onsdag 21 juni 2017

Bästa land att bo i

Gladast vinner
Är du rik? Rik i form av materiella tillgångar. Då har du förmånen att kunna bosätta dig nästan var som helst. Det kan inte alla andra. Med få undantag är det bara rika, eftertraktade specialister och förälskade som har en chans att byta medborgarskap. Samtidigt har svenskar och övriga nordbor förmånen att vara välkomna på besök nästan i alla världens länder som turister eller för affärer. Så även ur frihetsperspektivet att få röra sig "fritt" på jorden har svenskarna hittills förtjänat den möjligheten. En frihet bland andra värd att försvara.
Danmark har återigen korats till världens bästa land att leva i. Grattis Danmark! Sverige lyckas fortfarande vara bland topp tio, dock är vi sämst bland våra nordiska vänner. Samtliga våra nordiska grannar hamnar på prispallen. I klartext anser jag att det är dåligt av de som ansvarar för Sveriges utveckling att vi inte bättre kan försvara och utveckla den skatt som våra äldre generationer byggt upp. Glöm inte den HDI-prognos som FN gjorde för några år sedan och som tvingades bort med motiveringen att den var för akademiskt svag.... Där prognosticerades Sverige bli ett av världens sämsta länder ur HDI perspektiv inom tjugo år. Jag tycker att det finns all anledning att ta den varningen på största allvar. Det gjorde också jag, Lars V Kylberg och Sören Gyll för ett tag sedan. Sverige kan och måste utvecklas klokare än nu! Bara de rika kan lätt lämna Sverige för något bättre, det är minst sagt mycket svårare för alla andra. Därför är det klokt att vårda just vårt särskilda samhälle bättre.

Personligen vågar jag mig på att raljera lite över dem som anser att det inte finns en generisk svensk kultur. Det finns i alla fall en dansk generisk kultur. De är gladare, mer säljfokuserade, affärsdrivna, tuffa förhandlare, hårt arbetande, mer individualistiska, dricker gärna samt ofta några öl med kompisar, accepterar inte ständigt förmynderi från staten/EU, är stolta över sitt land och säljer sina jordbruksprodukter runt om på jorden. Jordbruksprodukter! Lyckligast i världen! Samtidigt som de utöver jordbrukens tillgångar saknar alla de övriga naturtillgångar Sverige har är de ett av världens rikaste folk! Sverige skulle med andra ord kunna vara mycket, mycket, mycket bättre än nu! Varför är inte Sverige lika framgångsrika på den internationella livsmedelsmarknaden? Då kan vi både vara självförsörjda vid kriser samtidigt som vi tjänar mer pengar. 

En ytterligare intressant aspekt med danskarna är att de är väldigt mycket tydliga än svenskar i sin kommunikation. Det beteendet delar de med nästan alla nya invånare som invandrat till Sverige de senaste 10 åren. Många icke svenskar anser att svenskar ofta kommunicerar väldigt otydligt. Ett exempel på rak kommunikation från danskar fick svenska regeringen uppleva för några år sedan. Hur ofta går ett grannlands ledare ut och öppet kritiserar grannlandets ledare för att vara dumma i huvudet? Det gjorde bland annat den dåvarande statsministern i världens lyckligaste land Lars Løkke Rasmusson. Tydligt sa han och flera ledande danskar att svensk migrationspolitik var helt ohållbar.
I ljuset av SÄPOs senaste varning om att Sverige nu befolkad av tusentals farliga extrema islamister kan man lugnt säga att Løkke Rasmusson hade rätt. Redan de höger- och vänsterextrema vi hade sedan tidigare var för många. Kan det vara så att Løkke Rasmusson och hans regering såg som sin huvuduppgift att försvara och utveckla det danska samhället och placeringen som världens bästa land att leva i? För att klara av att vara topp 10 bäst i världen att leva i måste man försvara sin värdegrund, balansera rimliga rättigheter med rimliga skyldigheter och ständigt säkerställa sin globala konkurrensförmåga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar