tisdag 25 december 2018

Sig själv närmast

De stora talens lag och kulturarv
Volym, volym, volym och återigen volym påverkar allt, på många sätt. Den som förstår det förhåller sig alltid utifrån det. Oavsett i vilket sammanhang man ska förhålla sig till sannolika konsekvenser av mer eller mindre volym. Mer eller mindre miljöförstörelse, fler eller färre elever i en skola, fler eller färre prostatabehandlingar, mer eller mindre mat på bordet eller fler eller färre kunder. Fler eller färre invånare i ett samhälle. Få eller många som tillhör en gemensam kultur. En kultur som mer eller mindre lyckas utvecklas och ibland till och med förnya sig. Olika kulturer med olika styrka. Kulturer som i alla tider burits upp av mer eller mindre kloka familjer och deras ”dynastier”. De klokaste, som lyckats hålla sig kvar längst vid makten, har varit skickliga på att inte sätta kortsiktig egoism före den grupp man företräders intressen. Och kloka nog att inse berättelsernas betydelse för starkt kulturbygge. Berättelser om frihet och respekt har alltid varit de mäktigaste. Inte så förvånande, som alla andra djur är det främst friheten vi uppskattar. Friheten som kan beskrivas och uppskattas på så många olika sätt. Mer eller mindre är vi alla i kedjor. Kedjor som till exempel av vissa beskrivs som våra lagar, som av andra betraktas som garanter för vår individuella frihet.
https://www.synonymer.se/sv-syn/kultur
http://latting.se/olika-sorters-kulturer/
https://www.google.se/amp/s/utforskasinnet.se/kulturer-som-skiljer-sig-fran-var/amp/
https://www.synonymer.se/sv-syn/berättelse

Jorden är full av olika kulturarv bland människor. Det judiska kulturarvet tillhör mänsklighetens mäktigaste. Det finns idag endast runt 14 miljoner människor som bland annat klassas som judar. Tänk att ett så litet folk haft och har så stort genomslag på människans utveckling. Det är ett imponerande exempel av hur betydelsefullt kulturbyggen är, oavsett om de betraktas som positiva eller negativa. Två stora styrkor kopplade till den judiska kulturen är att den är överlägsen alla andra vad gäller ”storytelling” och många av deras berättare har klätt gamla värderingar i tidsenliga format.
https://www.svtplay.se/video/16391630/judarna-som-skrev-julen/judarna-som-skrev-julen-avsnitt-1?cmpid=del:an:12-25-2018:judarna-som-skrev-julen:pla:lp-app

Hur många av Guds 10 bud tycker du är värdefulla för samhällsbygget när vi rullar in i år 2019? Mosesberättelserna är några av de mäktiga judiska kulturdefinierande berättelser som sedan dess fostrat många generationer  av människor. Helt klart är att människans liv blivit extremt mycket mer komplicerad sedan tiden då tio gudabud tycktes räcka för att de äldre och kloka skulle få döma dem som brutit mot lagarna. Dagens tusentals svenska lagar kan väl beskrivas som massor av exempel och förtydliganden av flera av de övergripande lagarna? Titta gärna på Youtube-filmen nedan som kort berättar om de tio budorden. Tio budord för att reglera relationerna mellan människan och Gud och emellan oss människor. Oavsett vem eller vilka som kom upp med idén om lagar var den smart och sannolikt en av människans viktigaste uppfinningar. Tveklöst har vi människor i alla tider haft svårt att hålla samman.
https://www.svenskakyrkan.se/bibeln/de-tio-budorden
https://youtu.be/xzNe-8Y2CmY

Och den kloke Anna Dahlbergs reflektioner om ett allt hårdare, och mer laglöst samhälle, behöver tas på större allvar. Vad händer om tjänstemän, åklagare och domare inte vågar verka enligt lagens mening på grund av fruktan för eget liv?

”Polisen lämnade nyligen över en skrivelse till justitiedepartementet med förslag på åtgärder mot den grova brottsligheten. Ett centralt tema är att andra myndigheter måste ta ett större ansvar för brottsbekämpningen. Rikspolischefen efterlyser bland annat särskilda insatser i utsatta områden och mot organiserad brottslighet. Det är rätt tänkt. Denna ledarsida har ofta påtalat samma sak. Men om myndigheterna ska trappa upp kampen mot de livsstilskriminella måste de samtidigt skyddas av samhället.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-ska-vaga-fatta-tuffa-beslut-mot-gangsters/

Dagens besvikelse
Mördare och terrorister som tar sig rätten att släcka oskyldiga människors liv.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fler-gripna-efter-morden-i-marocko

Bråkstakar på självaste julafton...
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7120814

Dagens stjärna
Stig-Björn Ljunggren. Ja, många av de politiska partier som funnits sedan början av 1900-talet har inte klarat av att tidsenligt gå in i 2000-talet. Berättelserna hjälper inte till att orientera i en komplex och instabil tid. Företrädarna saknar den bakgrund som inger förtroende bland de flesta. För att göra en jämförelse, hur många av oss människor sätter sig frivilligt i ett plan som ska flygas av en pilot med endast tio timmars praktisk flygträning?

”Politikerna klarar inte av att ge oss en trygg förvissning om att de har utvecklingen under kontroll. Däremot tycks de klara av att justera småfrågorna. Dessutom kontinuerligt. Hit och dit.”

”Istället för att få ett klart och tydligt ramverk för vad som gäller – och vilken riktning som den politiska verksamheten tar – får vi en uppluckrad ordning där vi istället för fasta mål får en permanent förhandling om allt det småttiga. Medan de stora händelserna förblir opåverkade.”

”Men politikerna verkar inte fatta att de flesta medborgare inte ser någon större skillnad på dem utan betraktar politikerna som en och samma grupp.”
http://www.gp.se/ledare/i-de-ynkliga-småsakernas-tidevarv-1.11931578

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar