söndag 10 januari 2016

Uppdrag

Inte fritt valt arbete....
Ibland undrar jag hur många av mina politiska kollegor som förstår vad ett uppdrag innebär och/eller om de bryr sig om uppdragen uppnås. Att förstå, acceptera och utföra uppdrag är en central ordning inom verksamheter som levererar bra resultat. Uppdragen inom politiken är självklart att utifrån valprogram göra allt man kan för att kommunen eller landet utvecklas så som till exempel Centerpartister kompromissat fram som önskvärt. Uppdragen inom kommunala och statliga verksamheter är kompromisser uttryckta av de som har majoritet och tjänstemännen ska leverera utifrån dessa uppdrag och inget annat. Så ska det fungera men för att det ska göra det krävs också ledarskap. Hur många politiska ledare har fått och gett uppdrag i egenskap av ägare eller chef? Få.

I alla roller jag haft och har är jag noga med att förstå vad uppdragsgivaren vill. Utifrån det tar jag ställning till om jag vill bidra till det eller ej och under vilka villkor. Om jag och uppdragsgivaren är överens så är mitt fokus på att lojalt leverera enligt uppdraget. Visst låter det enkelt? Men jag ser dagligen att det inte fungerar på grund av bristande ledarskapserfarenhet. Trist för oss väljare och invånare. Jag tycker vi förtjänar bättre så talesättet "vi får vad vi förtjänar" håller jag inte med om. Men politikens arbetssätt har inte anpassats till en ny verklighet och då blir inte resultaten bättre än nu. En huvuduppgift för oss som bryr oss om att vi har en fungerande demokrati är att rekrytera in många fler livserfarna in i politikens verksamheter. Det är helt nödvändigt för att vända utvecklingen mot allt större politikerförakt och för få riktigt kompetenta politiska företrädare.
https://sv.m.wiktionary.org/wiki/uppdrag
http://www.projektmallar.se/uppdragsbeskrivning
http://www.synonymer.se/mobil/?query=uppdragsgivare
http://dok.vallentuna.se/file/demokrati/sammantradeshandlingar/2015/socialnämnden/2015-04-28/04%20-%20Rapport%20avtals-%20uppdragsuppföljning%20Särskilt%20boende%20äldre.pdf
http://www.prh.se/2_2_uppdragsspecifikation.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Motivation

Ett uppdrag jag känner på mina axlar är att försvara svenska generationers kloka värdegrundsutveckling i det vi kallar Sverige. Det är väldigt tråkigt att konstatera att väldigt många företrädare för de svenska värderingarna saknar förståelse för hur viktigt det är att tydligt stå upp för dessa värderingar. Och det är inte rasistiskt!
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/nar-flyktingkrisen-kom-till-sagolandet/
http://mobil.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-antligen-en-nypa-frisk-luft-i-migrationsdebatten/

Pendeln svänger kraftigt
Folkvandrare som sökt asyl och som begår ett brott, oavsett straffskala, sägs nu efter bland annat Kölnskandalerna förlora sin asylrätt i Tyskland! Helt klart måste mottagarländer få vara tydliga med vad man inte accepterar men får man ta bort asylrätten så?

Verkligheten alltid viktig
Det är beklagligt när partier utvecklas till sektliknande rörelser där de inte respektfullt och öppet debatterar olika perspektiv på utmaningar och konkreta förslag. Det leder självklart mot stagnation och en oförmåga att landa klokt i politiska ställningstaganden. Särskilt viktigt är det att uppmuntra respektfulla debatter om frågor som särskilt mycket påverkar många människors liv. Självklart ska också kloka ledare säkra att debatterna också är förankrade i verkligheten, inte enbart i ideologi. Det är min absoluta uppfattning att bara partier som driver sin verksamhet så kan bli långsiktigt framgångsrika. Missnöjespartier klarar inte långsiktigt att attrahera många väljare. Efterlyses mer högt i tak, mer verklighetsförankrad retorik, mindre sektliknande beteenden, tydligt försvar av vår värdegrund och tydliga samhällsvisioner! Det gäller att trovärdigt få ihop "soppan" om man tycker sig ha det jag efterlyser. Uppenbarligen är det fler än jag som är besvikna på de flesta partiers oförmåga att tidigt vara relevanta i en stor brytningsperiod. Och många är besvikna över att så många så kallade folkrepresentanter inte tycks förstå vilka de företräder och vilket uppdrag de har.   Hur blev det så här? Rösta på C i Uppsala!
http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/tyska-justitieministern-overgreppen-i-koln-var-planerade/
http://mobil.unt.se/ledare/lat-inte-debatten-kantra-efter-koln-4054940.aspx


4 kommentarer:

 1. http://www.deogan.com/2016/01/11/skuldansvar/

  Ex Medlem i Centerpartiet som sa redan i augusti att det hade förekommit övergrepp på festivalen.

  Ärligt Stefan nu, Hur ska "ni" kunna få en vanlig borglig människa som mig att inte rösta på SD nästa val?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa du... Tråkig läsning och tyvärr inte förvånande. Vi har varit skrämmande få som vågat stå upp för en hållbar politik.

   Vad avser din fråga blir mitt svar såhär:

   Du ska lägga din röst på det riksdagsparti som du anser har den bästa helhetspolitiken för att Sverige och dess folk ska få en bra morgondag. Självklart måste du också noggrant analysera partiföreträdarna i de två partier som slutligen har en chans att få din riksdagsröst. Individerna och dess kompetens samt livserfarenhet har självklart stor betydelse för om de klarar av att ta det ansvar som en eventuell maktställning innebär.

   Själv har jag inget och har heller inte eftersträvat något förtroendeuppdrag utöver att värna och utveckla Uppsalabornas bästa. Precis som nationellt ska du utvärdera de olika partiernas lokala partiprogram och dess främsta politiska företrädare. När du gjort det hoppas jag att du i Uppsala, om du bor där, lägger ditt förtroende på oss. Kanske har C bra lokalt program och duktiga politiska företrädare även i din kommun, om det inte är Uppsala, då tycker jag du ska ge dem en chans.

   Självklart kan man rösta olika i olika val. Det borde vara regel mer än undantag då individernas betydelse är stor och i synnerhet i om kommunpolitiken.

   Som jag skriver i blogginlägget fokuserar jag på det uppdrag jG har och på det jag kan påverka. Resten lägger jag ingen energi på. Mitt uppdrag givet av Uppsaöabor och lokala partivänner är att kämpa för dagens och morgondagens invånare i Uppsala. Det är det jag gör 24/7/365.

   Radera
  2. Tack för bra svar! Självklart är jag Uppsalabo :) Röstade på dig i senaste valet och har icke ångrat mig. Dagens situation gör en dock bara mer och mer frustrerad...

   Radera
  3. Tack för förtroendet. Jag ska fortsätta att göra mitt bästa för att fortsatt förtjäna det.

   Ja, det är ett mycket besvärande läge. Inte minst att vissa slår sig för bröstet över att vi har en stark ekonomi. Så kan det kortsiktigt se ut på grund av en av Riksbanken och regeringen försvagad krona samtidigt som det låga ränteläget gjort/gör att belåningen bara blir värre och värre. Precis som med migrationen och integrationen kommer det om ett tag heta "varför gjorde vi inget i tid".....

   Radera