torsdag 9 mars 2017

Kassaflöde och egen resultatförmåga

Uppsala kommun
Hur går det för Uppsala kommun? Som vanligt beror det på vad man väljer att titta på, vilka man väljer att jämföra sig med och vilka man frågar. Helt klart är att Uppsala kommun fortsatt har en allvarlig ekonomisk situation. Resultatnivån är ok för att klara det investeringsbehov kommunen har men hållbara resultat kan inte byggas på tillfälliga statsbidrag eller bonusar! Hållbara resultat kan inte byggas på skattehöjningar när skatterna redan är skyhöga. Hållbara resultat kan inte byggas på allt högre skulder per invånare! Bara en procents högre årsränta innebär mer än 130 miljoner kronor i ökade kostnader för kommunen. Kommunen är fortsatt mycket ekonomiskt sårbar! Vi måste ställa om de flesta verksamheterna på riktigt och strukturellt klara av att leverera mer till höre kvalitet utan högre kostnader! Går det? Absolut! Och det borde vara fokuset, inte att förlita sig på omvärldens bidrag och ränteutvecklingen! Men, men inte förvånande då de rödgröna älskar bidrag och bidragsberoende. Den bidragsberoende är ju inte fri och kan lättare styras.... Uppsala behöver en politik som frigör människor, inte fängslar dem. Den okloka centraliseringen måste stoppas och tydlig fördelning av befogenheter och ansvar genomföras! Varje dag som inte denna förändring genomförs blir dyr för oss Uposalabor.
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/oppositionen-kritisk-4574012.aspx
http://www.mynewsdesk.com/se/uppsalakommun/pressreleases/kommunen-staerkte-sitt-ekonomiska-resultat-1845319?utm_campaign=send_list

Världen
Uppsala och Sverige är för de flesta av oss Uppsalabor och svenskar den viktigaste geografin på jorden. Om den geografin har det bra så är sannolikheten hög att många av dess invånare har det bra. Enkel logik. Samtidigt som vi lokalt skapar väldigt mycket av våra framgångar eller misslyckanden så påverkas Uppsala och Sverige kraftigt av vad som händer i världen. Allt tyder på att räntorna kommer att öka. Kom ihåg vad 1% betyder för oss Uppsalabor BARA kopplat till kommunens ekonomi. Bristen på kritisk kompetens leder oxå sannolikt till betydligt högre lönekostnader än vad vi har råd med, vad händer då? Det är alltid klokt att se till att ha ordning och reda i sin ekonomi. Ta inte Uppsalas och Sveriges välstånd för givet, det är mycket oklokt. Vårt välstånd måste dagligen försvaras!
https://www.wsj.com/articles/oecd-warns-of-disconnect-between-financial-markets-and-growth-outlook-1488880801
http://blogs.wsj.com/economics/2017/03/03/on-china-trade-shock-economists-trade-research-barbs-serious-flaws-sloppy/2 kommentarer:

 1. Hej Stefan,
  Kul att du brinner för ditt bloggande, det känns som det kritiska tänkandet skulle ha börjat innan Olof Palme kom till makten. Min åsikt!

  /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Varför inte. Nu är dock nu och det är nu vi kan påverka. Det är hög tid att ta ansvar för det svenska samhället och dess delar. Det har vi rådighet över och det måste vårdas betydligt bättre. Vi har massor av möjligheter eftersom jag anser att vår värdegrund är fantastisk. Om vi inte skärper till oss är den kraftigt hotad.

   Radera