Monopol och nya finans
Hur många växte upp med att spela monopol och Nya Finans? Jag tror det är rätt många. Som en förenkling av vår ekonomi är spelen lysande. Ofta har också de som gett sig in i fastighetsbranschen blivit enormt rika. Och snabbt "fattiga" när de gjort ett för djärvt fastighetsförvärv, satsat på ett för dyrt skrytbygge eller legat ekonomiskt fel när de ständigt återkommande dåliga tiderna hälsar på. En av dessa spelare var Lars Gullstedt som nyligen avled. Han gick från att vara från en vanlig familj och outbildad till en av Sveriges förmögnaste och slutade i personlig konkurs. En företagsam person helt enkelt som passade på att leva kungligt med kungligheter när han var på topp. Vi gillar olika.
http://www.svd.se/fastighetskungen-lars-gullstedt-ar-dod
I Nya Finans vill jag minnas att det fanns ett händelsekort som löd "Nya Tider". Även det är en ständigt återkommande verklighet. Ny teknik får plötsligt enormt genomslag i hur vår verklighet förändras. Ångmaskinen, oljeförädlingen, penicillinet, informationsteknologin, 3D-printers, solenergi, nanoteknologi och så vidare förändrar kraftigt det mänskliga spelets förutsättningar och möjligheter. Idag är en stor dag i Uppsala. Ledarskribenten Magnus Krantz skriver en viktig och föredömligt kort ledarartikel idag. Äntligen kan Uppsala även på ledarsidor börja lyfta relevanta perspektiv som kräver svar för att vi ska kunna försvara ett generellt välstånd och försvara liberala värderingar.
http://www.unt.se/asikt/ledare/ar-maskinerna-vara-vanner-4085653.aspx
Teknologi, "maskiner", fortsätter att i en rasande fart ersätta människor på dagens arbetsmarknad. De relativt enkla jobben finns och kan sannolikt enbart skapas i ny stor omfattning inom den viktiga tjänstesektorns lägsta nivåer. De som tjänar de stora pengarna och bygger förmögenheter är de med lateral förmåga, de kreativa och de med förmågan att tänka "tvärvetenskapligt". Så länge vi har allt smartare och billigare teknik som lojalt jobbar 24/7/365 utan att klaga är det svårslaget jämfört med människor. Analfabeter och människor som saknar kreativ förmåga kommer att få det allt svårare på arbetsmarknaden. Samtidigt kan den företagsamme starta massor av varianter av tjänste- och handelsföretag som blir framgångsrika. Företagsamhet är alltid det viktigaste.
Polarisering
Vi talar nu mycket om att vårt samhälle och debatterna polariseras. Så är det på många sätt. Politikens oförmåga att ur ett altruistiskt perspektiv utveckla samhällssystemet att bli något positivt för de allra flesta, och med attraktiva framtidsbilder, har skapat den oro vi nu upplever. Det är inte tekniken, globaliseringen eller företagsamma personer som utnyttjar tillfällen som är bovarna. Den demokratiska oförmågan att förhålla sig till det som händer och att i dessa förhållanden leda är problemet. Det finns ett enkelt sätt att visualisera hur polariserad västvärlden och marknadsekonomins olika perspektiv blivit. I USAs presidentval senare i år är det makalösa möjligt. Eftersom politikerföraktet är stort och växande är det inte osannolikt att Hillery Clinton förlorar mot Bernie Sanders. Då ställs en en senator som sägs sträva efter social demokrati mot en burdus miljardär som byggt sin förmögenhet inom fastighetsmarknaden. Aldrig under min livstid har i så fall USA haft två så helt skilda alternativ att välja bland. Personligen ser jag hellre Sanders som ansvarig för USAs politik utanför landets gränser. Risken är dock stor att om matchen inte står mellan Clinton och Trump, då vinner Trump. Även om det inte stämmer så kommer nog de marknadsstyrda medierna massivt skrämma folket för socialism om Sanders blir president. Som tur är tycker få amerikaner om socialism. Att Sanders på många sätt kan beskrivas som en socialliberal centerpartist det är överkurs.... Håll i hatten!
http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/donald-trump-holl-eget-hov-i-des-moines/
http://presidential-candidates.insidegov.com/compare/35-40/Bernie-Sanders-vs-Hillary-Clinton
fredag 29 januari 2016
Nya tider
Etiketter:
bovar,
Clinton,
framtidsbild,
företagsamhet,
informationssamhället,
ledarskap,
monopol,
polarisering,
Sanders,
teknologi,
tjänstesamhället,
Trump,
UNT
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar