onsdag 20 januari 2016

En artificiell boom

Illusionister
Ord, från kunniga och erfarna, och inga visor levererades från professor Marvin Goodfriend och Mervyn King igår. De presenterade en rapport om vilka förbättringar de anser behövs kopplade till Sveriges Riksbank. För dig som följer min blogg var det inte många nyheter men det är klart att mina ord väger lätt jämfört med dessa herrars. Exempel på deras kritik och viktiga budskap, i deras lämnade rapport, är "man ska inte låtsas att man vet mer än vad man gör." och "en artificiell boom". Svensk ekonomi har konstgjort stärkts. Ekonomin är fortsatt långsiktigt mycket instabil. Vad är verkligt och vad är en illusion? Vem vinner på att illusioner skapas om de görs medvetet? Världsartisterna, illusionisterna Johan Ståhl (Uppsalabo!) och Joe Labero tjänar mycket pengar på att lura oss på ett sätt som vi inte förstår. Skillnaden är att Johans och Joes trix är underhållande, när Riksbanken kör galet blir priset både kortsiktigt och långsiktigt dyrt för svenskarna och bolag med basen i denna svenska mylla. Verklig framgång och verkligt välstånd kan bara skapas genom risktagande, företagande, nyfikenhet, teknikintresse, hårt arbete och ständigt lärande. Hur många små och medelstora svenska företag växer genom massiva lokala anställningar tror du? Vilket är huvudsyftet med en låg ränta? Hur får man upp inflationen när energipriserna är extremt låga och det enda som tidigare ökat i värde, med förd penningpolitik, är aktier, fastigheter och konst?
http://www.svd.se/sylvass-kritik-riksbanken-agerar-i-desperation
http://www.johanstahl.se/utbud.html
http://labero.se

Led eller följ
Vilka kan ses som ledare? Den tekniska beskrivningen av en ledare är "något varigenom energi strömmar". Visst är din och min omgivning full av insiktsfulla ledare som får sina medspelare att brinna av den energi som krävs för att i kampen mot andra bli framgångsrika?... Inom politiken och idrotten är denna förmåga ännu viktigare än inom annan verksamhet. Politiken kan ses kämpa inom ett nollsummespel. För att C ska öka i opinionen måste något annat parti minska. Om vi bortser från de som fuskar så är idrottens grenar fulla av tydliga regler. Den som tränar hårdast och smartast för att bemästra grenen inom dess uppsatta ramar vinner. Även den bästa behöver hjälp med en coach/ledare som kan få energin att strömma rätt. Exempel? Varför tror du Roger Federer betalar dyrt för Stefan Edbergs tjänster? Knappast för att de festar bra ihop.

Förutom energin som duktiga ledare lyckas få fram bland de flesta av sina lagkamrater handlar ledarskap också om att våga gå före och visa vägen mot en oviss men önskad framtid. I minst det senare brister det politiska ledarskapet i Sverige och Europa fullständigt. En del av utmaningen är självklart att Europas alla ledningar inte har en enig bild av verkligheten och om vad man vill med Europa som vissa vill tro. Det samma tycks gälla i AB Sverige. Om man har en tydlig bild av vad man vill då kan man också leda, dvs gå före och visa vägen. Annars blir man stillastående, vilket är tillbakagång eftersom andra rör på sig.

Låt oss ta ett praktiskt exempel, hedersmordet på Fadime i Uppsala 2002. Den 21/1 2002 mördades hon av sin egen far på grund av att hon ville leva sitt eget liv och välja sin egen partner. Sedan många år vet vi att många, särskilt invandrade flickor och kvinnor, lever under oacceptabelt förtryck i Sverige! Särskilt i de områden vi kallar utanförskapsområden. Sedan länge vet vi att det finns tydliga mönster kopplat till sexuella övergrepp mot kvinnor. Var har det tydliga ledarskapet varit om att detta är HELT oacceptabelt fram tills nu? AB Uppsala och AB Sverige måste ledas och det gör man främst genom att entydigt och alltid stå upp för våra grundvärderingar, inte bara när man konstaterat att en stor majoritet av folket fått nog och säger ifrån. Då är man en följare och inte en ledare! Och varför använder Polisen en kod 291 kopplad till anmälningar som berör asylsökande? Du som följer min blogg vet hur jag sedan länge påtalat vikten av att vi vågar och vill stå upp för vår värdegrund. Även om det är sent så är det toppen att den ansvarsfulle Obminska också är tydlig med det budskapet. Vi vill inte släppa igenom trojanska hästar i strid med vår värdegrund och det måste vi tydligt stå upp för!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fadime_Şahindal
http://gapf.se/hederskultur-och-hedersvald/
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/vara-principer-delas-inte-av-alla-4070450.aspx
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar