fredag 13 maj 2016

Regelanpassningar och feststopp

Digitalisering
Jag har tidigare bloggat om att den så kallade digitaliseringen inte är något nytt. Allt som kan digitaliseras och automatiseras kommer att bli det. Om arbetskraften är dyr kommer utvecklingen att gå snabbare än annars. I den nya digitala världen ser vi också regelbundet hur nya affärsmodeller som fullt ut utnyttjar den digitala och globala logiken helt förändrar gamla branscher. UBER är sannolikt det senaste stora exempel på det.
http://www.businessdictionary.com/definition/digitalization.html


Det som är anmärkningsvärt är hur sakta lagstiftningen inom till exempel Sverige och EU går kopplat till den nya teknologins möjligheter och faktumet att många tjänster idag erbjuds enkelt globalt. Är skälen för denna seghet återigen avsaknad av praktisk arbetslivserfarenhet hos många politiker? Visst måste det offentliga Sverige moderniseras kraftigt med hjälp av möjlig IT teknologi. Samtidigt är det just lagstiftningen kopplat till digitaliseringen som är viktigast. Hur säkerställs till exempel att Google betalar tillräcklig lokal skatt på sina annonstjänster? Hur säkerställs att olika globala innehållsleverantörer betalar det de ska i skatt? Vilka tjänster är lämpliga att erbjuda i privat och offentlig regi? Hur lämpligt är det att vadslagning och penningsspel är lagligt i privat regi? Vilken är samhällsnyttan med det?
http://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-ABMA18


Tydligen är en positiv förändring på gång enligt Economist. Runt om i världen börjar folket kraftigt ifrågasätta varför privatpersoner har tillåtits bli extremt rika på tjänster som helt styrs av politiker. Inte minst många rikligt ersatta uppdrag där de som får uppdragen inte är kvalificerade för dem. Meritokrati tillämpas inte utan lojalitetsband är viktigast och belönas. Tror du att Sverige är något undantag? Det är det självklart inte. Läs gärna vad "cronyism" är så är jag säker på att du inser att det finns gott om det även i vårt land. Det är inte svårt att inbilla sig att det finns mycket korruption inblandat när det rör sig om så massivt med pengar inom t ex vadslagning och annat penningspel, byggindustrin och energiförsörjningen. Är det möjligt att den spelhysteri om pengar som blivit en följd av digitaliseringen, i privat regi, börjar närma sig ett slut? Blir intressant kursutveckling på börsen för till exempel UNIBET och Betsson i så fall.... Jag tycker att det är lite konstigt att inte Sverige finns med på listan av länder med många miljardärer. Min uppfattning är att vi har många miljardärer per capita som är skrivna i Sverige??
http://www.economist.com/news/international/21698239-across-world-politically-connected-tycoons-are-feeling-squeeze-party-winds
https://en.wikipedia.org/wiki/Cronyism


Lyckoindex
Visst är det intressant att en väldigt kapitalistisk tidning som The Economist börjar tala om att BNP är ett dåligt välståndsmått och att lyckoindex etc är en klokare väg framåt! Jag tycker det är väldigt intressant att de allt mer börjar ge uttryck för det. Jag antar att de nu när USAs ekonomi bromsar in börjar inse att världen allt mer riskerar att hamna i en global recession. Då behövs nytänkande för att försöka ta oss ur den så snabbt som möjligt. Ekonomi är trots allt ett system som är skapat av oss människor, det är ingen naturvetenskap. Hur tror du det går med BNP, kommer det att ersättas med till exempel HDI inom kort?
http://www.economist.com/news/leaders/21697834-gdp-bad-gauge-material-well-being-time-fresh-approach-how-measure-prosperity
http://www.globalis.se/Statistik/Lyckoindexet
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Svenskar-nojda-med-livet/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar