torsdag 2 mars 2017

Go out in space

Var finns de största affärsmöjligheterna?
Förr hette det "go west" om man ville förverkliga drömmar och bli rik. Sedan ett tag säger man "go East". Som jag skrev om förra veckan planerar människor att åka på svindyra turistresor ut i rymden i år. Ja, det är nog inget annat vädersträck än "upp" som gäller i den nya globala digitala värld vi lever i. Upp i den digitala rymden. Amerikanerna var först att kapitalisera på Internets enorma möjligheter. En värld där Trumps konkurrensbegränsningar är minst lika viktiga att fundera över som i annan affärsverksamhet. Jag är för fri handel. Men fri handel innebär inte oreglerad handel. I den digitala världen är hävstängerna vid framgång enorma. Stordriftsfördelarna är enorma och den som är först med en bärkraftig affärsidé blir på snabbare tid än någonsin tidigare enormt förmögen. Som vanligt helt enkelt inom kraftigt oreglerade marknader. EU är ju vilse och sprattlar för att överleva. Kineserna däremot har insett hur kritiskt det är att inte tillåta monopolliknande verksamhet som Google och Facebook. Därför har de förbjudit dessa plattformar i Kina men du tror väl inte att det inte finns minst lika bra liknande lösningar för kineserna? De har sitt egna Google och sitt egna Facebook. Vi får se om EU kan vitalisera sig eller gå en sotdöd till mötes....
http://www.di.se/nyheter/eu-har-ar-unionens-framtid/


Enorma värderingar
Vet du hur mycket det anrika bolaget Ericsson värderas till? Ett bolag som har och har haft stor betydelse för affärslivets modernisering i Sverige. Ett bolag som finns i över 100 länder runt om i världen. Ericsson värderas till knappt 22 miljarder dollar.


Snapchat introduceras nu på Nasdaq. Värderingen är makalöst skyhög efter att teckningen av aktier var tio gånger högre än det antal aktier som är uppe till försäljning. Ett tydligt tecken på att chanserna till en snabb vinst är hög. Bolaget värderas vid start till 23,6 miljarder dollar!!! Bolaget är inte äldre än typ sex år om jag förstått rätt. Fantastiskt. Men luktar också holländska tulpaner....
http://www.va.se/nyheter/2017/03/02/arets-mest-hajpade-borspremiar-ar-har--snapchat-varderas-annu-hogre-an-vantat/
http://popularhistoria.se/artiklar/tulpanmani-borskrasch-under-barocken/


Start-up bolaget We-Work värderas redan till makalösa 17 miljarder dollar. En tidigare affärspartner till Ericsson och mig, Softbank, har redan satsat två miljarder dollar i bolaget!
http://www.va.se/nyheter/2017/03/01/startupen-som-snart-ar-vard-mer-an-snapchat--doldisbolaget-tar-in-nya-miljarder/


Visst är det fantastiskt att bolag som nyligen startats är lika mycket värda som ett bolag med möjlighet inom informationsbranschen att skapa värde under över 100 år! Ericsson för mycket gärna hitta en väg framåt som värderar bolaget betydligt högre, det skulle vara bra för Sverige. Samtidigt är detta ett tydligt och återkommande exempel på att stor också ofta innebär stelt och oförmöget att snabbt ställa om och utnyttja nya affärsmöjligheter. Vad väntar du på? Starta ett nätbolag! Det är i de globala näten som det händer.


Kapitalisering
Och i denna nya intressanta och mycket snabbrörliga värld får traditionella finansbolag det allt jobbigare med att få vara en välbetald mellanhand mellan riskkapital och företagare med en bra företagsidé. Håll med om att det är häftigt att man via nätet idag kan samla in massor av pengar för en affärssatsning. Mellanhanden plockas bort.
http://www.va.se/nyheter/2017/03/01/har-ar-appen-som-dragit-in-70-miljoner-i-crowdfunding--pa-bara-24-timmar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar