torsdag 1 juni 2017

Klimatmatchen bra för konkurrenskraften

Omställning för framgång
Trumps administration i USA ska göra "USA fantastiskt igen" genom att kortsiktigt försöka bjuda folket på en hejdundrande fest och sedan bär det snabbt ännu mer utför. Det är beklagligt att ta del av hans kortsiktighet och hans förakt för alla de människor runt om i världen som snabbt drabbas av snabba klimatförändringar som självklart skapas av allt fler välmående människor på vår jord. Det är skamligt att USA har en regering som inte tar dessa viktiga frågor på största allvar. Samtidigt vill jag vara tydlig med att jag känner många fantastiska amerikaner som mycket väl känner till utmaningen och som gör mycket för att bidra till förbättringar. Som vanligt är det främst bittra bakåtsträvare och extremt kortsiktiga människor som gör mer skada än nytta. Framtiden ligger framför oss och inte bakom oss!
http://www.expressen.se/ledare/nu-maste-varlden-sopa-upp-efter-trump/
http://www.expressen.se/nyheter/da-lamnar-donald-trump-besked-om-parisavtalet/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AKO7q/usa-lamnar-parisavtalet
http://www.un.org/sustainabledevelopment/climate-change-2/
http://www.un.org/en/sections/issues-depth/climate-change/index.html
http://www.regeringen.se/uttalanden/2014/11/uttalande-om-fns-klimatpanels-ipcc-syntesrapport-och-femte-utvarderingsrapport/
Nya tidens företagare
Jag förstår att Elon Musk, bland annat huvudägare i Tesla, ser rött när Trump-administrationen inte tar miljö- och klimatutmaningarna på största allvar. Det är inte bara korkat ur många perspektiv, det är också konkurrenskraftsmässigt oklokt. All verksamhet är kraftigt beroende av billig energi. Oljan har under snart hundra år varit billig energi som haft stor betydelse för den enorma utveckling mänskligheten upplevt. Oljan, inklusive oljeskiffer, är ändliga resurser. Oljan är med andra ord inte bara dålig ur ett miljö- och klimatperspektiv. De företag och de länder som därför satsar på att hitta nya och utveckla fossilfria energislag kommer att tillhöra morgondagens vinnare. Eftersom de flesta borgmästare i USA också har varit/är affärspersoner förstår många det. I den nya väldigt urbaniserade världen är allt fler borgmästare runt om i världen mäktigare än länders presidenter och statsministrar. Trots Trumpgängets idioti finns ändå hopp bland företagare och kloka lokalsamhällen. Framförallt USAs mest dynamiska samhällen i NY och Kalifornien.
http://www.di.se/nyheter/elon-musk-hotar-att-lamna-trump/
https://www.svd.se/stader-allt-viktigare-i-klimatomstallningen
Premiera bra och straffa dåligt
Precis som vi gör med alkohol och tobak ska vi självklart göra med allt som inte är bra för oss människor eller naturen i för stora mängder. Nu börjar handeln bidra till att vi kanske förbrukar mindre plast. Skatt på socker- och sockertillsatser skulle mycket sannolikt få mycket positiva konsekvenser för människors hälsa och hälsovårdsarbetet. Självklart ska vi också straffa klimat- och miljödåliga inslag i vårt samhälle och istället uppmuntra utvecklingen mot alternativa miljö- och klimatsmarta produkter och tjänster. För mig är det omöjligt att förstå hur man inte kan tycka att det är självklart. Vad tycker du?
http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/tagga-ner-alla-grona-forslag-ar-inte-galna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar