lördag 22 december 2018

Bättre inkludering

Avveckla
I hög fart närmar vi oss en mycket besvärande situation där räntorna höjs, bostadsbyggandet kraftigt bromsat in, behovet av äldreomsorg och vård kraftigt ökar parallellt med att behovet av försörjningsstöd exploderar. Och skolresultaten är inte upplyftande. När så mycket går så fel parallellt får det snabbt förödande konsekvenser. Vissa ägnar sig åt positivt tänkande typ ”Don’t worry, be Happy”, andra som till exempelvis jag ”kavlar upp ärmarna” och driver på för förbättringsåtgärder. Ett område i stort behov av förbättringar är hur vi arbetar med inkludering av arbetsföra som är långtidsarbetslösa. Vi har redan under så kallad högkonjunktur haft en ökande långtidsarbetslöshet. Den kommer att kraftigt öka nu när konjunkturen viker och extratjänsterna avvecklas. Arbetslösheten, kopplad till avtalsenliga löner på den reguljära arbetsmarknaden, blir nu mer synlig.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Langtidsarbetsloshet/

Nu driver Arbetsförmedlingen på för att de ska slippa ta ett mycket svårt ansvar för dem som har svårast att få ”riktiga jobb”. Bra! Äntligen! Snart kommer det förhoppningsvis bli som jag snart kämpat för i 10 år. Sluta bolla dessa individer emellan olika myndigheter och in och ut ur olika program. Tre alternativ räcker på arbetsmarknaden. Eget företagande, den reguljära arbetsmarknaden eller ett kommunalt sysselsättningsansvar kopplat till försörjningsstödet är den hållbara systemlösningen. Gör om! Gör rätt!

”Det handlar om en grupp som varit arbetslösa länge, och under många år fått olika insatser från arbetsförmedlingen, men där man helt krasst bedömer det som chanslöst att få in dessa personer i riktiga jobb.”

”Man talar om att det inte är ”samhällsekonomiskt rimligt” att fortsätta ge dem insatser, de bör få en ny ”sysselsättning”, och man vill framför allt att ansvaret för dem skall läggas någon annanstans än hos arbetsförmedlingen.”


”Det handlar om personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i över sex år, en grupp som hösten 2018 omfattade ungefär 22 000 personer, varav stora delar tillhör någon av grupperna:
  • Personer med funktionsnedsättning.
  • Personer utan gymnasieutbildning.
  • Åldern 55-64 år.”
”Mikael Sjöberg återkommer till att skälet att man vill slippa ansvaret är att arbetsförmedlingens insatser kostar för mycket pengar. Han ser gärna att kommuner, ideella sektorn eller något som påminner om Samhall skulle kunna ta över ansvaret för dessa människor.
– Det är något vi kommer få diskutera med en kommande regering, kanske i en utredning, säger han.”
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/arbetsformedlingen-vill-slippa-de-langtidsarbetslosa

Det är hög tid för ansvarsfulla politiker att mycket bättre bidra till att många fler långsiktigt bidrar till att stärka vårt välstånd. Det innebär att fler måste gå från långtidsarbetslös till självförsörjning och fler bärkraftiga företag som positivt påverkar vår handelsbalans. Uppsala och Sverige kan mycket bättre. Idag är en stor del av Sveriges problem att det demokratiska systemet är dysfunktionellt och för få ledande politiker har viktig och fler än några års riktig arbetslivserfarenhet. 
Dagens besvikelse
De som inte förstår att det är bäst att kommunerna får hjälp med finansiering för att arbetsföra långt ifrån arbetsmarknaden ska sysselsättas genom försörjningsstödssystemet. Redan som nytt kommunalråd 2010 började vi driva på för att detta ska bli verklighet. Det tar sjukt lång tid att genomföra kloka reformer som jag garanterar kommer att bli verklighet. Jag har också skrivit i DN-debatt om detta med andra kommunalråd i landet.
https://www.dn.se/debatt/stall-krav-pa-obligatorisk-praktik-for-bidragstagare/
https://mobil.unt.se/val2014/c-vill-stalla-krav-pa-nyanlanda-3335957.aspx

Dagens stjärnor
Niklas Östberg. Det är imponerande varje gång någon/några lyckas hitta ett affärskoncept som snabbt leder till stora framgångar. Stora förmögenheter som skapas snabbt. Delivery Hero sysslar inte direkt med ”rocket science”.
https://www.va.se/nyheter/2018/12/21/deliveryhero-insights/

De inom M och KD som genom sin budget lade ner en av allt för många myndigheter. Jämställdhet uppnås enbart om ledarskapet ständigt verkar för att det ska bli självklart. Bättre att fokusera på välfärdens kärna och på att bryta allt större problem med växande utanförskapsområden. Sofie Löwenmark bjuder nedan på kloka reflektioner. Särskilt gillar jag ”Själv oroar jag mig mer över politikernas övertro på vad nystartade myndigheter med oklara riktlinjer kan åstadkomma.” 
https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/jamstalldhet-skapas-inte-pa-en-myndighet-tvartom/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar