lördag 9 januari 2016

Humor och ansvarslöshet

Humor
Om vi kan vara överens om att ett liv fyllt av lyckliga stunder är positivt, då kanske vi också kan bli överens om att skratt förlänger livet. Om det nu är så att skratt förlänger livet, när finns störst chans till härliga skratt? För de flesta människor är det humor som bjuder på de härligaste skratten, eller när vi gör oss roliga på varandras bekostnad. Bland kära vänner bjuder vi gärna varandra på det.

Vad är det med humor som gör att det ofta bjuder på skratt? Den bästa humorn bygger upp berättelsen enligt den dramaturgiska trappan. Lättsam start, bygger upp inför klimax, klimax och lugnare slut, eller avslut direkt efter klimax. Den mest verkningsfulla humorn bygger på berättelser där många människor kan känna igen sig. Då ökar sannolikheten att humorns syfte, att roa, uppfylls. Solsidan blev utsedd till TV4s bästa produktion någonsin. En humoristisk serie som byggts upp av rollfigurer/personligheter som människor kan känna igen i sin egen verklighet. Igenkänningen var självklart avgörande för seriens breda framgång.

Vad vore livet utan humorns krydda? Tråkigt tycker jag. För mig skulle det också innebära att de fantastiska tillfällena då man skrattar så mycket att man får ont i magen skulle bli ännu färre. Just de tillfällena tycker jag är förlösande på många sätt. Jag minns fortfarande en gång i början av 90-talet i Stockholms tunnelbana. Till sist trillade "poletten" ner och jag kom på poängen med en lång historia som jag hört strax innan. Skrattattacken tog över min kropp. Jag skrattade och skrattade och alla i vagnen tittade på mig som om jag tappat förståndet. Det gjorde situationen ännu roligare. Jag försökte sluta skratta men situationen blev bara roligare och roligare, och många andra började också skratta. Åhhhh vad härligt det var. Hoppas att du också får skratta ordentligt lite då och då, jag är säker på att det, som med dans, förlänger livet.

Några få gånger genom livet har jag sprungit på personer som helt tycktes sakna humor. Trist för dem. Inom politiken sägs det inte finnas utrymme för humor och ironi. Jag håller inte med. Risken med att använda humor och ironi inom politiken är självklart stor eftersom det finns gott om meningsmotståndare som gör vad de kan för att försöka misskreditera sina motståndare. Och eftersom Sverige är det politiskt korrektas (PK) förlovade land ökar risken för att bli anfallen. Men det är inget problem! Politiken är full av meningsmotståndare, så det är idiotiskt att vara rädd för konflikter. Konflikter är ofta själva bränslet för att påvisa skillnader mellan meningsmotståndare. Och även ett parti som Sossarna, med tidigare över 30% av rösterna, visste att minst 50% av väljarna gärna får bli upprörda för att det önskade budskapet ska bli starkare. Personligen tror jag humor och ironi blir viktigare och viktigare inom politiken i takt med att det blir allt svårare att nå igenom med budskap till väljarna. Vad tror du? Det viktiga att tänka på om man har seriösa roller är att inte bjuda på att humoristiska och ironiska grepp lätt kan utnyttjas för att framställa en person som oseriös. Mer humor i vardagen!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Humor
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Parodi
http://www.svd.se/parodi-med-politiker-i-kyrkan
http://m.youtube.com/watch?v=goK3dYhrOvQ
http://m.youtube.com/watch?v=9ZkrM1Gh0Xs
http://www.kurser.se/guider/filmdramaturgi-8763

Finns en objektiv verklighet?
Svensk offentlig debatt, och medias "verklighetsbevakning" om migrations och integrationsutmaningarna har länge varit sjuk. Det har inte på något sätt varit humoristiskt. Och priset för det blir högt för det svenska samhället och många enskilda individer. När komiker gång efter gång släpps fram i media som "sanningssägare" för att de har vänster och naiva perspektiv borde alla varningsklockor klämta. Media är tyvärr fullt av människor som inte opartiskt kan förhålla sig till det som sker. Det blir nästan lika dumt som i en statscensurerad media i ett samhälle där sociala media formar allt fler människors verklighetsuppfattningar. Om "gammelmedia" ska ha något berättigande måste de i vart fall i sitt redaktionella material klara av att uppfattas som rimligt trovärdiga "sanningssägare". Samtliga gammelmedia har en hel del hemläxa att göra om de ska ha någon större legitimitet kvar. Och vi får aldrig underskatta hoten mot det sekulariserade och individuellt fria samhälle generationer faktiskt lyckats bygga här uppe i Norden! Och vårt jämställdhetsarbete är fortsatt mycket viktigt! Samtidigt är det upprörande att ta del av Fis naiva och okunniga utspel nedan. Det är respektlöst mot bl a kvinnor som lever i de länder varifrån många folkvandrare till Sverige de senaste åren kommer. Okunnigt, likalpopulistiskt och respektlöst! Usch! Inte ens humoristiskt utan enbart ansvars- och respektlöst! Jag är inte förvånad. Det är omöjligt att ge en helt objektiv bild av uppfattad verklighet. Den som vill försöka gör klokt i att alltid beskriva olika perspektiv på saker som beskrivs i reportage.
http://m.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2951009-teodorescu-varfor-rads-media-verkligheten-
http://m.gp.se/nyheter/varlden/1.2951939-hot-mot-sverige-i-ny-al-qaida-video
https://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2016/01/09/feministiskt-initiativ-svenska-man-kan-vara-varst-i-varlden-pa-massattacker-mot-kvinnor/

3 kommentarer:

 1. http://omni.se/topic/18583e50-65b4-4f6c-95cb-39b5126e6fc8/67c3c931-18a5-494b-a9c7-7cd87c1d78e1

  "Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger han till tidningen."

  Vad är det här för galenskap?

  SvaraRadera
 2. http://nyheteridag.se/dn-lagger-skulden-for-morklaggning-pa-polisen-polisman-det-ar-ju-bullshit/

  DN mörkar och skyller sedan på polisen. Dent logiska resonemanget är att de båda mörkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sjukt och det allt mer multikulturella Sverige måste liknande idioti få ett slut. "Call a spade a spade" som amerikanerna säger. Då kan vi få en mer korrekt verklighetsuppfattning och förhålla oss till det!

   Radera