onsdag 26 juli 2017

Vilka blir kvar

Utlandssvenskar
En kommun och ett land blir så framgångsrikt eller misslyckat som dess folk gör det. Flit i skolan och inom yrkeslivet bland många invånare samt tolerans för olikheter leder mot ett blomstrande samhälle. Till framgångskomponenterna hör också ett väl fungerande rättsystem, väl fungerande sjukvård och korruptfri effektiv offentlig administration. Flitig kan man vara inom alla yrken. Och alla yrken som finns och som ger lön är också jobb som anses behövas i samhället. Därför är alla de jobben och dess yrken möjliga att använda som plattformar för flit. Även Inkluderingsjobb för långtidsarbetslösa bjuder på möjlighet att uppvisa flit och därigenom en större chans att få ett ordinarie jobb på arbetsmarknaden.  Om ett lokalsamhälle, eller en nation, inte har en stor majoritet av flitiga människor kan man inte ta en tätposition bland de länder som kan erbjuda hela sitt folk bästa möjliga jordmån för goda livsvillkor.

Det talas mycket om invandring i Sverige. Vi borde under rubriken Migration också börja tala om utvandringen. Vilka är det som lämnar Sverige och varför? Det är självklart inte ointressant i en digital värld där skattebasen blir allt mer rörlig. En trög arbetsmarknad, höga skatter och kallt samt mörkt väder stora delar av året är inte en konkurrensfördel. De negativa perspektiven ur ett individuellt perspektiv måste vägas upp av mer trygghet, välfungerande och smidig administration, bra barnomsorg, goda möjligheter till vidareutbildning etc. Är det svårt att förstå? Många väljer varje år att lämna Sverige. Både "gammelsvenskar" och "nysvenskar". Jag efterlyser en analys av hur profilerna för dessa sett ut de senaste tio åren. Dela gärna fakta här om du känner till det eller en källa till den informationen! Att svenska pensionärer nu till exempel i Portugal får sämre villkor när kronan är svag tycks inte stoppa många köpstarka från att lämna landet. Och i södra Spanien, där jag är nu, bor numera många välbeställda "svenskar". Är det bara ett marginellt problem för AB Sverige? Vissa förstår nog inte alls varför det kan få stor negativ långsiktig betydelse för de som inte har råd att fly landet. Och varför tycks det vara mest kvinnor som lämnar Sverige, har vi blivit ett så otryggt och begränsande land att leva i? Hur duktiga är vi i Sverige på att behålla välutbildade och skickliga yrkespersoner som tidigare beviljats asyl? Det är hög tid att inkludera emigrationsfakta in i migrationsdebatten!
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Fakta-om-migration.html
https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Rekordmanga-kvinnor-utvandrade-under-2014/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/
Dagens kalkon
Det ligger nära till hands att välja det svenska damlandslaget i fotboll som minst borde ha fixat oavgjort mot Italien. Dagens kalkon blir återigen Löfvén som gång efter gång visar sin inkompetens som ledare för Sverige. När Allianspartierna är beredda att med stöd av SD genomföra misstroendeförklaringar mot eventuellt tre ministrar kommer hans drag sannolikt bli att hota med två val 2018. Vilken reformagenda hinner Alliansen nationellt enas om och sedan driva valrörelse runt till våren 2018? Hur mycket hinner en ny regering få gjort under sommaren 2018 samtidigt som det återigen är valrörelse? Samtidigt tror jag inte sossarna vinner på ett liknande drag, bara MP och SD. Sossestrategerna får nog tala om för herr Löfvén att det är dags för honom att vid 60 bli välavlönad lobbyist istället och låta Socialdemokraterna kröna landets första kvinnliga statsminister som då "naturligt" kan möblera ett eget gäng ministrar. Tror du Johansson och Ygeman får plats i ett sådant möblemang? Snart vet vi...

Dagens stjärna
Ante Björkebaum som emigrerat från Norra Sverige till Uppsala/Stockholm. Han har gjort stor nytta inom Sirius och starkt bidragit till att laget nu är ett Allsvenskt fotbollslag som levererar på topp. En stor del av hans värde i laget är hans fantastiska och positiva personlighet. Skador tycks sätta punkt för hans fotbollskarriär men TACK för många viktiga och goda insatser de senaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar