måndag 3 juli 2017

Vem kommer först

Meritokrati
Du håller väl med mig om att det ska vara den mest kompetente med lagspelsförmåga som ska få lagledartröjan? Då spelar det väl ingen roll om det är en kvinna eller en man, eller? Det kallas meritokrati när kompetens och erfarenheter är avgörande för vem som är mest lämplig för ett uppdrag, och också får det. Just nu är det kvinnornas tid att vara partiledare i Sverige. Jag känner inte till vilka kandidater som varit möjliga i andra partier än i C men nog tycks det vara mode med kvinnliga partiledare just nu. Varför inte? Kvinnor är ofta minst lika kompetenta som män och under massor av år har det enbart varit män på ledande poster. Det är självklart en orimlig ordning att annat än kompetens och erfarenhet får råda om man tror på meritokrati. Vad tror du, kommer snart även L och S ha kvinnliga partiledare? "Överlever" Anna Kinberg Batra? Ja, ja lite mode är det nog när valberedningar jobbar.
http://www.di.se/opinion/sverige-behover-en-rak-hoger-1/

Vem blir då först av dessa kvinnliga partiledare, eller möjliga partiledare, att i en otacksam tid försöka leda Sverige positivt framåt? Personligen är jag lite splittrad eftersom jag har starka känslor för Uppsala. Om Magdalena Andersson blir nästa sosseboss så är både hon och Ebba B-T från Uppsala. Men visst ska vi tänka meritokrati, vem är då lämpligast av dessa kvinnliga partiledare? Ja, Magdalena Andersson är tveklöst mest livserfaren och välutbildad. Finansministeruppdraget har garanterat fostrat henne ännu mer i politiskt hantverk. Samtidigt är Annie Lööf både välutbildad och har varit minister. Lööf är också den kvinnliga partiledaren som längst haft partiledaruppdraget. Både Lööf och Andersson är duktiga på att dansa. Ja, ja vi får se vem som blir nationellt historisk som rikets första kvinna som demokratiskt fått utmaningen att leda AB Sverige.
http://www.expressen.se/nyheter/qs/almedalen/magdalena-andersson/


Dagens kalkon
Det blir Birgitta Ohlsson som tycks göra allt hon kan för att sätta medieljuset på sig själv istället för på Liberalernas prioriterade sakfrågor. Idag är Liberalernas dag i Almedalen. 

Dagens stjärna
Lars Lindström får det bli. Trots att jämförelsen med tidigt 90-tal haltar, då det var djup lågkonjunktur, är det viktigt att komma ihåg att Sverige trots stora strukturella problem fortfarande är ett mycket välfungerande samhälle. Det är klokt att alltid jämföra sig med andra. När man faller i rankningar gäller det att reformera för att ta sig tillbaka mot toppen. Sverige kan mycket bättre än nu.
http://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/sverige-har-kort-ner-i-en-avgrund/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar