söndag 24 januari 2016

Politikerförakt

Maktförskjutningar
Vi upplever just nu stora och omvälvande samhällsförändringar. I huvudsak skapade av fantastisk teknisk utveckling, en explosion av människor på jorden och globala handelsavtal. I brytningstiden från industrisamhället till informations och tjänstesamhället råder oro och oordning. En tid där också företagsamma och modiga samt populister med enkla budskap flyttar fram sina positioner. I denna globala och allt mer extremt digitala tid polariseras befolkningar återigen mellan de som har och de som inte har. Mellan de som hänger med och ser möjligheter mot de som inte vill lära nytt och som mest ser hot. Mellan de som bejakar förändring och de som söker falsk trygghet i att bevara det som varit. Balansen mellan olika mänskliga intressen är ordentligt ruckad och tills en ny ekvation är på plats som rättvisare sprider makt och tillgångar kommer kriser avlösa varandra. Läs gärna Wolodarskis spaning i Davos där några av de få mäktiga samlats några dagar för att reflektera över läget och nätverka.
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-i-h-vete-ar-det-som-pagar/

Politikerföraktet tilltar
I denna oroliga brytningstid skulle politiken kunna visa sig vara det positiva verktyg det kan vara för att utveckla samhällen utan omfattande blodspillan och stora konflikter. Istället har många politiska partierna stelnat, försvarar det gamla och valt broilers som företrädare utan reell förankring och trovärdighet bland det folk de ska företräda. Framförallt har partierna helt misslyckats med att förstå teknikutvecklingen samt komplexiteten kopplad till folkvandringsutmaningarna. Tyvärr upprepas tidigare erfarenheter i brytningstider och krafter med budskap om enkla lösningar på komplexa utmaningar vinner allt större folkligt stöd. Var är konferensen jag efterlyst för att försöka få en bred samsyn om migrations- och integrationsläget? Det är beklämmande att ta del av den politiska situationen i till exempel USA och Sverige. Varför är det så förbannat svårt att se verkligheten, förstå sannolika scenarier kopplade till nya tekniska landvinningar och tydligt formulera vilket samhälle man vill leva i 2030? Då är det ju "bara" att backa bandet från de framtidsbilderna för att förstå vad som krävs nu! Det går absolut för ett enskilt samhälle att framgångsrikt formera sig i en digital global värld! Men det kräver kompetent ledarskap. Därför krävs också mer decentraliserad kraft så att duktiga lokala ledningar får mer utrymme än att onödigt begränsas av EU och Sverigeregler.
http://www.svd.se/svd-sifo-m-storsta-parti--bottenrekord-for-s/om/sverige
http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-dras-isar/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/martin-gelin-den-som-forstar-frustrationen-blir-en-vinnare/

Respekt
En central del i ett framgångsrikt ledarskap är att fostra en samhällskultur full av respekt för olikheter. Olikheter är skattkistans skatter som i ett digitalt globalt tjänstesamhälle skapar basen för valfrihet och kreativitet som leder mot ett samhälle med generellt välstånd. För att olikheterna ska bli värdeskapande i samhället krävs en tydlig och gemensam värdegrund. Utan den värdegrunden, som inkluderar respekt, blir olikheter bara konflikter.

En del av ett samhälle byggt på ömsesidig respekt är självklart att sexuella övergrepp inte på något sätt accepteras. Ingen människa har rätten att utan en annan människas medgivande tafsa eller göra ännu värre övergrepp på den personliga integriteten! I vårt samhälle måste vi stenhårt stå upp för denna självklarhet. Det är särskilt viktigt att vi försvarar kvinnors integritet eftersom det nästan enbart är män som begår liknande övergrepp! Det är oacceptabelt, fegt och idiotiskt att ta sig så sjuka rättigheter. Och drogpåverkan är inte förmildrande. Vi måste entydigt stå upp och försvara våra flickor och kvinnors oinskränkta rätt till sin egen kropp. Tyvärr finns det riktigt vidriga människor som tyvärr rör sig fritt ute i vårt öppna samhälle. Tyvärr finns människor i vårt samhälle som anser att svenska kvinnor är slampor bara för att de har samma självklara rätt över sin egen kropp som män. Som medmänniska, pappa, Gudfar, morbror, farbror osv blir man förbannad av att ta del av berättelsen om läkaren som tänkte fängsla en kvinna för att ha henne som "flickvän". Vi får se om denna läkare anses psykiskt sjuk eller om det är ett uttryck för en pervers kvinnosyn. En "Jag bestämmer" kampanj kanske med budskapet att varje individ själv bestämmer över sin kropp. Vi folkvalda måste entydigt stå upp för en värdegrund fylld av ömsesidig respekt.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/jag-madde-illa-det-var-sa-ackligt-4065298.aspx
http://www.unt.se/omvarld/lakare-ville-ha-flickvan-i-bunker-4077660.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar