söndag 9 juli 2017

Livet är bräckligt

Kärlek och rädsla
Livet är härligt. Det är en gåva som ska förvaltas väl. Fyllas med utveckling, ambition och kärlek. Det är en gåva att under livet få förmånen att hitta stark kärlek till andra människor. Runt om på vår jord finns ständigt gott om elände och lidande. Det är fruktansvärt och djupt beklagligt. Samtidigt skulle den egna korta stunden på jorden bli outhärdlig om man skulle ta all jordens elände på "sina egna axlar". På olika sätt får man göra vad man kan för att ändå göra positiv skillnad för medmänniskor.

När en mycket nära människa drabbas av något som gör dig rädd och orolig blir tillvaron väldigt känslomässigt fruktansvärt. Inatt fick jag uppleva det när en mycket kär plötsligt blev dålig. På en sekund kan glädje bytas mot rädsla och oro. Livet är fantastiskt men också skört. Den lilla makt jag upplevde över att inte veta vad som hänt, vad som behövdes göras och när ambulans skulle komma var extremt frustrerande. Och en smärtsam oro som pumpar i blodet även om hjärnan säger "ta det lugnt", "fokusera på Andning, Blödning och Chock". Vad var det som hade hänt från en klarblå himmel? Att försöka behålla lugnet och aldrig tveka om att det kommer att gå bra är viktigt. Trots att hjärnan vet att det är så kan hjärtat ändå inte må bra förrän faran är bekämpad och läget åter är bra. Livet har sina toppar och sina dalar. Det är livet. Dalarna är inte roliga men de flesta av oss människor är överlevare och hittar vägar som besegrar motgångar och åter bär mot nya toppar. 
https://www.svd.se/komiskt-och-skoningslost-om-livets-bracklighet-5nhL
Efter initiala insatser för att hjälpa en människa i nöd bar det av till akuten. Mycket provtagningar, EKG, dropp etc. Det mesta upplevdes ändå snabbt ha återvänt till det normala men som alltid önskar man svar om "varför?" och "hur undviker man något liknande i framtiden?". Efter tre timmars besök på akutavdelningen med tre doktorer och två omsorgsfulla sjuksköterskor som undersökt och reflekterat konstaterades fara över. En obeskrivlig känsla av lättnad och en kraftig trötthet som kunde släppas fram. Livet är bräckligt och en serie av olyckliga omständigheter kan göra livet bräckligt. Det gäller att leva livet varje dag, man vet aldrig när det tar slut. Njut av livet, varje dag!

Dagens kalkon
Det blir återigen Donald Trump. Det är tragiskt att en så oklok och oansvarig person är USAs ledare. Det är ett stort slag mot den liberala världen och våra barns positiva framtid.

Dagens stjärna
De sjukvårdstränade som skyndsamt agerade för att en mycket nära och kär snabbt fick professionell hjälp. TACK! Vi har skicklig vårdpersonal i Sverige. Vården har ändå stora utmaningar bland annat på grund av en åldrande befolkning. Utmaningar som går att lösa men då måste man som vanligt ta i verkliga problem och ordentligt lyssna på de professioner som nästan alltid bär på de bästa förbättringsförslagen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar