på vanligt folks plånböcker, blivit en symbol för den lomhörda eliten i Paris, som själva inte är beroende av bilen.”
”Macrons popularitet är nu nere på bottennivåer, mindre än en fjärdedel av det franska folket stödjer honom. Han har därmed blivit lika impopulär som sin föregångare, Francois Hollande, landets i modern tid minst omtyckta ledare.”
”Det franska systemet skapar en kraftig insider- outsiderproblemtik. Modellen gynnar medelklassen. Väldigt många har mycket att förlora på reformer; undantaget de som står längst från arbetsmarknaden, inte sällan invandrare, och så förstås arbetsgivarna.”


”Misstänksamheten mot förändring är lika grundmurad som behovet av reformer är gammalt.”
”Häri ligger kärnan i Macrons problem. Presidenten har gått in med liv och lust för att rationellt lösa Frankrikes många utmaningar. Men befolkningen ser att de konkret får det sämre i sin vardag i utbyte mot osäkra löften om högre tillväxt (eller som i det senaste fallet bättre miljö) i framtiden. Ett tydligt exempel på att seminarierummens rationalitet inte är densamma som politikens.”
”Dilemmat för länder som Frankrike är att det skulle krävas en högre ekonomisk tillväxt för att få ett folkligt stöd för de reformer som skulle kunna leda till högre ekonomisk tillväxt. Ett moment 22. Till det kommer att Euro-samarbetet har tenderat att gynna en stram penningpolitik, vilket är bra för Tyskland men dåligt för stora delar av det latinska Europa. Macron måste därför på egen hand försöka lyfta Frankrike i håret. Misslyckas han skulle han inte vara den första franske presidenten att snava på folkligt motstånd, utan snarare den senaste i en lång rad.”

På många sätt anser jag att Sverige är i samma situation. Och underklassen växer snabbt i Uppsala och på många andra platser i Sverige. Klart att det går att vända denna socialt- och ekonomiskt- ohållbara situationen. För att lyckas med det måste man jobba med folket! Väldigt stora delar av folket. Det går.
http://www.gp.se/ledare/boström-macrons-kamp-mot-strukturerna-1.11458436

Dagens besvikelse
De som inte kraftfullare bidrar till att vi kan få våldsfritt och studiero på våra skolor.
https://www.expressen.se/kvallsposten/lararvikarien-anettes-larm-om-stokiga-skolan/?fbclid=IwAR2ZlEAEvdAd3jz2Z0uG_kphySxzsAY4JTSnowJJZDA0IFVDoW_ZuNrktsg

Cs partistyrelse som uppenbarligen inte är vuxna nog för sitt ansvarsfulla uppdrag. Sättet som de hanterar vallöften, regeringsförhandlingarna och uteslutning av mig talar sitt tydliga språk. De har inte bara brutit löften och avtal med mig, utan med väldigt många väljare som ångrat sig.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stefan-hannas-starka-kritik-mot-partistyrelsen-efter-uteslutningen

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Martéus. Ja, C och L är allt mer vilsna när inte sakpolitiken och demokratisk pragmatism står i centrum.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/annie-och-jan-vore-vilse-utan-jimmie/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook_messenger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar