torsdag 7 maj 2015

Fettskatt

Sent skola syndarna vakna
Vilken är politikens uppgift? Är det att försöka bidra till att olika delar av samhället utvecklas bättre? Är det att se till så att människor ges bästa möjliga förutsättningar till långa, friska och intressanta liv? Lite då och då undrar jag eftersom det tycks så svårt för de flesta av mina politiska kollegor att våga prata om, problematisera, debattera och stöta förbättringsförslag kopplat till de stora samhällsutmaningarna. Tycker du att vi har en öppen och konstruktiv debatt om hur vi bryter den negativa trenden med allt fler som kämpar med övervikt och fetma? Tycker du att vi har en öppen och konstruktiv debatt om hur vi ska klara av att ge våra allt fler äldre ett värdigt slutskede av livet? Tycker du att vi har en öppen och konstruktiv debatt om hur Sverige och Sveriges olika delar socialt och ekonomiskt ska klara av att fortsätta med världens mest generösa flyktingpolitik och allt större stöd till outbildade EU-migranter? Varför är det såhär dåligt debattklimat i Sverige? Det är mycket beklagligt och priset för en eventuell samhällskollaps kommer främst våra svaga att få betala även övriga drabbas av en allt otryggare tillvaro när konflikterna mellan socialgrupper bara ökar och ökar. Och när vi dessutom har väldigt olika värdegrunder i vårt samhälle kan dessa konflikter bli riktigt otäcka. Tidigare krävdes alltid majoritetsbeslut för beslut i riksdagen. Nu, med Decemberöverenskommelsen, krävs inte ens det.... Hur kan vi rimligt hårt ställa dem som undviker att lösa de större problemen till svars? För vi väljer väl politiker som folkrepresentanter för att lösa de stora utmaningarna, eller?

Övervikt och fetma
Hoppla.... Nu har WHO, World Health organization, kommit ut med en rapport om att övervikten och fetman i Europa är för samhället istort ohälsosamt utbredd. Inom några år talar de om en epidemi. Även Sverige inkluderas som ett land med ett folk som har allt större problem med övervikt och fetma. Vi som bryr oss om människors välbefinnande har självklart sett denna utveckling sedan länge. Om man önskar sina medmänniskor långa och friska liv så måste denna mycket individuellt och för samhället i stort negativa utvecklingen stoppas! Vad väntar de rikspolitiker som kan vidta åtgärder på? Jag tror inte en majoritet av dem bryr sig om folkets välbefinnande eller så fattar dom inte konsekvenserna av denna epidemiska utveckling. Ansvarig minister säger sig vara oroad. Det är väldigt bra. Jag hoppas också att han driver igenom konkreta åtgärder. Han sägs fundera på fettskatt, det tycker jag är en oklok väg framåt. Socker och sockerliknande produkter ska jagas med bl a högre skatter. Och varför inte förbud mot att godis alltid finns vid kassorna i våra matbutiker? De av oss som har barn vet ju vad som händer när man står där och köar.... Och eftersom skolan i huvudsak styrs av staten är det hög tid att tredubbla inslaget av gymnastik kopplat till det institutionella lärandet. Egentligen skulle finansministern också vara hälsominister! Då skulle vi kanske få en nödvändig åtgärdsplan på bordet!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20748070.ab
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Epidemi
http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/obesity_text/en/
http://www.who.int/nutrition/publications/obesity/WHO_TRS_894/en/

Hälsosmarta resekedjor
Ett sätt att bidra till att fler människor kan undvika övervikt och fetma är att i våra städer erbjuda miljö- och klimatsmarta resekedjor. Kollektivtrafik och cykel är utmärkta transportlösningar som också bidrar till viktig vardagsmotion. Under flera år kämpade Centerpartiet och övriga Alliansen i Uppsala med att få till ett låne eller hyrcykelsystem. Vi lyckades få till en pilot/test tillsammans med SJ och Clear Channel. Vi hade också kommit långt med UL (regionalt bussbolag) om att även deras resekort skulle kunna inkludera hyrcykelsystemet. MP, S och V som nu tyvärr styr Uppsala har nu sedan de tog över makten efter valet 2014 misslyckats med att finna en permanent väg framåt med framförallt Clear Channel och SJ. Att MP försöker skylla det inträffade på Alliansen är patetiskt! Vi la ner mycket energi på att komma så långt som vi gjorde och efter maktskiftet är det deras ansvar och ingen annans att leda kommunen. MP äventyrar starkt den fantastiska utvecklingen av Uppsala som cykelstad som Centerpartiet, M, FP och KD uppnått. I ranking efter ranking har vi också fått ett externt erkännande för våra förbättringar. Nu äventyrar MP våra chanser att bli erkänt #1 cykelstad i Sverige. Men det allvarligaste är att dom motverkar hälsofrämjande resekedjor som dessutom är miljö och klimatsmarta. Du röstade väl inte på MP? Om du bryr dig om människors välbefinnande och ett starkt miljöansvar, rösta på Centerpartiet i Uppsala!
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/upprord-over-hyrcyklar
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=20331&artikel=6156547
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar