tisdag 19 januari 2016

Ålderesrika


Kunskap och erfarenheter 

Vi står inför en stor demografisk utmaning i Sverige. Framtidskommissionen lyfte självklart fram att det fantastiska med att människor blir allt äldre också innebär stora samhällsutmaningar. Det är inte så konstigt då grundtänkandet är att yngre försörjs av äldre, de som arbetar försörjer sig själva och helst fler och äldre lever på sparande och pensioner. Verkligheten är också att vi alla kostar samhället mycket som barn och unga, alla arbetsdugliga förväntas vara minst självfinansierade och som mycket åldersrika ska de flesta av oss kunna leva på det värde vi skapat under våra jobbår. I takt med att vi blir äldre behöver allt fler mer och mer omsorg och vård. Pensionerna är bara finansierade om inbetalningarna matchar den genomsnittsliga åldern då vi dör.  Ekvationen för ett rikt samhälle är rätt enkel i teorin men den där verkligheten stökar som vanligt till det...

Den "perfekta" ålderspyramiden är inte "perfekt" i verkligheten. Toppen av "pyramiden" börjar bli bredast. Och demografiskt får vi just nu även som Kina en utmaning med att vi blir allt fler män än kvinnor i takt med att andelen män bland folkvandrarna till Sverige är mycket stor. Ja, ja det är som vanligt, reka läget och lös problem! En start i detta problemlösande kan vara att vi i Sverige åter igen förstår att uppskatta kunskap och erfarenhet. Så är det inom de flesta samhällen i världen och så var det även när svensk storhet byggdes. Visst lever vi i en medial informationstid men det är inte tillräckligt att ledare kan le på bilder och filmer. Det är inte heller tillräckligt för ledare att kunna slänga sig med en massa floskler. De samhällen som vill utvecklas mer positivt än negativt inser att kunskap och erfarenhet är viktigt för de som ska leda olika verksamheter. Åldersrika människor har oftast mer kunskap och erfarenhet än åldersfattiga. I Sverige är det hög tid att mycket bättre dra nytta av alla våra åldersrika människor som har hälsan kvar och som vill vara aktivt bidragande i samhällsbyggets olika delar. För att klara den demografiska utveckling vi ser krävs mycket lateralt tänkande och reformer som därefter matchar smarta nya system som uppmuntrar våra åldersrika att fortsätta att bidra i operativa roller inom samhällsbygget. Vi kommer att klara utmaningen och ekvationen innehåller teknisk utveckling och att vi bättre utnyttjar alla äldres kunskaper och erfarenheter.

Både Hillery Clinton och Bernie Sanders, de två toppkandidaterna om att bli Demokraternas presidentkandidat, är mycket kunniga och erfarna personer. I Asien, som trots några års stundande ekonomisk turbulens kommer att vara världens utvecklingscentrum under många år framöver, har man länge insett att kunskap och erfarenhet är väldigt viktigt för ett hållbart ledarskap. Men vem vinner matchen mellan de kunniga och erfarna Clinton och Sanders? Mer och mer börjar jag tro att det blir Sanders. Då är sannolikheten stor att USA inom kort får en president som kallas "socialist". Vi lever sannerligen i en intressant tid. Vem tror du blir nästa president i USA? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar