lördag 25 mars 2017

Mer sakpolitik tack

Sakpolitiken och engagemanget
Jag blev nyligen intervjuad i UNT om Centerpartiets opinionsframgångar bland väljarna. Självklart är det mycket roligare att tillhöra ett parti som har opinionionsframgångar än tvärt om. Fråga miljöpartister och moderater... de kan vittna om hur det känns. Själv minns jag när Centerpartiet var i ordentlig gungning, och fick usla opinionsmätningar, i samband med en dåligt hanterad idéprogramsprocess. Man kan säga att "det svänger inom politiken"..

Intervjun exemplifierar hur svårt det är att få fokus på sakfrågor istället för "formfrågor". Min övertygelse är att Centerpartiets framgångar i Uppsala och nationellt främst är kopplade till att  vi har visioner, framtidstro, idéer som kan lösa problem och stärka möjligheter samt tydligt och tryggt ledarskap. Jag lyfte fram exempel på vår sakpolitik som jag är säker på skapar hopp och förtroende bland invånarna. Centerpartiet i Uppsala har fullt med förbättringsförslag som innebär en varsammare förtätning av Uppsala stad där grönområden bättre värnas än nu, kraftigt stärkt landsbygd, mycket bättre integration och inkludering av människor i utanförskap och ett tryggt och friskare åldrande. Uppsalas och Sveriges framtid blir betydligt mer positiv om samhällsdebatten mycket mer handlar om sakfrågor och att debatterna inkluderar både hjärta och hjärna! Mer utvecklande sakdebatter tack!

I Centerpartiet Uppsala är jag också glad över hur vi utvecklat och stärkt demokratin. För mig är det viktigt att inkludera invånarna och medlemmarna i beslutsprocesser på moderna sätt. Det är min övertygelse att kraften i en positiv samhällsutveckling måste komma från en stark förankring bland det folk man företräder. Ett politiskt parti är inte, och ska inte vara, ett företag. I ett företag är det ägarna som bestämmer! Företagsverksamhet är inget demokratiskt arbete. Och om man inte tar invånarnas synpunkter och oro på allvar växer självklart också missnöjespartier fram. Att missnöjespartier växt kraftigt i Sverige beror främst på övriga partiers oförmåga att trovärdigt ta i de viktigaste frågor som påverkar vår framtid. De politiker och partier som är relevanta får också stort förtroende bland folket.

Mer och fler sakpolitiska debatter tack! Bland annat en intelligent debatt om värdegrundens viktiga betydelse för en framgångsrik integrationsdebatt behövs! Inte bara floskler som det blev senast när värdegrundsperspektiv ändå fick lite utrymme hos partiledarna. Om du studerar nedan bifogade internationella värderingskarta kan du tydligt inse hur viktigt det är att ta värderingsarbetet på största allvar! Trist att inte det varit självklart länge! Som du kan se är vi svenskar "extremister" i förhållande till de flesta andra människor på jorden! Glöm inte att vi svenskar bara utgör lite drygt 0,1% av jordens befolkning! Det kan vara klokt att fatta det! I vart fall om man vill bidra till fortsatta svenska samhällsframgångar.
http://www.iffs.se/world-values-survey/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar