fredag 21 juli 2017

Pragmatism tack

Miljösmart och hälsosamt
Jag har under min tid som politisk ledare jobbat mycket och framgångsrikt med miljöförbättringsarbetet i Uppsala. Så imponerande att jag i år, som ende svensk, blev inbjuden av kinesiska staten att tala om hur man driver framgångsrik grön tillväxtpolitik. Under Centerpartiets och övriga Alliansens ledning utvecklades Uppsala kraftigt mot ett miljösmartare samhälle. Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hjälptes åt så bra att vi tog Uppsala till att av tidningen Fokus rankas som en av Sveriges allra bästa kommuner att leva i. Av Världsnaturfonden utsågs vi också 2013 till Sveriges klimatstad och var nära att utses till världens klimatstad. Vi etablerade ett ekologiskt ramverk för vårt hållbarhetsarbete som fylldes med olika styrdokument mot en grön framtid utan rädsla för tillväxt. Alliansen satte också mycket ambitiösa, men möjliga, förbättringsmål inom miljö och klimatarbetet. Efter några års kraftigt förbättringsarbete av kommunens cykelinfrastruktur klättrade vi kraftigt i Cykelfrämjandets ranking av landets kommuner. Tyvärr drivs nu (MP och S) miljö- och klimatarbetet i Uppsala utifrån ett domedagstänkande, inte utifrån ett grönt pragmatiskt tillväxttänkande.

Eftersom miljösmart ofta också är hälsosamt är den gröna tillväxtvägen en klok väg framåt. I takt med att näringslivet stärker sitt gröna engagemang desto snabbare görs omställningen mot ett smartare och mer självförsörjande samhälle. I takt med att vi äter mindre kött, och kött av hög kvalitet, gynnar det sannolikt högkvalitativt svenskt kött. Vilken är då min stora slutsats efter alla års gröna omställningsarbete? Det är att klok miljöpolitik nu måste drivas med hjälp av egoistiska nyttoargument. Det är ett "språk" som många förstår oavsett kultur. Det är få människor bland jordens över sju miljarder människor som tror att jorden håller på att gå under av miljöförstöringar.
http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/antligen-kramar-naringslivet-cykeln/
http://www.va.se/nyheter/2016/05/30/kottguiden/
https://m.youtube.com/watch?v=kYEBZDgVnhg
https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/fem-satt-att-vara-miljosmart-hemma
http://www.dn.se/bostad/trad-in-i-framtidens-bostad/

Ledarskap i kulturellt mångfaldslandskap
Assimilering eller integration? Hur bygger man ett framgångsrikt lag som består av människor från olika geografiska platser, olika trosuppfattningar och med olika kunskaper samt erfarenheter? Ska en homogen grupp bestämma spelreglerna och alla som kommer in som nya i laget köpa den seden utan ambition att bidra till samhällets utveckling? Utgångspunkten ska givetvis vara att ta seden dit man kommer, men självklart ska alla nya krafter vara med och utveckla en ständigt förändrad framtid.

Flexibilitet och nyfikenhet är kloka ingredienser när vi bygger hållbara mångkulturella samhällen. För att lyckas skapa hållbara mångkulturella lag krävs ledare med erfarenhet av att leda just mångkulturella lag. Den erfarenheten i kombination med att man står upp tydlig för den svenska värdegrunden kan vända den nuvarande negativa trenden mot en ny svensk storhetstid. Tycker du att Löfvén har det som krävs för att leda det svenska folket mot en ljus framtid? I Uppsala har Burwick redan kastat in handduken. Det kanske är Erik Hamrén eller Jan Eliasson som ska leda oss? Båda är erfarna och skolade i att leda lag med lagmedlemmar med olika kulturell bakgrund mot gemensamma mål. De flesta svenska ledande politiker har aldrig haft ett sådant operativt uppdrag. Än mindre visat att de klarat av det framgångsrikt. Uppsala och Sverige kan bättre. Mycket bättre än nu. Framförallt måste människor i våra allt större utanförskapsområden börja känna framtidshopp. Med ett kompetent ledarskap kan även alla dessa invånare inkluderas i vårt positiva framtidsbygge. Det brådskar!
https://hbr.org/2016/05/leading-across-cultures-requires-flexibility-and-curiosity
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Assimilation_(sociologi)
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Integration_(samhälle)
http://www.synonymer.se/?query=assimilera
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Värdegrund
http://www.synonymer.se/?query=v%E4rdegrund
http://www.globalis.se/Avtal/Flyktingkonventionen
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Eliasson

Dagens kalkon
Mannen som mördade tre barn och en kvinna och därefter utsatte fler för livsfara när lägenheten där de mördades i sattes i brand.
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/kvinna-och-tre-barn-döda-i-lägenhetsbrand-1.4461323

Dagens stjärna
Energientreprenörer som garanterat löser utmaningen att ersätta "billig" olja med billiga och fossilfria energisystem och källor! Visst är kyla värre än värme som klimatförändringsskeptikern beskriver i bifogad artikel. Och ja, klimatet har alltid förändrats. MEN min övertygelse är att människan måste satsa mer på delningsekonomi och nya energikällor för att det är smart. Olja och naturgas är oxå ändliga resurser. Energiomställningarna driver i sig på våra ekonomier. I den bästa av världar blir de nya energisystemen också billigare än de oljeberoende. Då kan alla de pengarna användas för skola, omsorg, vård, infrastruktur och fattigdomsbekämpning.
https://www.va.se/nyheter/2017/06/29/har-sveriges-smartaste-energiinnovationer/
https://klimathotetblog.wordpress.com/2017/07/15/first-blog-post-3/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar