lördag 17 juni 2017

Den första kvinnosakskvinnan

Den första kända mäktiga kvinnokämpen
Wu Zetian, Tangdynastin, är Kinas enda allra högsta kvinnliga chef genom tiderna. Hon borde vara en förebild bland kämpar för jämlikhet mellan könen. Hur många människor som vuxit upp med västvärldens "glasögon" vet ens att hon existerat? Jag törs påstå att det är väldigt få. Flera förbättringar mot kvinnlig jämlikhet ägde rum under Wu Zetians långa tid vid makten. Hon var ifrån Guangyuan och styrde mestadels riket därifrån. Hon började sin sociala vandring från älskarinna, konkubin, till att bli rikets mäktigaste. Hon blev 81 år gammal och gjorde stora bestående insatser som formade den framtid som följde. Kina är, och har varit, ett mycket toppstyrt samhälle. Ibland är det en styrka, ibland en stor svaghet.
https://webb.folkbildning.net/kina/kina-smatt-konkubiner

Kulturella skillnader
Jämställdhetsarbetet kopplat till kön har gått sjukligt sakta genom människans historia. Sveriges kultur och lagstiftning rankas av FN som det folk som kommit längst mot könens jämlikhet. I det skrämmande ljuset av att SÄPO nu anser att det finns tusentals våldsbejakande islamister i Sverige är läget allvarligt för många kvinnor i Sverige som inte får den jämställda frihet de har rätt till och som frigör så mycket individuell kraft. All extremism är av ondo och måste tydligt bekämpas. Få extremister är dock så tydliga med att männen står över kvinnorna som islamister. Bland annat av jämställdhetsskäl är det tragiskt att svensk migrations- och integrationspolitik tilläts gå så snett. Och att allt värre situationer i våra sämst ställda bostadsområden, i allt fler farliga utanförskapsområden, radikaliserar allt fler av dessa livsfarliga män. Är alla vänstermänniskor och "godhetsprofeter" nöjda nu? Men du, låt oss vara helt överens om att vi förstår att det är stor skillnad mellan att vara muslimsk troende med någon tolkning av Koranen som livsvägledning mot att vara politisk islamist? Jag känner många muslimer som är fantastiska medmänniskor och som aldrig skulle kröka ett hår på någon annans huvud för att påtvinga den en egen trosuppfattning.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-tusentals-radikala-islamister-i-sverige/
http://www.synonymer.se/mobil/?query=radikalisering
https://www.svd.se/vad-menas-med-islamism
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/islamism
https://timbro.se/smedjan/darfor-sker-de-sexuella-trakasserierna/

Stå upp för flickor och kvinnors jämlikhet
Vad gjorde Englands drottning Victoria för jämlikhetsutvecklingen? Gjorde Margaret Thatcher något för att strukturellt göra jämlikheten mellan kvinnor och män en tjänst? Inte vad jag kan hitta. Det gjorde Wu Zetian.
Wu Zetians mamma sägs, likt Maria till Jesus, ha blivit befruktad av en drake under en roddtur. Alternativa fakta skulle nog många idag kalla både Jesus och Zetians tillkomst. Alldeles oavsett var Zetian duktig på att bygga mäktiga berättelser om sig själv. Hon är den enda, av vad jag förstått, som oxå avbildats i form av en gyllene Buddha. Kopplingen till Buddha gjorde tydligen att Zetian snabbt accepterades av folket som dess högste ledare, "trots" att hon var kvinna. Jag undrar jag hur Wu Zetian hade hanterat dessa radikaliserade och våldsbejakande islamister? En politisk tolkning av islam som föddes enbart några hundra år innan hennes historiska år vid den kinesiska tronen. Och du, visst kan vi vara överens om två saker kopplat till detta. 1) Vi måste och vill kraftigt stå upp för kvinnor och mäns jämlikhet på det territorium som vi bestämmer över. 2) Alla religioner har ursprungligen varit politiska verktyg för att människor så mycket som möjligt ska kunna leva sida vid sida utan ständiga och plågsamma konflikter. I västvärlden skildes religion och staten. I västvärldens länder är det lagar som ska styra vid konflikter. Lagarnas grunder har starkt påverkats av relevanta religioner. Wu Zetian var bland annat själv Kinas "högsta domstol". 
https://youtu.be/0mDEG_dHcCU
https://en.wikipedia.org/wiki/Wu_Zetian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar