torsdag 14 januari 2016

Huvudsaker och bisaker

Ständiga prioriteringar
Livet är fantastiskt och fullt av möjligheter. Varje dag ställs vi alla inför olika valsituationer. Varje gång har vi i vårt samhälle möjligheten att göra egna val. Vad tänker du till exempel äta till lunch idag? Ska du hämta ditt barn lite tidigare från förskolan idag? Ska du låta bli och bada och ta en snabb dusch istället? Ska du träna eller istället välja att festa till med en blodig biff, klyftpotatis och bearnaise sås? Varför inte säga upp sig och söka sig till nya spännande utmaningar? Eller under lunchen sätta dig bredvid någon som sitter själv och försöka inleda en ny mänsklig relation som kan föra dig på spännande vägar? Valmöjligheterna är många, du måste prioritera. Så ser självfallet även företagsledningars och politikers verklighet också ut. Vi måste hela tiden göra prioriteringar mellan alternativ. Med kunskap och erfarenhet brukar bland annat prioriteringarna bli klokare. Utan kunskap och erfarenhet tenderar bisaker dominera dagordningen istället för huvudsaker. Huvudsakerna i Sverige, och Uppsala, är näringslivsutvecklingen, kunskapsuppbyggnaden, integrationen och hur vi ska säkerställa en god omsorg och vård av våra allt fler äldre. För att klara av att utveckla dessa viktigaste förbättringsområden krävs en god ekonomisk hushållning. Den finns absolut inte överallt. I Uppsala krävs kraftiga förbättringsinsatser nu!
http://www.unt.se/asikt/debatt/kommunens-lage-ar-akut-4059900.aspx






Stärkt demokrati
Tveklöst behöver demokratin vitaliseras och stärkas för att vara legitim. Det allt större politikerföraktet är farligt och den trenden måste brytas. Det är närsamhället som är det viktigaste för de allra flesta människor. Det är där som basen för framgång eller misslyckande finns för de allra flesta. Det är genom att fokusera på närsamhället som det större perspektiven också kan förbättras. "Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk". Jag tycker att demokratiutredningen, ledd av den ofta kloke Olle Wästerberg, kommer med många mycket intressanta förbättringsförslag. Bland annat har jag alltid gillat att tidsbegränsa uppdrag så att partisystemen blir bättre på att matcha fram nya dugliga ledare att tjäna det folk de ska företräda.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vitalisera-den-lokala-demokratin-21583






Våra äldre byggde välfärdssamhället
Det är våra äldre, bland annat min snart 94 åriga morfar, som genom hårt och målmedvetet arbete byggt Sverige starkt. Det är tack vare våra äldre som alla fortfarande erbjuds en chans till det liv man önskar genom att utbildning är fritt tillgängligt för alla oavsett social bakgrund. Det är våra äldre som utvecklat våra stora stolta svenska flaggskeppen inom näringslivet som påtagligt bidrar till vårt välstånd. Jag kan fortsätta att rada upp vad våra äldre gjort för att Sverige och många av dess delar utvecklats positivt. Självklart måste vi klara av att de våra åldersrika ett värdigt åldrande. En kvalitativ omsorg och vård är viktig för alla men särskilt för våra äldre som är de som främst behöver detta stöd. För att klara av att ge våra äldre detta krävs massor av kreativitet och nyttjande av modern teknologi framöver. Det är hög tid att växla upp det arbetet. Annars blir det som med misslyckandena inom integrationen att vi helt plötsligt befinner oss mitt i en massa problem trots att många av oss tidigt var medvetna om utmaningarna. Nu!
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sa-klarar-vi-vaelfaerdens-framtida-finansiering-21560



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar