onsdag 18 maj 2016

Språket centralt

Minsta gemensamma nämnare
Islänningarna har en intressant regel i sin språkvård. De definierar alltid isländska ord på nya begrepp/ord som dyker upp. I Sverige tar vi gärna till oss dem och vi har även exporterat ord som smörgåsbord och ombudsman (om man nu får kalla den med man på slutet längre...). Ja, ja språket är centralt för oss människor. Det är genom språket vi kan arbeta tillsammans för att skapa välstånd och det är genom språket som vi kan ge uttryck för våra känslor. Med ett fattigare ordförråd så begränsas också dina möjligheter kraftigt att till exempel bidra i ett arbetslag, att uttrycka dina känslor eller att förklara för en läkare hur du mår. Visst kan man som arabisktalande eller engelsktalande, med viss rätt, känna att det är meningslöst att lära sig det lilla språket isländska eller svenska. Drygt 300.000 talar isländska, cirka 10.000.000 talar svenska, cirka 340.000.000 talar arabiska som första språk och cirka 330.000.000 talar engelska som första språk. Oavsett att isländska och svenska är mycket små språk så är det de platsernas huvudspråk. Vi vet att det har avgörande betydelse att man hjälpligt lär sig det lokala språket för att ha någon chans på arbetsmarknaden och för att kunna kommunicera med många utanför den egna etiska gruppen. Eftersom vi vet det är det idiotiskt att det inte är obligatoriskt att lära sig hjälplig svenska, individanpassat, under stora delar av den tid en person lever på försörjningsbidrag. Det är till och med en utmärkt sysselsättning istället för den sysslolöshet som idag plågar många asylsökande invandrare. Personligen anser jag att det är rimligt att både kunna villkora försörjningsstöd till arbetsinsatser för närsamhället och språkinlärning.  Varför är inte det en självklarhet? Om vi inte lyckas inkludera många fler från utanförskap in i det gemensamma värdeskapandet kommer vi snart inte ha råd med världens mest generösa bidragssystem. De som älskar bidragssystem borde bättre fundera över vad som krävs för att de ska ha hållbarhet. Och oavsett om en person efter asylansökningsprocessen får stanna kvar i Sverige eller ej så har utbildningen varit värdefull för den enskilde och Sverige har fler människor runt om i världen som kan lite av det lilla svenska språket. Människor som då enklare till exempel kan jobba för svenska företag i sina hemländer.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Språk
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svenska
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Arabiska
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Engelska
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Isländska

I valrörelsen 2014 gick Centerpartiet i Uppsala ut med det tydliga budskapet att vi behöver ställa krav på svenskakunskaper. Självklart utifrån enskilda människors förutsättningar och individualiserade studieupplägg. Eftersom vi vet att goda kunskaper i svenska har avgörande betydelse för att få en chans på arbetsmarknaden borde det vara en självklarhet. Vi vet också att det i genomsnitt tar väldigt många år för en icke arbetskraftsinvandrad att få någon form av betald sysselsättning. Med denna bakgrundskunskap och faktumet att samhället står för försörjningsstöd är det självklart bäst för den enskilde, och samhället i stort, att mycket tid läggs på att lära sig svenska. Kravlöshet är inte att bry sig om sina medmänniskor! Titta gärna på någon av våra valfilmer i valrörelsen 2014. Om du vill att Uppsala och Sverige ska utvecklas framgångsrikt är det klokt att rösta på Centerpartiet i Uppsala. Vi har politiken som kan vända många mycket tråkiga trender! Läs också gärna bifogad ledarartikel från idag i Göteborgs-Posten om svenska språkets självklara betydelse i Sverige.
http://www.gp.se/ledare/inget-jobb-utan-svenska-1.1182042
https://m.youtube.com/watch?v=6lYBH19aQ9w
https://m.youtube.com/watch?v=mvCeRnbdPQQ

P.S Visst är det kul att reflektera över att Uppsala snart har fler invånare än Island! Stort och många är inte lika med bra eller bättre! Och visst är det intressant att Sveriges bästa svensk sannolikt är någon invandrad som älskar den värdegrund som generationer byggt upp, som satsat mycket på att lära sig svenska och som varje dag jobbar för sitt eget och samhällets bästa. Nästa vecka lanseras en film som heter "Sveriges bästa svensk". När den släpps, C den! Det är alltid fel att generalisera när man talar om känsliga frågor. Samtidigt kan vi se mönster som är viktiga att analysera om vi vill försöka förstå verkligheten och lösa problem. Till sist handlar allt om enskilda människor och deras individuella ställningstaganden. Glöm aldrig det! Det gäller dig och mig oxå!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar