måndag 4 januari 2016

Religioner och maktkamper

Heligheten utses av kungen
Tänk vad mycket intressant vi har hittat på genom mänsklighetens historia. I Thailand utser fortfarande kungen den högste religiösa Buddistiska ledaren på stark rekommendation från ett religiöst högre råd. Den 19:e "supreme patriarch" av Thailand, Somdet Phra Nyanasamvara Samdst Phra Sangharaja, dog 24/10 2013, 100 år gammal. På grund av en skandal kopplad till Dhammakayatemplet har inte de "finaste" munkarna kunnat enas om en ny boss. Vet du varför? Jo, på sociala medier har yngre munkar sagt ifrån! Som tur är kan inte kvinnor som hatar medelålders män (och kanske äldre vita män) bli upprörda. De medelålders munkarna klassas nog inte som vita ; ). Även bland munkar har sociala medier blivit kraftfulla maktinstrument! Det är bra. Det innebär att folkets åsikter och vrede kan få bättre gehör när odugliga folkliga företrädare (som politiker får även religiösa ledare klassas som herdar/företrädare för sin flock) inte kan agera hållbart och fånga upp hur stora delar av ett folk ställer sig i olika frågor. I Thailand är det förvisso en militärdiktatur som styr just nu...

Den Thailändske kungen är väldigt respekterad och till och med mäktig. Inte i något land i västvärlden är kvarvarande kungafamiljer mäktiga. Eftersom dom ändå lever i sus och dus borde även de Europeiska kvarvarande kungligheterna, som de thailändska, få tillbringa ett år i fattigdom och åt kontemplation. Det skulle säkerligen vara positivt fostrande. Den moderna formen i Sverige är kanske att leva ett år som hemlös. Det är bra att på riktigt förstå även hur de som har det svårast bland folket har det. Mötena med de priviligierade och "fina" är ju knappast få... Det är ju i huvudsak skatt som finansierar de som klassas som kungligheters liv. I alla möten med de rika kommer de säkert mana till större generositet efter liknande upplevelser.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wat_Phra_Dhammakaya
http://www.synonymer.se/mobil/?query=kontemplera
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kontemplation

Maktkamper med religiös inramning
Sunnis och Shiter, olika grenar av islam, har problem med att acceptera varandra. Läs gärna bifogad artikel om du vill förstå lite om skillnaderna mellan dessa religiösa maktgrupperingar. Bibelns Abel sägs ha skapat olika språk för att söndra mellan oss människor (kan vara en intressant läsning för dig som inte förstår hur viktigt ett gemensamt språk är för att människor ska kunna leva positivt tillsammans). Men Sunnis och Shiter talar i stort samma språk. Språkförbistringar borde inte vara skälen för allt blodigare konflikter mellan dessa trosuppfattningars ledare. I Kristendomens vagga, Gamla testamentet, finns gott om blodiga konflikter. Abel blev till exempel mördad av sin bror Kain.... Vem kan man lita på?.... Och Abrehams först födde son Ismael, med tjänsteflickan, var inte direkt polare med sin yngre halvbror Isak som mirakulöst föddes av Abrehams gamla fru. Ismaels stam sägs ha utvecklat alla former av Islam. Isaks stam sägs ha utformat alla varianter av judendom och kristendom. Ismaels och Isaks stammar har länge utkämpat olika maktkamper. Även inom stammarna har det flutit gott om blod. Är religioner mer positiva än negativa för oss människor? En sak är klar, svenska makthavare gör klokt i att inte blunda för dessa starka motsättningar som åter börjar märkas även i det sekulära Sverige.
http://mobile.nytimes.com/2016/01/04/world/middleeast/q-and-a-how-do-sunni-and-shia-islam-differ.html?_r=0
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Första_Moseboken
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Mosebok+4&version=SVL

P.S som vit medelålders man får man accepterad att alla andra människor får snacka skit om just den grupp jag tillhör. Jag kan nog klassas som lite mäktig, och jag har lite tillgångar, men jag känner många vita medelålders män som är vänstervridna, naivister, tjänar lite och som badar i skulder. Visst är det sjukt att generalisera så som Romson och hennes kompisar gör? Varför accepteras en vice statsminister i Sverige som gör så dumma uttalanden som Romson? Kraften inom sociala medier får göra mer samhällsnytta när mäktiga personer är ovärdiga sina uppdrag! Självklart ska människor bara dömmas efter vad de tyckt skriftligt och muntligt. Och varje människa måste o den "domstolen" få tolkningsföreträde när tyckande förvrängs av politiska motståndare och andra "fiender", eller hur?
http://cornucopia.cornubot.se/2014/07/fakta-om-vita-medelalders.html?m=1
http://www.svd.se/ar-du-man-eller-manniska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar