fredag 21 december 2018

Hjärna och hjärta

När hjärnan tar slut tar nävarna vid...
Hur ofta lyfter jag behovet av mer hjärna inom samhällsdebatterna? Ofta. Regelbundet lyfter jag också perspektiv på varför vi behöver mer balans mellan hjärta och hjärna vid beslutsfattande i min bok ”En stund på jorden”. Bra skrivet av Karin Pihl i nedan bifogad ledarartikel. Hon är kvinna, och inte en ”medelålders vit man”, så de som behöver lyssna kanske gör det.

”Den som befinner sig i överläge kan ägna sig åt mer eller mindre självupptagna känslouttryck. Åsikterna betraktas ju redan som självklara. Att klimatet är en ödesfråga och att feminismen har rätt i patriarkatets existens är inget som behöver faktagranskas. Den som befinner sig i ett åsiktsmässigt underläge har inte det utrymmet, eftersom negativa känslor om exempelvis böneutrop uppfattas som illegitima.”

”Inte heller kan känslomässiga upplevelser av samhällsförändringar vara totalt bannlysta. Både känslor och rationella argument har en plats i politiken. Människor är både rationella och känslosamma varelser.”
http://www.gp.se/ledare/både-känslor-och-logik-har-en-plats-i-politiken-1.11904070
Dagens besvikelse
Politiker som inte tagit allvaret med växande utanförskap på största allvar. Bland annat Socialdemokraterna, ”härledda” av Kommunalrådet Pelling, motsatte sig 2017 möjligheten att sälja ut en liten del av Uppsalahems lägenhetsbestånd för att motverka mer segregation. Patrik Kronqvist har rätt, i takt med att knarkhandeln ökar, och organiserade brottslingar kan kontrollera territorium, växer utanförskapsproblematiken. Den som minst använder 50% hjärna när de fattar sina beslut inser att vissa frågor nu kräver mer ansträngningar än andra.

”Det senaste decenniet har medelklassen dock börjat flytta tillbaka till Dalen. En viktig orsak är att många lägenheter har ombildats till bostadsrätter. Forskare vid KTH som har studerat flyttmönster menar att området för många har blivit en inträdesbiljett på ägarmarknaden. Här är priserna fortfarande relativt låga och barnfamiljerna uppskattar de stora lägenheterna och de bilfria innergårdarna.”

”När det diskuteras hur Sverige ska få bukt med segregation, utanförskap och kriminalitet heter det ofta att vi behöver mer blandade stadsdelar. Jag tror fortfarande att det stämmer.”

”Men trots de goda förutsättningarna kvarstår problem med drogförsäljning och hotfulla ungdomsgäng. Helgen mord är det andra i området på bara 14 månader. Skotten i Dalen är en nedslående påminnelse om hur svårt det är att få bukt med kriminalitet och gängbildningar när problemen väl har fått fäste.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/gangen-frodas-aven-dar-samhallet-ar-starkt/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6796552
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/livet-som-kriminell-gar-inte-ut-utan-vast/
Dagens stjärnor
Viktor Lidholt. Han fortsätter att kämpa på med en av våra Spoggidéer.
https://newsvoice.se

Drottning Silvia. Bra att hon, och några av allt för många som får apanage ,  ägnar mycket tid åt behjärtansvärda saker. Kändisskapet kan absolut göra nytta för många svaga och utsatta människor.
https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/silvias-kamp-mot-overgrepp-pa-barn-ar-hennes-livsverk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar