torsdag 7 januari 2016

Samhällsformer kommer och går

Samhällskollaps
Genom mänsklighetens historia har samhällssystem byggts, fallit samman och nya samhällssystem har ersatt gamla. Så kommer det fortsätta att vara och inget samhälle är immunt mot sönderfall. För de som har lite att förlora är det en möjlighet. För de som har mycket att förlora ett stort hot. Världen är i gungning och förändringarna kommer att bli stora och kännbara för de allra flesta.

I Sverige vill de flesta politiska partier utveckla och förändra marginellt i den samhällsmodell vi har. Och i breda politiska beredningar och förhandlingar strävas efter så stor enighet som möjligt. Nynazister, vänsterpartister, feminister, nyliberaler och tillväxtovänliga miljöpartister strävar efter helt nya samhällsmodeller. En majoritet svenskar är dock fortfarande för en verklighetsanpassning av befintlig modell. Men har den befintliga modellen redan fallit, även om effekten syns först inom några år? Blir då den nya samhällsmodellen nyliberal med fullt förtroende till att marknadskrafterna automatiskt löser det mesta.... Knappast, max 3-4% svenskar bedömer jag röstar för en sådan väg framåt. Blir det en totalitär fascistisk eller kommunistisk samhällsmodell? Knappast, jag bedömer inte att de människor som dras till Fi, V och SD, med extremistiska åsikter, är fler än max 15%. Runt 80% av svenska väljare har med andra ord en sund demokratisk inställning, de tycker att samhället ska bygga på rättvisa och ett gemensamt ansvarstagande för våra svaga. Det är kollapsen av den samhällsmodellen som främst M och S nu insett att man vill undvika. Det är ansvarsfullt även om de insett de stora problemen väl sent. Det brådskar att kraftigt förbättra integrationen och bättre matcha rättigheter med rimliga krav. Som tur är tillhör jag ett parti som har ett miljömedvetet, socialliberalt och pragmatiskt politiskt kompass. Det innebär i min värld att även C har medlemmar som i huvudsak tillhör de 80% ovan.

Det finns de som tror att "marknaden" vill att samhället faller samman så att de få rika kan sko sig allt mer på alla andras bekostnad.... Ja, det kan man tro. Och visst hände det i t ex Ryssland när Sovjetunionen snabbt föll ihop. Men i Sverige? Jag tror inte det. Alla kapitalister, företagare och företagsledare jag känner tycker det är bra om köpkraften är väl distribuerad bland våra invånare. Det bidrar också utan tvekan till att möjligheterna för våra nyföretagare ökar. Antalet möjliga kunder med olika preferenser är helt enkelt många fler än att till exempel bara 20% av befolkningen har köpkraft. Naomi Kleins funderingar uttryckta i "Chockdoktrinen" är trots sitt dystra anslag läsvärda. Delar av hennes antaganden är sannolikt korrekta. Du tror väl inte för en sekund att en privatägd marknadsaktör är snäll om det inte är bra för tillväxt och lönsamhet? Och du vet väl att det finns ett talesätt som lyder "alla kapitalisters våta dröm är att äga ett monopol". Det vill säga vara ensam säljare av något som har hög efterfrågan. Helt fria marknadskrafter skulle garanterat driva fram samhällsdåliga monopol och oligopol (för få konkurrerande som ofta samarbetar för att rigga prisbilden) eftersom det är lönsamt och enkelt. Även i kapitalismens ledande land, USA, har man därför kraftfull lagstiftning mot monopolmöjligheter och branschprissättning uttryckt i "anti-trust-lagstiftning". I Sverige har vi konkurrenslagstiftningen. Att tro att Adam Smiths osynliga hand, marknadskrafter, själva ska ta altruistiska perspektiv är naivt. Och vad har jag sagt om naiva vuxna? De har inget på ledande platser att göra!

Sedan den finansiella och globala härdsmältan 2008 har massvis med billiga pengar tryckts runt om i världen. Alla med ekonomisk skolning borde inse att det är ohållbart. Om vi nu är påväg tillbaka in i det som startade 2008 är sedelpressar inte längre en kortsiktigt räddande metod. Många samhällen på vår jord kommer smärtsamt få ställa om och nya samhällsmodeller växer alltid fram. Det har de gjort sedan "Eva och Adam". "Change or fall out". Det brådskar för Sverige, och dess delar, att anpassa sig till migrationsutmaningarna, stadsbornas skuldsättningsgrad, offentliga verksamheters skuldsättningsgrad, oacceptabelt dåliga utbildningsresultat, för få medelstora företag och en enormt snabb och förändrande teknisk utveckling! Läs gärna länkarna nedan och fundera på vilka ledarprofiler som nu krävs för att vårt välstånd ska kunna försvaras. Håll i hatten!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Societal_collapse
http://listverse.com/2012/10/25/7-reasons-for-a-failing-society/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed
http://foreignpolicy.com/2012/06/18/10-reasons-countries-fall-apart/
https://edge.org/conversation/jared_diamond-why-do-some-societies-make-disastrous-decisions
http://www.va.se/nyheter/2016/01/07/soros-varnar-for-global-kris-som-paminner-om-2008/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fenix
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Naomi_Klein
http://www.svd.se/ar-chockdoktrinen-politikens-da-vinci-koden
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Konkurrenslagen

2 kommentarer:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=7nuzT3rchPU&feature=youtu.be

    Ex FED erkänner vad de har gjort....Snart kommer kraschen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsala, Sverige och övriga Europa är i desperat behov av klokare politiska ledare. Tyvärr tror jag inte tillräckligt många kloka och erfarna människor ställer upp. Och partisystemen släpper inte fram dem. Så trist och frustrerande att det ska tillåtas bli så här. Kortsiktighet, okunskap, oerfarenhet och oförmåga att måla engagerande visioner leder inte mot framgång. Och "ignorance" leder mot jobbiga och destruktiva tider. Bland annat så måste kit mellan människor byggas! http://m.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2949674-cwejman-den-amerikanska-drommen-lever

      Radera