söndag 15 maj 2016

Kompetent ledarskap

Partisekreterare
Jag antar att en partisekreterare är tänkt att vara någon form av VD, verkställande direktör, inom ett parti. Visst kan man då förvänta sig att de som utses till så viktiga poster har omfattande meriter som organisatörer. Men om det finns någon mycket meriterad chef som politisk sekreterare är det ett undantag snarare än en regel. Varför är det så? Oklokt men säkert ett uttryck för att allt för många inom den viktiga politiken saknar praktisk erfarenhet från verklighetens vardag. Jag hör till dem som tror att praktisk ledarträning och stresstester är en klok väg mot allt större ansvarsuppdrag. Torrsim är inte meriterande i min värld. Hans Werthén, legendarisk Electroluxchef, skulle nog inte skräda orden över odugligheten.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Partisekreterare

Har MP en framtid?
Om vi leker med tanken att en partisekreterare som verkligen kan göra stor positiv skillnad måste vara en erfaren operativ ledare. Det vill säga en person som bevisligen framgångsrikt kan leda andra som chef. Särskilt i tuffa tider. För mig är det obegripligt att partier väljer att utse partisekreterare som aldrig varit chefer i verkligheten. De som är särskilt lämpliga har säkert bevisat sig som chefer över chefer. Ja, ja.. MP lär inte vända trenden och få ett ökat stöd bland svenskarna efter detta val till ny partisekreterare. En meriterad ledare skulle sannolikt glänsa i denna roll då konkurrensen är så dålig.
http://www.mp.se/om/amanda-lind

Och Fridolins typiska naiva MP politik är inte på väg att mogna... Utan grön tillväxt blir aldrig det gröna ansvarstagandet tillräckligt stort. Suck! När slipper vi MP i Sveriges regering? Hur stor skada ska de få ställa till med? Tyvärr skador vi kommer att få leva med under många år framöver.
http://www.di.se/artiklar/2016/5/14/gustav-fridolin-talar-ut/

Vad är det som händer?
Jag måste erkänna en sak. 1992 var jag på ledarutbildning i La Hulpe utanför Bryssel i Belgien. Året innan var jag på en ledarträning i Nagoya och i Tokyo, Japan. I La Hulpe hade vi bland annat två mycket intressanta men också skrämmande dragningar av en professor från Fointainbleu. Budskapet i La Hulpe var tydligt 1) Digitaliseringen förändrar i grunden all verksamhet och människors beteenden = Check 2) Finansieringstrixande kommer att bli mycket mer kreativt, aktier kommer att bli kloka investeringar och hävstången på eget kapital kommer att bli provocerande. = Check
3) återigen kommer de rika att bo som på medeltiden. I "Gated communities" och i cirklar utifrån "de finaste" bor de näst "finaste". Vi är på god väg mot denna gamla ordning i allt fler västländer. Tyvärr inte så konstigt när otryggheten ökar och skillnaden mellan de som har och inte har ökar kraftigt.
Under min japanska ledarutbildning fick jag bland annat göra en "examensuppgift" för hälsoministeriet om hur Japan som samhälle skulle klara att förhålla sig respektfullt till en allt äldre befolkning. Respektfullt vet jag inte om det verkar bli men generellt äldre blir vi onekligen både i Japan och i Sverige. = check.
Vad är det som händer? Och vad väntar runt hörnet? Det vet ingen. Men vissa med mycket tillgångar vågar ifrågasätta om vi går en klok väg framåt.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Grindsamhälle
https://m.youtube.com/watch?v=OibqdwHyZxk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar