tisdag 7 mars 2017

Rätten att bestämma själv

Döden kommer
Oavsett vad vi önskar så kommer vi alla att dö. Inget konstigt med det. Det är naturligt. Döden kommer förhoppningsvis först efter ett långt, innehållsrikt, friskt och kärleksfullt liv. För några år sedan hörde jag en berättelse om en äldre dam i Frankrike som själv orkestrerade sina sista dagar i livet. Hon ville få dö värdigt och avslutade livet med att samma kväll ha en avskedsmiddag med sina närmaste. Där gavs möjlighet för henne att berätta om sina upplevelser, ge ris och ros till de närmaste och att bjuda på sista visdomsord. Och för dem att säga det som annars i bästa fall sägs på minnesstunder. Personligen gillar jag idén. Idén att ha rätten att få hjälp att värdigt avsluta sitt liv när man till exempel har regelbundna och obeskrivliga smärtor och det inte finns långvarigt hopp om fortsatt smärtfritt liv. Idén att lämna nära och kära i samband med en fest, varför inte med lite dansinslag?
https://www.youtube.com/watch?v=6NcfRzcv4ak


Artisten Kim Anderzon har filmats under sin sista tid i livet och parallellt med en sjukdomskamp. Även hon ska ha avslutat sin sista medvetna tid i livet med en middag med nära och kära. Filmen har snart premiär och jag tänker absolut titta på den. Jag gillar idén att få avsluta livet med en fest bland nära och kära. Håll med om att det skulle vara häftigare än att till exempel ligga månad efter månad eller till och med år på institution och tyna bort i sin ensamhet. Oavsett att den medicinska konsten utvecklas fantastiskt och vi snart kan byta ut varenda kroppsdel så kommer vi att dö. Det är naturens lag. Döden är inget farligt. Men livet är fantastiskt och det gäller att leva det medans det pågår.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=478
http://dvdkritik.se/recension.php?id=1514

Aktiv dödshjälp
Jag tycker att det är mycket dåligt att vi i Sverige inte har rätt till dödshjälp under mycket ordnade former! Varför ska inte jag själv få ha rätten att bestämma över mitt eget liv om jag är väldigt sjuk och lider fruktansvärt? Det borde vara en självklarhet. Lika självklart som de allra flesta husdjursägare anser att det är att avliva ett kärt husdjur när det lider mycket varje dag. Det är verkligen inte att respektera andra människor att vägra möjligheten till ett mer värdigt slut när slutet är oundvikligt nära och smärtorna stora. Varför ska alternativen, för dem som har dem, då vara att till exempel kasta sig framför ett tåg, köra in i ett berg eller att skjuta sig? Det är hög tid att svensk lag öppnar upp för att vi alla under ordnade former ska kunna få aktiv dödshjälp som innebär ett så värdigt slut som möjligt. Och en chans att i tid planera in en avskedsfest med de närmaste innan smärtan och frånvaron på heltid tar över ett dödsdömt liv.
http://www.dn.se/nyheter/politik/dodshjalp-debatteras-i-finska-riksdagen/
http://www.svtplay.se/video/12564912/rapport/rapport-2-mar-19-30
http://www.unt.se/asikt/debatt/utred-sjalvvalt-livsslut-4567944.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar