tisdag 11 juli 2017

Långt och friskt

Hälsofrämjande
Vill du leva ett långt och så friskt liv som möjligt? De allra flesta säger nog ja på den frågan. Jag svarar definitivt ja. Samtidigt tillhör jag dem som dricker alkohol, tidigare festsnusade ibland och som gärna äter buffé och stora portioner. Alkoholen är bevisligen skadlig på många sätt om den missbrukas, särskilt för alla människor som blir alkoholberoende. Tobak är bevisligen skadlig på många sätt om den missbrukas, särskilt för dem som röker mycket regelbundet. Därför finns också särskilt höga skatter på dessa produkter. Både för att försöka öka trösklarna för nyttjande men också för att de ska bära mer av alla kostnader som drabbar samhället kopplat till överkonsumtion eller olyckor relaterade till nyttjandet av dessa produkter. Socker och sockertillsatser borde hanteras på ett liknande sätt.
Årsskiftet 2010/2011 tog jag upp det tabubelagda ämnet övervikt och fetma. Ett ämne som uppenbarligen väcker starka känslor och som uppenbarligen inte kan debatteras sakligt. Äter och dricker gör vi alla vilket säkerligen bidrar till att reaktionerna på olika tyckanden om hur vi kan äta och dricka mer hälsosamt blir känsliga. I min värld är det inte att skuldbelägga människor bara för att man talar om verkliga problem och sakligt bara försöker hitta positiva vägar framåt som kan bidra till problemlösningar. Övervikt och fetma är stora samhällsproblem för enskilda människor och för samhället i stort, så är det. Som bland annat ordförande för Folkhälsorådet i Uppsala under många år lärde jag mig mycket om denna problematik. Utan tvekan är en stor "bov i dramat" allt socker och sockertillsatser som inkluderas i mat och drycker. Syftet är att göra maten och drycken godare och för att skapa ett större sug efter mer. Så är det. Det är fakta, inte alternativa fakta. Eftersom socker och sockertillsatser finns i det mesta vi sätter i oss blir det svårt att undvika och de allra flesta av oss luras att konsumera detta i för stora mängder. Stora mängder är destruktivt för varje enskild människa. Stora mängder av socker och sockertillsatser skapar allt större samhällsproblem i takt med att vi också har förmånen att leva allt längre. Det är hög tid att införa särskild punktskatt på socker och sockertillsatser. Nyligen släpptes återigen en studie som visar att det är oansvarigt att inte ta i dessa problem! Allt fler länder och kommuner runt om i världen gör det. Bra att den svenska regeringen avser att gå fram med ett förslag på "sockerskatt". Äntligen! Det är bara sju år sedan som jag tyckte det var en bra väg framåt.....
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/aven-latt-overvikt-hos-gravida-kan-ge-missbildningar
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-svenska-politiker-maste-agera-mot-fetman
http://www.dn.se/ekonomi/regeringen-ser-over-mojligheterna-for-sockerskatt/
https://www.svd.se/barnlakare-sockerskatt-behovs-for-att-minska-fetma
https://www.svd.se/infor-sockerskatt-mot-fetman


Dagens kalkon
De som alltid ska ta bort ljuset från sakfrågor och istället styra in på annat för att misstänkliggöra eller förnedra debattörer som endast vill gott. Det är inte att ta ansvar för en positiv samhällsutveckling för enskilda människor och samhället i stort.


Dagens stjärna
Den eller de som gjorde kaffe till Sveriges största sociala dryck som både bidrar till arbetsskärpa och viktiga möten mellan människor.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vqz4m/ny-forskning-kaffe-kan-forlanga-livet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar