lördag 8 juli 2017

Handlingsförlamning

Ledarskap utan ledarskapsträning
Hur sammanfattar man mina dagar i Almedalen 2017? Ett sätt är att det var kallt och regnigt under Socialdemokraternas dag och idag, MPs dag, öser regnet ner. Övriga dagar har varit soliga. Ett annat sätt är att konstatera att alla partier hittills äntligen tycks erkänna att det finns stora och allt farligare problem i Sverige. Sjukdomsinsikten tycks nu äntligen finnas bland de flesta partier. Det är verkligen allvarligt sent och vad hjälper det om inte en sannolik majoritet av parlamentets röster kan enas om reformer som "lagar det som gått sönder", och som förstärker det som kan säkra framtida välstånd.

Personligen blir jag mer och mer övertygad om att det som främst saknas inom rikspolitiken är operativ ledarförmåga. Bland våra kommuner finns ofta ledarförmågan eftersom där innebär verkligheten för de styrande att man ständigt måste säkerställa att samhällets offentligt finansierade basverksamheter fungerar. I en värld där allt större efterfrågan på offentlig service, omsorg och vård matchas mot allt större andel långtidsförsörjda av försörjningsstöd blir uppdragen allt svårare att klara. Och hur tycker du riksdagsledamöter och regeringar klarat av att vårda och utveckla till exempel Polisen, Försvaret, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Boverket?

Att efterlysa nytt ledarskap för Sverige är insiktsfullt och klokt. Det kanske är dags att överlåta Sverige för tvångsförvaltning av Norge under tio år.... Sverige behöver skyndsamt reformer som lagar alla brister och som förstärker alla möjligheter! Vilka partier kan enas om de reformerna? Om de finns ska de få förtroendet att leda Sverige, annars är tvångsförvaltningstanken värd att ordentligt övervägas! Ledarförmågan är undermålig och omyndighetsförklaring måste övervägas. Krav på omfattande operativ ledarerfarenhet borde ställas. Läs gärna nedan ledarskribenters viktiga reflektioner.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-betala-för-havsutsikt-få-fönsterlöst-1.4424972
http://www.gp.se/ledare/eberhard-fantasin-löser-den-omöjliga-verkligheten-1.4411672
http://www.gp.se/ledare/den-liberala-återupptäckten-av-staten-1.4415280
http://www.dn.se/debatt/stall-krav-pa-obligatorisk-praktik-for-bidragstagare/
https://www.svd.se/bostadsfragan-ar-en-social-krutdurk/av/joel-dahlberg
http://www.news.com.au/world/europe/bill-gates-cautions-europe-on-its-open-door-immigration-policy/news-story/69aa93741619820a5e13093ba9c7294e
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/jan-bjorklund-ska-inte-avgora-vem-som-far-asyl-/
http://www.expressen.se/ledare/ratt-av-s-att-satsa-pa-valfarden-/

Dagens kalkon
Jimmy Åkesson som nationalromantiserar på ett sätt som verkligen är bakåtsträvande. När han dessutom flirtar med vårdpersonal och ger löften om att i hans Sverige ska de inte behöva jobba natt, få arbeta deltid eller drabbas av delade turer, då visar han tydligt att hans Sverige är i konkurs. Och i hans Sverige får sjuka på till exempel intensivvårdsavdelningar klara sig själva eftersom personalen blir sjuk av stressigt nattarbete... Jag hoppas verkligen att ingen omsorgs eller vårdpersonal går på denna smörja.

Dagens stjärna
Bill Gates som kraftigt bidrar till att världens fattiga ska få det bättre. Nu uppmanar han tydligt Europas ledare att signalera till Afrikas folk att stanna hemma och kämpa för förbättringar där istället för att försöka ta sig till Europa. Hans resonemang är klokt ur många perspektiv!
https://m.youtube.com/watch?v=NT50UCtqiIM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar