torsdag 28 januari 2016

Glädje

Tar glädjen slut?
I morse startade i fullare fart än vanliga dagar. Dottern skulle väckas med bricka, födelsedagspresenter och sång. Det blev sång, födelsedagsbricka och födelsdagspresenter men inte en nyvaken dotter. Hon låtsades sova men det var uppenbart att hon varit laddad länge. Uppladdningen har jag väl varit medveten om då hon i flera dagar laddat för den stora födelsedagen. Dagen då Sverige också flaggar. Det är härligt att uppleva den entusiasm och glädje som en födelsedag representerar för många barn. Och varje år jag fått uppleva min son och dotters födelsedagar har varit särskilt glädjerika dagar i livet.


När tar glädjen av att fylla år slut? Pratade med en äldre kvinna igår och hon berättade att en väninna till henne, endast 75 år, kände att livsgnistan slocknat. Hon började tappa sitt minne och upplevde att livet kändes allt mer meningslöst. Jag är förvisso för aktiv dödshjälp till människor som är bortom räddning, som har kort tid kvar i livet och som lider mycket. Men i övrigt kan jag inte tycka annat än att varje år då den egna födelsedagen firas är en fantastisk gåva. Det korta liv vi lever kan fyllas med massor av fantastiska känslor, upplevelser och meningsfulla prestationer. I min nu sjuåriga dotters ögon ser jag den härliga livsinställnigen. Det är även fantastiskt att se att nyfikenheten och livsglädjen även finns kvar i min nu 94 åriga morfar. Livet är här och nu och varje år man får är fyllt med möjligheter.
http://www.uppsatser.se/om/%C3%A5ldrandets+psykologi/
http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=460&tem=2&und=0


Hur mår demokratin?
Den mår inte så bra! Vi behöver hjälpas åt att vitalisera den! Fler behöver välja det minst dåliga partiet att engagera sig i och bidra lite till vårt gemensamt bästa. Måste verkligheten bli dålig för människor innan man orkar eller vill engagera sig? Är det inte klokare att engagera sig lite hela tiden så att vi kan hjälpas åt att undvika att det blir dåligt?
https://soundcloud.com/stefanhannaspod/stefan-hanna-podcast-med-freija-Carlsten


När börjar det demokratiska hantverket?
Ett perspektiv på nödvändig vitalisering av demokratin är att vi tidigt måste inse och debattera utmaningar. Igår fick vi höra av minister Ygeman att tiotusentals människor ska utvisas i år och kommande år. De har inte ansetts ha asylskäl. Redan idag har vi tusentals som lever olagligt i Sverige. De kallas bland annat papperslösa och lever i parallellsamhällen men har också rätt att få akutsjukvård, skolgång för barnen etc. Vilket samhälle får vi om tio tusentals människor lever olagligt i Sverige och i parallellsamhällen? Vilka resurser kommer alla dessa människor kräva från skolan, sjukvården etc om de ändå får den rätten? Vad händer med de barn som föds i Sverige av papperslösa? Hur tror vi att alla dessa människor får mat och någon form av tak över huvudet? Hur ska de avvisas från landet? I synnerhet när de många gånger inte är välkomna tillbaka därifrån de kommer. Om man vill påstå att man tidigt jobbar med att få fram tydliga politiska förslag för att lösa problem är ovan exempel på reella utmaningar som inom kort kommer att vara väldigt stora. Ska vi då panikartat försöka lösa många olika problem som självklart uppstår när tiotusentals människor lever i parallellsamhällen?  
http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/107370
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22162065.ab
https://sv.wikipedia.org/wiki/Avvisning
http://www.di.se/artiklar/2015/12/17/m-vill-oka-takten-pa-avvisningar/
http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2971469-abramowicz-sveriges-oppna-rum-har-kidnappats
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2971978-upplopp-pa-hvb-boende-personalen-fick-stanga-in-sig
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2971764-stor-okning-av-utvisningar-vantas
https://sv.wikipedia.org/wiki/Illegal_invandring
https://sv.wikipedia.org/wiki/Parallellsamh%C3%A4lle
http://www.dagensarena.se/opinion/ett-dystopiskt-parallellsamhalle/
http://www.redcross.se/teman/ratt-till-vard/
http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/papperslosa/
http://www.alltomjuridik.se/gomda-asylsokande-som-ska-utvisas-har-inte-ratt-till-ekonomiskt-stod/
http://www.svd.se/fler-gomda-flyktingar-trots-ny-lag
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-lever-de-gomda-i-sverige/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar