onsdag 6 maj 2015

Mer näring

Kunskap och näringsliv
De platser och större samhällen som lyckas erbjuda och motivera sina barn att bli duktiga inom något eller några områden blir framgångsrik om de samtidigt har ett rikt och ständigt tidsenligt näringsliv. Näringslivet och dess mekanismer är oslagbara vad gäller att skapa välstånd. Företag som är duktiga på att möta behov blomstrar och företag som är dåliga på att möta behoven eller som ger dålig kundservice ska avvecklas i en eller annan form. Och finansbolag och banker ska givetvis sättas på obestånd om ägarna misskött bolaget i jakt på korta vinster. Inga undantag ska gälla inom marknadsekonomin! Jämställdhet så att säga. Ett rikt och ständigt marknadsanpassat näringsliv kan bara finnas om skolsystemet hela tiden kan försörja dem med ny duktig och motiverad personal. Sverige har problem både med att ge alla våra barn bästa möjliga utbildningsstart i livet (oavsett om man är praktiskt eller teoretiskt lagd) och att vara en grogrund för nya kraftigt växande företag som anställer i Sverige. Och i ljuset av den nationella demokratiska krisen ser det inte ljust ut.

Offentlig finansiering
Det enorma offentliga systemet i Sverige sticker ut i jämförelse med andra länder. Det är väl bara diktaturer i en eller annan form som har något liknande. Men de flesta av diktaturerna erbjuder inte sina medborgare och olagliga på egen mark väldigt mycket socialt stöd. En stor skillnad mellan t ex V, MP, S och övriga är att t ex Centerpartiet inte ser några fördelar med att offentligt finansierat (skatter och avgifter) också ska innebära offentligt producerat. Offentlig finansiering av många sociala skyddsnät ja men köp tjänsterna i högre utsträckning än idag. Det är min övertygelse att det mesta skulle bli väldigt mycket bättre om den offentliga sektorn var betydligt mindre i antalet anställda och att minst lika många istället jobbade med att lösa uppgifterna som politikerna beställt på en konkurrensutsatt och reglerad marknad! I min värld skulle alla tjäna på det! Vad tycker du? Vi måste få fram fler lokalt växande företag och vi måste ge våra elever mycket bättre utbildningar!

No guts no glory
När jag var politiskt ansvarig för att stötta utvecklingen av Uppsalas näringsliv tog jag utgångspunkt i de globala heta branscherna, där Uppsala har en kritisk massa av kompetens och där det finns lokalt ledande utbildningsprogram. Branschklustersatsningar startades, testbedsutveckling påbörjades per bransch, klusterstyrgrupper med fokus på projekt/handling sjösattes och kommunens verksamheter fick krav på sig att genomföra innovationsupphandlingar. Kommunen tog rollen som nätverksledare. Och branschklustren har kraften att dra med sig allt annat mot stor framgång. 2014 rankades Uppsala som näst bästa näringslivskommun bland relevanta kommuner! Rankingsystemet utarbetades gemensamt mellan näringsliv/kommun/Universtieten och Landstinget. Tror du att den nya politiska ledningen förstod vad jag/vi gjorde? Nej. Och tror du att om ledande tjänstemän i huvudsak bor i andra kommuner så kommer dom att göra ett toppenjobb för att Uppsala ska bli bäst? Tveksamt. Mycket tveksamt.
http://www.unt.se/start/gar-det-lite-for-bra-for-uppsala-3712548.aspx


2 kommentarer:

 1. Jag fattar inte riktigt det här med det nya bostadskösystemet?

  Blir jag av med min kötid nu eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar så. Centerpartiet har inte ställt sig bakom denna lösning! Vi anser att den är orättvis mot dem som sedan tidigare står i kö, vi tror inte att särskilt många privata fastighetsägare ansluter sig M.m. Det hade varit bättre att ha en portal till dem som erbjuder hyresrätter istället så att man lätt hittar till de som kan ha hyresrätter att erbjuda.

   Radera