söndag 23 juli 2017

Eget boende gynnat

Hur rättvis är bostadsmarknaden?
Är det rimligt att den socialt och ekonomiskt svaga också ska betala mest för sitt boende? Det kan man fundera över. Utan tvekan har de som hyrt sitt boende betalat mycket mer än den som ägt sitt efter att värdeutveckling och ränteavdrag räknats in i ekvationen.

Personligen tycker jag alla människor skulle få en chans att i någon form vara ägare på bostadsmarknaden. Från en liten etta i korridorbostad där man delar toaletter, duschar, kök, matrum och sällskapsrum till den flotta villan på stadens "gräddhylla".

Det råder ingen tvekan om att de som köpt sitt boende, om än mest för dyra lån (dyrt om du studerar långivarnas räntemarginaler), tjänat massor jämfört med dem som bott och bor i hyresbostäder. Inte minst har det 30% ränteavdraget en stor positiv hävstångseffekt för skattebetalare med hög marginalskatt. Visserligen kommer ett antal tusen personer få stora ekonomiska problem när de köpt sin bostad dyrt, värdeutvecklingen upphör under många år och räntorna höjs. Den som vill kan studera effekten av 90-talskrisen.

Bland hyresgäster finner vi främst samhällets socialt svagaste invånare. Det är kanske dags för en stor egnahemsreform där huvudregeln är eget boende i någon ägd form och storlek efter ekonomisk förmåga? Visst tar vi väl mer ansvar för saker och verksamheter som vi själva är delägare i? Och visst är det rimligt att vi alla får anpassa "mun efter massäck"? Helt klart är att vi har stora utmaningar på bostadsmarknaden. Bifogat en debattartikel där jag skriver med två andra kommunpolitiker. Vi täcker upp Sverige från norr till söder. Framförallt kräver vi statliga förändringar som möjliggör betydligt mer prisvärda förstagångsbostäder, och bostäder för andra ekonomiskt svaga, än vad som erbjuds nu. Det brådskar!
https://www.svd.se/bygg-bostader-som-vanligt-folk-har-rad-med

Dagens kalkon
Stefan Löfvén är ingen "ledare" att vara stolt över. Tyvärr är han en av allt fler inom politikens värld som inte var skolad nog för uppgiften och inte tillräckligt sugen på att använda "stafettpinnen" till några egna särskilda insatser för det folk man ska företräda. Hur svårt kan det vara att vilja något särskilt med sitt ledarskap och att våga ta ansvar? Uppenbarligen svårt! Precis som Lotta Gröning i nedan krönika undrar jag var Löfvén är nu när det är stor kris i Sverige! Ledande politiker har ALDRIG semester! Det är ett förtroendeuppdrag på heltid. I bästa fall är det avgränsade samhälle man ansvarar för så välskött att man några veckor per år kan få vila lite. När det inte är välskött får man jobba! Och jag är urless på så kallade ledande personer som öser på med känslor hela tiden i debatter. Visst är känslorna viktiga. MEN människor som förtjänar ledande uppdrag måste minst kunna blanda 50 procent hjärna och 50 procent hjärta när de argumenterar. Nu måste oppositionen sluta skramla med vapnen och rikta misstroendeförklaring mot regeringen! Vänstern håller snabbt på att helt förstöra möjligheterna för alla våra barn, de barn som växer upp i det samhälle vi kan påverka. Svenska folket valde inte denna okloka väg framåt i riksdagsvalet 2014!
http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/
http://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/nej-tack-till-offentliga-
http://www.gp.se/ledare/vinter-i-välfärdssverige-1.4461438

Dagens stjärna
De som gör allt de kan för att USAs president ska förstå att han inte står över lagen och att den som har ett mäktigt ämbete också måste förstå att klokt använda den makten för folkets bästa. Tänk att Trump tycks tro att han kan benåda sig själv...
https://mobile.nytimes.com/2017/07/22/us/politics/donald-trump-jeff-sessions.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage










2 kommentarer:

  1. Internationellt sett bor rika människor i hyresrätt medan fattiga äger sin bostad. Att läget är omvänt i Sverige beror på dels historiska höga skatter vilka bara kunde kringgås genom höga låneräntor, dels låsningar kring byggandet med åtföljande bostadsbrist och stigande bostadspriser.

    En rimlig regering skulle
    a) öppna upp för rejäl konkurrens vad gäller byggande, för uppmuntra kreativa och billiga bostäder. Plus ta bort mycket av lagstiftningen som gör bostäder dyra/svåra att bygga.

    b) göra något åt finansmarknaden inklusive bankerna. Typ förbjuda bankverksamhet att bedrivas som aktiebolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket vanligare med hyrda bostäder utomlands. I Sverige behöver vi definitivt fler fräscha hyresbostäder i attraktiva områden som kan erbjudas nödvändig specialistinvandring främst i våra arbetsmarknadsrika kommuner.

      Jag delar a) men inte b). Varför är AB problemet? Huvudproblemet är att bonusar inte villkoras till långsiktigt hållbar verksamhet och att aktieinnehavarna förlorar sina aktier när de misskött sina innehav. Skattekollektivet ska INTE rädda vissa företag och inte andra. Darwins regler ska gälla inom en fungerande marknadsekonomi och det ska inkludera även de rikaste. De riksdte tenderar att ha stora intressen kopplade till finansbolag i olika former. De som sköter sig och levererar kundvärden får tjäna hur mycket pengar de vill för mig.

      Radera