tisdag 11 december 2018

Ingen rök utan eld....

Maktkampanjande
I alla tider har maktkamper pågått inom alla verksamheter. Kamper om begränsade resurser, rikedom, status eller om vilka idéer som ska få genomslag. I dessa maktkamper används alla varianter av metoder för att försöka vinna i slagen om makten. Några av de mest framgångsrika maktspelarna har varit mästare på att regera genom att söndra bland hotfulla grupperingar. Och i alla tider har fulspel med lögner och negativ ryktesspridning varit vanliga ”vapen” för att uppnå önskade resultat. ”Ingen rök utan eld”.. är ambitionen att få människor att tro, även om elden inte finns. Det är alltid viktigt att vara källkritisk. Kräv alltid konkreta svar på vad som faktiskt har hänt. Inom Sveriges domstolar tillämpas de kloka förhållningssätten ”oskyldigt tills bevisad skyldig” och att det ska vara ”ställt bortom allt rimligt tvivel” för att människor ska dömas för brott.
https://chefochledarskap.se/ingen-rok-utan-eld/

Igår var det ett mycket rörigt kommunfullmäktige i Uppsala. Maktspelet från Vänsterminoriteten rörde till det ordentligt och ajourneringarna avlöste varandra för mer eller mindre långa förhandlingar. På grund av Centerpartiets oförmåga att hålla ihop med övriga inom Uppsala-alliansen lyckades Vänsterminoriteten att demokratiskt vidrigt få egen majoritet i nämnder som fick utökad bemanning. Uppsala är i stort behov av nytt ledarskap. MP, L och S bär inte på tillräckligt stark sakpolitik och deras bristande ledarförmåga kommer att bli dyr för oss Uppsalabor.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/sds-roster-splittrade-centern-5160800.aspx

Nationellt går det bedrövliga skådespelet med regeringsbildningsförsök vidare. Vad är det egentligen som driver Lööfs och Cs nationella ledning? Det kan väl inte vara viljan att bli den historiskt första svenska kvinnliga statsministern som ”spökar”... Intressant att Uppsala Nya Tidnings nya politiska chefsredaktör, Sakine Madon, idag också funderar om hon är mest fokuserad på sig själv. Det matchar i så fall väl hennes tidigare kända beundran av Ayn Rand. En modern ”filosof” som dyrkade egennyttan, egoismen.
https://www.svd.se/jag-budskapet-ligger-loof-nara
https://www.sydsvenskan.se/2018-08-21/annie-loof-c-vill-inte-svara-det-ar-klokt-av-henne
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/annie-loeoef-aer-libertarian-4601

”Enligt centralt placerade källor fanns en uppgörelse. Men nu blir det nej till Löfven på torsdag. Annie Lööf förklarade på en presskonferens under måndagen att Socialdemokraterna inte varit tillräckligt konkreta i sina utfästelser till Centerpartiet.”

”Men själva utgångspunkten, att V:s och SD:s röster inte finns motsvarar inte de verkliga maktförhållandena i riksdagen.”

”Åttaprocentspartiet Centern försöker istället att driva de stora partierna till valet mellan ett S/M-samarbete eller nyval. Men både S och M vet att de har mycket att förlora på det. Inte minst Moderaterna, som genom det faktum att M och KD tillsammans med SD är större än de rödgröna, har en stark ställning i riksdagen.”

”Slitningarna i mittenpartierna är med andra ord fortsatt stora. Skulle M/KD-budgeten gå igenom kan det se ut som att Kristerssons chanser ökar. Men det är på marginalen. Avgörandet ligger fortfarande hos Centern. Partiet har målat in sig i ett hörn. Något S/M-samarbete lär det inte bli och nästa gång mittenpartierna ska ta ställning till Löfven är deras förhandlingsposition sämre. Då återstår bara nyval.”
http://www.gp.se/ledare/med-c-mot-nyval-1.11640989

Dagens besvikelse
Att Uppsala saknar ett reformdugligt styre som kan leda Uppsala kommun mot en attraktiv och konkurrenskraftig framtid. Uppsala behöver ett nytt ledarskap. Priset för fyra till år med vänsterstyre blir högt. Tryggheten försämras, långtidsarbetslösheten ökar, framkomligheten i trafiken minskar, omsorgen av våra äldre försämras och företagarna får inte påtagligt bättre service.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/forsta-motet-efter-uteslutningen-5160786.aspx

Dagens stjärna
Adam Cweijman. Helt rätt! Likabehandling ska grundas på kompetens och erfarenhet, inget annat. Det är tveklöst mest rättvist.

”Men kanske kan det väcka en smula intresse för det paradoxala i ett många likabehandlingsplaner i Sverige, däribland Göteborgs stad, innehåller skrivelser som går på tvärs med allt vad likabehandling innebär. Göteborgs stad har en målsättning om att samtliga förvaltningar kraftigt ska öka andelen chefer födda utanför Norden. Hur går det här ihop med arbetet för likabehandling? Inte alls. Anställningsprocesser ska vara öppna, tillgängliga och helt fria från diskriminering. Detta är elementärt och få, om någon, lär protestera.”
”Att ställa upp en viss sorts härkomst som meriterande för en anställning är inget annat än diskriminering. Det spelar ingen roll att syftet, ökad så kallad ”mångfald”, anses vara behjärtansvärt. Positiv särbehandling av en härkomst innebär direkt negativ särbehandling av en annan.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar