måndag 25 januari 2016

Apans år

Utrotningshotade
Är kompetenta politiska ledare utrotningshotade? Har Darwin återigen fått rätt? Har de politiska systemen misslyckats med att identifiera och matcha fram ledare som klarar av en allt komplexare verklighet? Är det ens möjligt att skapa ett unikt samhälle som kraftigt avviker från andra samhällen? Det är klart att det går! Men det kräver förmåga och en tydlig vilja om vad man vill skapa. När till och med Aftonbladets Lena Melin kastar in handuken och dissar sin egen partiledare, och sitt parti, då förstår den minst politiskt intresserade att vi har problem i Sverige. Ingen annan verkar heller vilja ta över som statsminister i denna svåra tid. En tid som inte bara bjuder på demokratiskt kaos utan också på stora och svåra samhällsutmaningar. I morse hörde vi att polischefen vill anställa flera tusen ytterligare för att försöka klara sina uppdrag... Försvaret vet vi sedan tidigare hur kraftfullt det är.... Sjukvården klarar inte sina stora ekonomiska ramar. Vår spårbundna trafik har ständiga kvalitetsproblem. Skolresultaten fortsätter att generellt försämras. Fler och fler är beroende av försörjningsstöd. Bostadskrisen blir bara värre och värre. Och även om vi skulle bygga de ytterligare 20.000 bostäder som Migrationsverket igår efterlyste, vem ska betala de boendekostnaderna? Det är klart att det finns ljus i mörkret. Det är klart att vi kan bygga ett framgångsrikt gemensamt samhälle. Det går. Men det går inte om vi inte har ledare som är stora nog för uppgifterna! Det duger inte att klaga. Du och jag blir också lidande oavsett vad vi tycker. Du och jag måste bättre engagera oss för att det ska bli bättre! Det är både vår egen framtid och kommande generationers framtid vi talar om. Det kinesiska Apans år kommer att bli ett år som kommer att utmärka sig under mänsklighetens historia, det är jag helt säker på.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article22140752.ab
http://kinesiskthoroskop.theinformationguru.com/apans_ar.htm


Ta inget för givet
I lördags besökte jag Naturhistoriska museet. Dinosaurierna styrde på vår jord men försvann! Mäktiga djur som elefanter, tigrar och noshörningar lever allt närmare utrotning. Det är tragiskt. Jag undrar jag hur de tänker och vad de säger om oss människor. Jag är helt övertygad om att många av jordens djur har mycket mer avancerade hjärnor och kommunikationssätt än vad vi människor förstår eller vill förstå. När man tittar på naturfilmer och ser hur avancerade "samhällssystem" även andra djur har borde det vara självklart att inse att även de kan tänka, känna och vilja. Det är inte länge sedan som det släpptes som en stor nyhet att fiskar kan känna smärta.... Den som sett filmer om till exempel havens liv fattar ju snabbt att djuren känner både rädsla och smärta genom att följa hur de beter sig. Hur kan man tro att inte råttor har känslor? De allra flesta som har husdjur vet ju att de har känslor och att de på olika sätt ger uttryck för dem. Vi behöver vårda varandra bättre, och våra djur. Vi människor har mycket att tacka våra fingrar för. De har sannolikt haft en avgörande betydelse för vår fantastiska utveckling.


Vi behöver mer harmoni och balans på vår jord. Jorden är i obalans och alla tiders vishet vittnar om att naturen själv tar tag i det till sist. På ett eller annat sätt. Personligen fick jag utmärkelsen Noshörning av UNTs ledarredaktion för drygt ett år sedan. Du som är intresserad av att ta reda på varför jag fick det kan söka efter den informationen. Det var förolämpande för noshörningarna att förknippas med något som ledarredaktionen tyckte var dumt. Det jag gav uttryck för är idag allt mer självklart för de allra flesta människor i Sverige. Det finns ingen naturlag som leder elefanter och noshörningar mot utrotning. Det finns ingen naturlag som leder oss mot ledarlöshet, anarki och fattigdom. Vi kan mycket bättre! Det är pinsamt att följa all den oförmåga som erbjuds oss invånare idag. Det är lika bra att ta tjuren vid hornen, nyval!.... Men vem vill leda i en tid där man inte får vara tomte och när risken är stor att du varje morgon vaknar med ont i magen?
http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125803-noshrning
http://www.wwf.se/source.php/1116902/wwf-1075383.pdf
http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125722-elefant
http://illvet.se/djur/havsdjur/fiskar/har-fiskar-kanslor
http://www.lararnasnyheter.se/origo/2010/02/02/kar-galen-fraga-kemi
http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/fiskar-och-andra-vattenlevande-djur/formaga-till-lidande-hos-

2 kommentarer:

  1. Bra och intressant läsning!

    SvaraRadera
  2. Kul om mina reflektioner och intryck kan bidra till ett bättre samhälle. : )

    SvaraRadera