tisdag 18 juli 2017

Ny teknologi nya möjligheter

Se upp
Det går fort nu. Gamla tidigare skyddade branscher utmanas av nya aktörer. Gamla tiders etableringshinder blir lägre och lägre. De gamla aktörerna på marknad efter marknad gör allt de kan för att få politiker och jurister att motverka det nya. Lobbyister jobbar på högvarv. De nya företagarna möter behov och löser problem smartare och billigare. "Blockchain"-teknologin verkar vara fantastisk om man som jag gillar konkurrens och att marknadsledare alltid ska kunna utmanas av nya och små företag som tänker i nya affärsmodeller och som möter kunders behov på smartare sätt än tidigare. Eftersom kultur slår strategi varje dag har alltid stora bortskämda verksamheter svårt att tillräckligt snabbt tänka om och anpassa sig till en ständigt förändrad verklighet. Agil utvecklingsmetodik, Scrum, i kombination med Blockchain leder mot nya enorma produktivitetsförbättringar. Vad vill du ha som konsument? Bättre och billigare lösningar som matchar dina behov och löser dina problem? Det kommer du att få! Vem vill ha otidsenliga och dyrare lösningar när bättre och trygga alternativ finns? Väldigt få.
https://hbr.org/2017/07/blockchain-could-make-the-insurance-industry-much-more-transparent
http://www.happiness.se/artiklar/vad-ar-scrum

Dagens kalkon
Företaget Ericsson som fortsätter att kraftigt underprestera. Bolagets dåliga prestation slår mot aktieägare, medarbetare och hela Sveriges utveckling. För Sveriges globala konkurrenskraft i en digital tid har det stor positiv betydelse att ett av världens mest avancerade nätverksbolag kontrolleras av svenska intressen. Värdet av den praktiska skolningen av främst ingenjörer som Ericsson erbjuder ska inte underskattas. Ingenjörer som ofta berikar även andra företag under sin karriär. Nedskärningsprogram efter nedskärningsprogram, år ut och år in, är förödande för företagets konkurrenskraft.  Personligen tror jag fokusstrategin som kommunicerats är fel. Den kommer för sent och blir svår att genomföra utan enormt dyra avskrivningar. Ericsson behöver industriella ledare med visioner, inte finansiella ledare. Gardell borde ordentligt fundera över varför inga av de kompetenta ville ta över ledartröjan för Ericsson. Räcker prestige för att motivera Ekholm att jobba dygnet om 365 dagar per år under tre fyra år framöver för att försöka hitta rätt igen.... Jag är övertygad om att Ericsson kan gå en väg som leder mot framgång. Jag känner några som bär på svaren : )
http://www.dn.se/ekonomi/storforlust-for-ericsson/
http://www.di.se/nyheter/ytterligare-besparingar-i-ericsson/

Dagens stjärna
Hedvig Lindahl, målvakt i Sveriges damlandslag i fotboll som klarade 0-0 mot ett mycket bättre Tyskland i EM-premiärmatchen. Lindahl var enastående och räddade ett svenskt lag som fumlade med passningar och rörde sig dåligt på planen. Förhoppningsvis bara premiärnerver som spökade. Ändå bra start på EM tack vare ettfantastiskt målvaktsarbete.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/lqa29/lindahl-man-gottar-sig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar