fredag 10 mars 2017

Alltid personligheter


Hans Rosling
Har någon person haft sin begravningsceremoni i Uppsala slotts rikssal? Det tror jag inte. Snart har någon haft det. Det är den tidigare världskändisen Hans Rosling som nyligen avled allt för ung. Utan tvekan var han en härlig personlighet som bidrog till att få många människor att bättre förstå människans utveckling på jorden. Inte minst fakta om att allt fler människor lever friskare, kommer ur fattigdom etc. Vissa vänstermänniskor och naivister tycker säkert att han var dum när han tydligt ansåg att flyktingstödet främst måste förbättras i flyktingars närområden. Det är självklart en dum ekonomisk kalkyl att hjälpa några få dyrt än att hjälpa många att få det bättre kostnadseffektivt. Att driva en politik som inneburit kraftigt nedskurna bistånd till de fattigaste länderna på vår jord har knappast varit en lyckad politik.

Håll med om att du har en bild av vem Rosling var! Men hur mycket visste du egentligen om vem han var och vilka värderingar han bar på? Och hur var han som pappa och vän? Visst har du en stark uppfattning om de flesta "kändisar" som får utrymme i dina tankar? Hur mycket vet du egentligen om dem? Vi kan väl vara överens om att mycket av det som skrivs är skräp. Personligen skulle jag bli väldigt glad om mina barn skulle tycka något liknande detta som ett av Roslings barn skriver i bifogade minnesord. "Framför allt tyckte pappa att det var roligt att leva och det var roligt att leva med honom."

Jag tycker att det är en lysande idé att lyfta fram Rosling och det han representerade, vetenskapen, på den värmecentral där DDR-kopian idag tillåts! Med tanke på alla pengar Rosling tjänade under sina talarturnéer kan jag tro att hans familj gärna finansierar kostnaderna för att låta en konstnär göra det som bifogad insändare föreslår. De kan säkert även finansiera nedtagningen av kaklen och frakten av gåvopaketet till Uppsala konstmuséum. Ett sådant konstuttryck skulle inte förstöra det berörda områdets arv.


En tid där fler enkelt kan sprida alternativa fakta
I en tid där alternativa fakta har blivit ett begrepp är det härligt med människor som till exempel Hans Rosling, Tino Sanandaji och en person som jag tror heter Johan Åberg. Johan Åberg hörde jag om på P1. Möjligen stavar han sitt namn annorlunda. Rosling var härligt krass och faktabaserad i sin retorik. Hans professionella plattform gav honom också en trovärdighet som även de bästa trollen hade jobbigt att motarbeta. Även Sanandaji har en professionell bas och bygger sina debattinlägg på fakta som är officiell svensk statistiskt underlag. Åberg har precis släppt en bok där han, om jag förstod rätt, säger att ur ett längre perspektiv fortsätter mänskligheten att utvecklas positivt. Han försöker tydligen sätta nu i ett historiskt perspektiv och lyfter fram att "varje minut lämnar 100 personer fattigdom". Han är också helt övertygad om att människan med ny teknologi löser miljö- och klimatutmaningarna och jämför med till exempel tidigare kolproblem. Åberg kanske försöker ta över Roslings världskändisstatus, det blir svårt... Jag har inte läst hans bok än men delar hans positiva långsiktiga syn på mänskligheten. Det är främst stora delar av västvärlden som har bekymmer i det paradigmskifte som pågår på jorden. Även västvärlden kommer igenom nuvarande kriser till något nytt inom 20 år. I den världen är västs människosyn och ideal inte lika starka längre. Det tycker jag är tråkigt. Många i Afrika, Mellanöstern och Asien skulle dock sannolikt säga "de idealen gällde oftast inte oss". Ja, ja.... människan är fantastisk och jag säger som min kära morfar "det är en spännande tid".

Allians utan dans

Om Alliansen på riksplanet har en verklig ambition att gå till val som ett gemensamt alternativ börjar klockan närma sig fem över tolv för att göra det trovärdigt. Annars är den bästa plan B att de fyra partiledarna går ut nu och ärligt proklamerar "Vi går till val enskilt men har för avsikt att leda Sverige som en Allians efter valet 2018". "Vi har mycket som förenar oss men också viktiga politiska sakfrågor där vi har olika prioriteringar. Det är viktigt att väljarna får säga sitt och tydligt markera vilket parti de tycker har den bästa politiken för ett starkt framtida Sverige. Beroende av hur ni väljer att rösta får också olika partier olika mycket inflytande i vårt Allianssamarbete." Vilka andra ansvarsfulla alternativ finns? Att låta klockan gå och ha ett chicken-race, om vem/vilka som ska tala om att ett gemensamt program som tydligt redogör för Alliansens gemensamma politik i de för väljarna viktigaste frågorna inte är möjligt, är knappast smart om vi ska slippa vänsterstyre av Sverige! 

Inom Sveriges riksdag finns idag en stor majoritet för en restriktiv migrationspolitik. Alla opinionsmätningar talar för att det även kommer att vara verkligheten efter nästa val. Samtidigt saknas nödvändiga reformer för en bättre inkluderingspolitik. Alliansens fokus borde vara på trygghet, Försvar, god ekonomisk hushållning, miljö och inkludering. Inom miljö- och integrationspolitiken är Centerpartiet klar ledare. Centerpartiet har också visat att vi har förmågan att ta stort ekonomiskt ansvar. Under 90-talskrisen hjälpte Centerpartiet Socialdemokraterna att rensa och få ordning på svenska ekonomi som var i fritt fall. Under Alliansregeringens tid fick Centerpartiet och övriga partier i Alliansen världens beundran för att ekonomin klarade sig bra trots den globala ekonomiska härdsmältan 2008. Det är bara EN fråga som behöver lösas ut inom Alliansen om partnerskapet ska ses som ett trovärdigt alternativ. Den gordiska knuten är hur den gemensamma migrationspolitiken ska formuleras. Personligen hoppas jag de mycket snart lyckas göra detta på ett trovärdigt sätt så att både SDs missnöjesstöd kan stoppas och vänsterns inflytande över regeringspolitiken hindras. Pragmatiskt kan jag inte förstå att det är svårt att inse detta.

Helt klart är att många har starka uppfattningar om samtliga "kända" partiledare. Vilka är de egentligen? Helt klart är att ledares personlighet, retoriska förmåga, förhandlingsförmåga och "gå igenom rutan"-kraft har stor betydelse för ett parti, även om de ska företräda partiets politik och inget annat. Det är hög tid att dessa personligheter bestämmer vilket huvudansvar de har. Är det att Sverige ska försvara liberala värden och välståndet eller är det att tillåta vänsterkrafter att styra och murbyggare att växa? Jag tror på en pragmatisk socialliberal väg framåt som skapar ett brett välstånd. Vad tror du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar